Doel 2019: beklimmen van de Kilimanjaro

Dit blog is een aankondiging van een heel bijzondere reis die wij in september 2019 gaan maken: de beklimming van de Kilimanjaro!

Op 17 augustus dit jaar zijn mijn vriendin Annemarie en ik getrouwd. In de aanloop daar naartoe hebben we het ook over een huwelijksreis gehad. Annemarie wilt heel graag nog een mooie reis buiten Europa maken, en voor mij zag ik dit als een nieuwe uitdaging in het overwinnen van mijn angst. Al vrij snel riep ik dat ik graag de Kilimanjaro zou beklimmen, met als zelfde reden het overwinnen van mijn angst. Annemarie heeft ook een voorliefde voor Afrika met de prachtige natuur en dieren die daar leven dus de keuze viel al snel op Tanzania!

Kilimanjaro

De Kilimanjaro is de hoogste berg van Afrika en kijkt met haar 5895 meter boven de Afrikaanse savanne uit. De berg bestaat eigenlijk uit 3 vulkanen waarvan de Uhuru Peak de hoogste is.

Kilimanjaro Uhuru Peak

Er zijn verschillende routes om deze berg te beklimmen. Zo overnacht je bij de Marangu route bijvoorbeeld in hutten en slaap je bij de andere routes in tenten. In de verschillende routes zit ook verschil in de moeilijkheidsgraad en het aantal dagen dat je erover doet om de top te bereiken. Wij gaan de Machame route met 1 dag extra acclimatiseren lopen. Deze route is een van de bekendere routes.

De Kilimanjaro wordt ook wel de wandelberg genoemd, meer dan 22.000 mensen proberen per jaar de top van de berg te bereiken. Ongeveer 50% van de mensen kiest voor de Machame route, de kans dat je de top haalt met een dag extra acclimatiseren (zoals wij doen) is 85%, zonder deze dag is de kans 73%.

Tour operator

We hebben ons de afgelopen tijd veel verdiept in de verschillende aanbieders en of we het van tevoren zouden regelen of ter plaatse. Voor ons eigen gevoel dat alles vooraf goed geregeld is (het gaat wel om een huwelijksreis), hebben we besloten het wel via een reisorganisatie al vast te leggen. We hebben daarom contact opgenomen met meerdere aanbieders en uiteindelijk hebben we onze reis geboekt bij Better Places, zij voldeden op de meeste punten aan onze wensen en hebben een prachtige droomreis voor ons samengesteld!

Dag tot dag samenvatting

 • Dag 1 aankomst in Arusha
 • Dag 2 bijkomen in Arusha
 • Dag 3 Klim naar Machame Camp (1600 naar 2800 meter hoogte)
 • Dag 4 Klim naar Shira Camp (2800 naar 3810 meter hoogte)
 • Dag 5 Klim naar Barranco Camp (3810 naar 4870 meter en dan terug naar 3960 meter hoogte)
 • Dag 6 Klim naar Karanga Camp (acclimatiseren dus minimale hoogte verschil)
 • Dag 7 Klim naar Barafu Camp (3960 naar 4660 meter hoogte)
 • Dag 8 Klim naar Uhuru Peak en terug naar Mweka Camp (4660 meter hoogte naar 5895 meter en terug naar 3048 meter hoogte)
 • Dag 9 Daling naar Iiboru Safari Lodge in Arusha
 • Dag 10 Tarangire National Park
 • Dag 11 Lake Manyara National Park
 • Dag 12-14 Central Serengeti
 • Dag 15 Ngorongoro Conservation Area
 • Dag 16 Stone Town
 • Dag 17-20 Jambiani
 • Dag 21 Nairobi terug naar Amsterdam

 

Training

Het beklimmen van de Kilimanjaro is geen technische klim en in principe zou iedereen met een goede conditie en gezondheid de top moeten kunnen halen. Toch is het wel heel belangrijk om je goed voor te bereiden door te trainen. Dat maakt de slagingskans niet alleen groter, maar maakt het plezier ook een stuk groter!

We zijn al begonnen met het maken van grotere wandelingen dan we normaal gewend zijn. In de komende periode zullen we dit steeds verder moeten gaan uitbreiden. Het uiteindelijk doel is om met “gemak” drie dagen achter elkaar minimaal 30km per dag te lopen. Uiteindelijk zal ik een blog wijden aan de training die nodig is ter voorbereiding aan de klim.

Paklijst

Omdat er bij de beklimming van de hoogste berg van Afrika nogal wat komt kijken, zijn we ook al bezig met het maken van een paklijst en het aanschaffen van alle benodigde zaken. Denk aan de juiste lagen die je moet combineren op de berg, je begint in het regenwoud en je eindigt op de top waar het -20 ℃ kan zijn.

Binnenkort zal ik ook hier dieper op ingaan en ook met jullie delen wat je nou eigenlijk allemaal nodig hebt om zo’n bijzondere reis te gaan maken, sommige producten zal ik heel specifiek uitlichten.