Aankomst in Salla

De wekker gaat, ik heb slecht geslapen. Gisteravond al vroeg naar bed gegaan, maar helaas maar een paar uurtjes mijn ogen dicht kunnen houden. Na ons ontbijt maken we ons klaar om te vertrekken naar Schiphol. Het heeft buiten gevroren, voordat we vertrekken moeten we eerst krabben. Ik start de auto en zet hem op de handrem. Ik wil de auto niet te lang op de handrem houden, dus pak een paar stenen voor achter de banden. Terwijl ik mij omkeer zie ik de auto langszaam de weg op rijden, ik laat de stenen vallen en ren achter de auto aan.

Een harde bonk en een kraak, de auto staat stil. Shit… Te laat! De auto is tegen een boom gereden in de greppel naast de kant van de weg. Blijkbaar zat de handrem er niet goed op. Lekker dan, een goed begin van je vakantie… Schade bekijken, een flinke deuk en een gat in de koplamp.

 

Vliegen zonder medicatie

Een vliegreis is voor mij niet de gewoonste zaak van de wereld, het is zelfs iets waar ik met spanning naar kijk. Bang dat ik tijdens een vlucht de controle kwijt raak en een paniekaanval krijg. Hiervoor neem ik dan medicatie, dit zorgt ervoor dat het mij allemaal niet meer zoveel boeit. Een fijn gevoel!

De laatste reis naar Canada is erg goed gegaan en op de terugweg heb ik toen minder medicatie genomen dan stond voorgeschreven. Ik heb toen geen aanvallen gehad. Ik wou deze vakantie een stapje verder gaan, het is de tweede keer dat we naar Finland vliegen dus ik weet wat mij te wachten staan.

Het inchecken en de douane gaat erg snel en gemakkelijk, we drinken nog een bakkie bij de Starbucks en gaan naar onze gate, C10. De tijd tiks langzaam voorbij terwijl we de aflevering van Wie is de Mol terugkijken. Het is ondertussen tijd geworden om de medicatie te nemen, maar ik pak het niet. Ik voel dat dit toch wat spanning geeft.

Als we kunnen boarden wil ik zo snel mogelijk naar binnen, we zijn een van de eerste en voor ik het weet zit ik al lekker in mijn stoel. Nog steeds zonder medicatie.

Zonopkomst Lapland

We stijgen op, zet mijn luisterboek aan en zie langzaam de zon op komen. Voor ik het weet zie ik het landschap onder mij veranderen in het winterse landschap van Lapland…

Landschap Lapland

We landen en een gevoel van intense blijdschap gaat door mijn lichaam, dit was mijn eerste vlucht zonder medicatie! I fucking did it!

Aankomst Kuusamo

 

Huurauto Kuusamo

Het vliegveld van Nederland is tijdelijks overgenomen door Nederlanders, allemaal toeristen die een weekje gaan genieten van het Pure Noorden. De meeste gaan met een bus naar hun eindbestemming. Speciaal voor ons is een loket van Europcar open, wij hebben een auto gehuurd zodat we vrij zijn om te gaan en te staan.

Aankomst Kuusamo

De auto staat voor en de motor draait al zodat we in een verwarmde auto stappen. Terwijl wij al wegrijden worden de bussen nog vol geladen met Nederlandse toeristen. Op naar Salla!

Onderweg naar Salla

 

Salla Tunturitähti

De weg naar Salla is uitgestrekt maar mooi, iets meer dan 100 kilometer en we zijn minder dan 20 auto’s tegengekomen. In Salla krijgen we onze thermo overall en de sleutels van ons appartement. Het is een mooi houten appartement midden tussen de bomen, de appartementen naast ons lijken nog leeg te staan.

Salla Tunturitähti

Aankomst Salla Tunturitähti

We parkeren de auto naast het appartement en bekijken goed waar we een weekje gaan verblijven. Er ligt een flinke pak sneeuw op het huis en de ijspegels hangen drijgend aan het dak.

Salla Tunturitähti

Het appartement is knus van binnen, de hal met een droger voor je kleding en schoenen sluit aan op een grotere hal. Vanuit de grote hal gaat er een trap naar boven voor een grote slaapkamer. Aan beide kanten van de hal zit een deur, een naar de woonkamer en een naar de andere slaapkamer. Vanuit zowel de slaapkamer als de woonkamer kan je vervolgens de badkamer inclusief sauna in.

Salla Tunturitähti

Salla Tunturitähti

Salla Tunturitähti

 

Dag doorkomen

We zijn kapot, we hebben afgelopen nacht allemaal niet goed geslapen en dit begint ons op te breken. Het begint buiten langzaam al donker te worden en het is nog niet eens drie uur! We gaan op pad om boodschappen te doen.

De supermarkt in Salla lijkt net een supermarkt in Nederland. Ze hebben alle normale ingredienten die je in Nederland ook kan kopen. Behalve de vele vakken met rendierworsten.

Salla

We halen voor drie dagen boodschappen en rijden terug naar huis, het is ondertussen helemaal donker geworden. Na een uur hebben we allemaal ons eten op en maken ons klaar om naar buiten te gaan.

 

Excursies

Er is wat onduidelijkheid over onze excursies, als we navraag hierover gaan doen blijkt dat het loket al dicht is. We zouden eigenlijk morgen een rendiersafari moeten hebben. Maar hier is niks over terug te vinden. We worden morgenochtend teruggebeld.

 

Vuur maken en noorderlicht?

Bij de receptie waar we navraag hebben gedaan voor de excursies winnen we wat extra informatie in over de omgeving. Vlak bij de weg ligt een meer met een vuurplaats. Vanaf deze plek zou je mooi het noorderlicht kunnen fotograferen als dit er zou zijn.

Terwijl we erheen lopen zien we vage vlekken in de lucht bewegen, zou er nu al noorderlicht zijn? Het is tussen de wolken door nog best helder. We maken een foto van de vlek, maar helaas, op de camera is de vlek nog steeds een witte vage vlek.

Bij de vuurplaats proberen we vuur te maken met een vuursteentje en wat hooi, dit is thuis een paar keer gelukt. Na een halfuur geven we het op en lopen weer terug richting het appartement.

Vuur proberen te maken in Salla

Vuur proberen te maken in Salla