Amethistmijn Luosto en noorderlicht jagen

Ik ben moe maar voldaan als ik wakker word, het is nog vroeg maar ik kan niet wachten om de foto’s van gister te bekijken op de laptop. Ik zet een kop thee en zet alle foto’s op de laptop. Wat een geluk hebben we gister gehad en als ik naar de zonnewind van nu kijk is het nog niet afgelopen.

Vandaag hebben we een vrije dag, iedereen gaat wat anders doen. Een geboekte excursie of lekker in de sauna zitten. Ikzelf ga naar de Lampivaara Amethistmijn van Luosto. Op zoek naar een Amethist.

Lampivaara Amethistmijn Luosto

Met een aantal anderen uit onze groep, maar ook een paar Fransen gaan we naar de Amethistmijn van Luosto. Dit doen we met de sneeuwscooter. Het is vandaag niet meer zulk weer als de andere dagen, het is erg bewolkt en het sneeuwt af en toe.

We rijden met de sneeuwscooter de Lampivaara op, waar de bomen steeds meer bedekt worden door de sneeuw. De sneeuw is nog erg zacht waardoor de sneeuwscooter zijn eigen spoor maakt. Ik zit heel ontspannen op de sneeuwscooter, wat ook heerlijk voelt. Ik heb mijn helm klep openstaan en voel de koude wind tegen mijn gezicht aankomen. Hoe hoger we komen des te kouder het wordt, mijn snor is ondertussen bevroren. Ook de wind lijkt harder te gaan waaien, tijd om mijn helm dicht te doen.

Aangekomen bij de mijn worden we naar een nieuwe hut gebracht, ik zie dat het gebouw bijna ondergesneeuwd is. Van een paar andere hutjes is de deur niet eens meer te bereiken, zoveel sneeuw ligt er hier!

Dit is de enige plek op aarde waar een steen met drie verschillende soorten kwarts gevonden kan worden. Deze wordt de Shamaan steen genoemd, bestaande uit Zwarte rookkwarts, Sneeuwkwarts en de paarse Amethist.

In deze mijn wordt niet met explosieven gewerkt, ze willen de mijn niet te snel uitputten. Zouden ze wel met explosieven werken, dan zou er binnen 5 jaar niks meer van de mijn over zijn. Nu kan de mijn nog zeker 500 jaar mee.

We krijgen zelf ook de kans om op zoek te gaan naar een paar steentjes. Hiervoor moeten we eerst weer naar buiten, via een deur gaan we een overdekte trap af en komen we op een werkplaats aan. Hier krijgen we een vergiet en een pikhouweel.

Ik ga aan de slag met mijn pikhouweel en na een kwartier zoeken heb ik twee prachtige stenen gevonden. Een Shamaan steen en eentje met alleen Zwarte rookkwarts en Sneeuwkwarts. Ik neem dit steentje mee naar huis.

Als we weer buiten komen sneeuwt het iets minder hard, maar het begint wel weer langzaam wat donkerder te worden. We mogen nog even wat rondlopen en stappen daarna weer op de sneeuwscooter terug naar het hotel. Als het donker is, is het een stuk lastiger om de weg voor je te zien. Alles is wit en contrast heb je bijna niet. Ook leuk, weer een heel andere ervaring dan overdag!

Avondeten bij restaurant Kelo & de Kerstman

We eten deze avond weer in restaurant Kelo. Bij aankomst zit ik continu op mijn telefoon te kijken, de zonnewind is nog erg actief. Grote kans op noorderlicht dus. Buiten is het helaas nog niet opgeklaard.
 
Aangekomen bij restaurant Kelo zit de Kerstman ons op te wachten, hij wuift dat ik naar hem toe moet komen. Ik ga een gesprek met hem aan, maar zoals iedereen, moet ook ik bij de Kerstman op schoot…
Het avondeten bestaat uit een buffet, we bepalen dus zelf wat we pakken en wanneer. Naast mij zijn nog een paar medereizigers die de zonnewind in de gaten hebben. Ik besluit direct een briefing te doen.
 
Ik zal even snel wat eten, maar daarna wil ik direct naar locatie meertje gaan. Er is kans dat we al vroeg op de avond noorderlicht krijgen te zien als de bewolking is opgeklaard. Iedereen besluit voor zichzelf of ze ook naar buiten gaan, daarbij zal het noorderlicht niet meer zo intens worden zoals gisteravond.
 
Tijdens het avondeten ga ik een paar keer naar buiten om te kijken of de bewolking al aan het wegtrekken is. Dan zie ik plots een paar sterren. De bewolking breekt mooi open in het Noorden.

Jagen op Aurora Borealis

Samen met drie anderen lopen we terug naar onze lodge. Annemarie is vandaag op werkbezoek bij een paar locaties en nog niet terug. Onderweg naar de Lodge bel ik even met haar, ze verwacht er over drie uur te zijn. (het is ondertussen 19.00 uur).
 
Aangekomen bij locatie meertje is bijna direct noorderlicht te zien. Ik stuur dan ook direct een noorderlicht alarm eruit. Helaas trekt het noorderlicht ook snel weer weg.
Op locatie veldje is het koud, maar locatie meertje is nog net wat kouder. Je staat op een bevroren meer waardoor het dichter bij de grond net wat vochtiger is. Op sommige plekken merk je dat ook als je er loopt, de sneeuw is minder zacht.
 
Terwijl we staan te wachten bevriest mijn lens, waardoor ik hem moet opwarmen om te laten ontdooien. (met de kans dat er vocht in mijn lens komt). We doen er alles aan om warm te blijven. Sommigen staan rondjes te springen, een paar anderen zijn teruggelopen naar de Kota om bij het vuur te zitten.
 
Ik kijk nog maar een keer op mijn telefoon om de activiteit te bekijken, de Bz is net boven 0 gestegen. Maar dat zegt niks voor de activiteit van afgelopen uren. Het is een kwestie van tijd. Ik stop mijn telefoon weg en “BAM”, wat een licht ineens in de lucht.
 
Vanuit het oosten danst het noorderlicht over de bomen heen, snel weer een alarm eruit voor de mensen die net zijn weggelopen.

Het noorderlicht strekt zich steeds verder van het oosten naar het westen, het lijkt wel alsof we hetzelfde gaan krijgen als gisteravond. Het noorderlicht lijkt steeds hoger te komen.

We krijgen een avond vol met gevarieerd noorderlicht, een paar draken verschijnen aan de hemel. Maar ook een lange slang die langzaam kronkelend van het oosten naar het westen de hemel vult. Af en toe knapt de slang maar door een tweede lijn wordt er weer een nieuwe strook gemaakt.

Als er eenmaal wat bewolking bij komt vertrekken er een paar mensen uit de groep, het noorderlicht is niet zo intens als gister, maar het is wel een stuk kouder ondertussen. Als ik op de thermometer kijk zie ik dat het -34 °C is.

Iets voor twaalf trekt de bewolking de hemel dicht, het noorderlicht is er nog wel. Maar niet te zien voor ons. We hebben weer een mooie avond gehad!

Eén reactie

Reacties zijn gesloten.