Bloedmaan in Nederland

Gister was het eindelijk zover, ik heb een volledig volle bloedmaan mogen aanschouwen. Een bloedmaan is een bijzonder verschijnsel dat niet vaak te zien is.

Hoe ontstaat een bloedmaan?

Als wij naar de maan kijken lijkt het net alsof de maan licht geeft, maar de maan geeft zelf geen licht. Het licht van de zon reflecteert op de maan waardoor wij de maan te zien krijgen.

Als de volle maan tussen de aarde en de zon in staat spreken we van een totale maansverduistering. Doordat de aarde voor de maan staat komt er geen zonlicht op de maand terecht.

De maan krijgt een rode gloed “bloedmaan” doordat rood licht wordt afgebogen door de atmosfeer. Het rode licht valt op de aarde en weerkaatst op de maan, hierdoor lijkt het alsof de maan zelf rood licht geeft.

 

Bloedmaan 27 juli 2018

Aangezien het al de gehele week helder is had ik goede hoop dat we hem haarscherp op de foto zouden krijgen. Ik heb niet de perfecte lens om de maan te fotograferen (80 – 200mm) maar met een extender (x2), kom je een heel eind. Het hoeft ook allemaal niet perfect te zijn. Ik had mij vooraf al voorgenomen dat ik niet constant naar de camera zou kijken, maar ook even zou gaan genieten van het moment… (iets wat tijdens het noorderlicht spektakel nogal lastig was…).

Terwijl het nog licht is parkeren we onze auto bij de heide naast Speuld. Deze heide is vrij uitgestrekt waardoor je een lagere horizon hebt.

Met mijn iPhone app Night Sky bekijk ik waar de maan zich op dat moment bevindt, het statief wordt vervolgens in die richting klaargezet.

Aan de horizon zien we langzaam wolken opkomen en we vragen ons af of de maan snel genoeg is om boven de wolken uit te komen. Het is ondertussen al bijna 22.00 uur en er is nog geen maan te zien.

We hebben een paar campingstoeltjes meegenomen en wachten rustig af. De heide is verrassend fris en na een week waarbij de temperatuur gemiddeld 35 graden was, is het koude zand van de hei erg aangenaam!

We wachten rustig af tot ik een licht oranje plek in de lucht zie hangen, ik spring juichend op en ren naar mijn camera. De mensen naast ons beseffen dat er wat te zien is en pakken hun verrekijkers erbij.

Yes! De maan is te zien, hij zit nog een beetje verhult in de wolken maar het lijkt alsof hij er wel uit klimt.

Een paar minuten later is het dan zo ver, de maan is nu volledig zichtbaar en met de minuut wordt hij roder. Heel fel is hij niet, blijkbaar blijven er continue nog wat wolken bijhangen, maar voor het oog is het een volledig volle maan.

We genieten van het prachtige spektakel en ondertussen probeer ik een aantal mooie foto’s te maken.

 

Bloedmaan fotograferen

Om de bloedmaan te fotograferen is het handig om via de liveview functie van je camera handmatig scherp te stellen. Door mijn extender krijg ik al wat meer ruis op mijn beeld, ik accepteer hiermee dat de foto niet haarscherp zal worden.

Via de liveview functie kan je vaak een aantal keer digitaal inzoomen, hiermee zie je ook direct hoe snel de maan uit je focus gebied is. Dit was gisteravond vrij snel, alsof de maan aan een touwtje werd meegetrokken.

Doordat ik niet genoeg licht had moest ik hierdoor de ISO-waarde omhoog zetten, een langere sluitertijd zou ervoor zorgen dat de maan zou bewegen.

Na een paar foto’s gemaakt te hebben heb ik de juiste instelling te pakken. Hieronder een paar foto’s van gisteravond.
Ik vond het erg gaaf om te zien er langzaam weer zonlicht op de maan terecht kwam nadat de maan volledig verduisterd was. Je zag aan de linkerkant langzaam een witte streep steeds dikker worden.

Bloedmaan 27 juli 2018

Bloedmaan 27 juli 2018

Bloedmaan 27 juli 2018

Mocht je tips hebben voor het fotograferen van de maan / bloedmaan, laat het mij hieronder weten!