Een dag later, maar toch naar Noord-IJsland!

Storm op IJsland, Transavia vlucht geannuleerd

Ik ben terug van mijn noorderlichtreis in Lapland en maak mij op voor de reis naar Noord-IJsland. Samen met Wietse zal ik de Noorderlichtreis Noord-IJsland 2020 begeleiden. Het weer is erg onstuimig boven Europa, het stormt ook in Nederland. We houden het weer goed in de gaten boven IJsland via de website www.vedur.is.

Op 12 februari zien we in de avond de volgende melding:

North East
East blizzard (Orange condition)

14 Feb. at 11:00 – 23:00

Severe gale or storm expected with sustained wind speed 20-28 m/s and violent and dangerous wind gust which may exceed 40 m/s near mountains. Moderate to severe snow or blowing snow is also expected with poor visibility and deteriorating road conditions. Extensive transport disturbances are very likely and closure of some key routes. People are advised to show caution and monitor weather forecasts. Traveling is not advised while the weather warning is in effect.

Dan zijn we als het goed is al geland dus zouden we in het vliegtuig geen last van moeten hebben.

Een dag later belt Wietse mij vroeg in de ochtend, de vlucht is toch geannuleerd, het wordt te gevaarlijk om te vliegen. Niet veel later krijg ik ook een mail van Transavia zelf.

De vlucht is uitgesteld naar zaterdag 15 februari 2020, we vertrekken dus gelukkig alsnog!

Feestelijk onthaal op IJsland

Na een prachtige vlucht waarbij we boven IJsland al konden genieten van de kraters in het landschap komen we aan in Akureyri.

Eenmaal geland staat de pers te wachten om ons welkom te heten, we gaan met alle reizigers, bemanning en het vliegtuig op de foto.
Eerste vlucht Transavia winter Akureyri
Eerste vlucht Transavia winter Akureyri

Lunch bij Vogafjós Farm Resort

We rijden met de bus richting Mývatn. Tijdens de reis geeft Wietse een introductie over de reis. We hebben natuurlijk een dag minder, dus hebben het een en ander moeten aanpassen in het schema.

Onderweg maken we een stop bij Vogafjós Farm Resort. Een boerderij met restaurant dat direct tegen de koeienstallen aan ligt. Wat superleuk is, want tussen het restaurant en de stallen in zitten ramen zodat je vanaf binnenuit ook de koeien kan zien. We krijgen hier een heerlijke lunch en komen bij van de vlucht. Iedereen is enorm blij dat we alsnog naar IJsland konden vertrekken.

Vogafjós Farm Resort

Hidden Gems tour

Na de lunch rijden we door naar het Sel Hotel. Aan de andere kant van de weg bij het Sel Hotel kijk je uit over de pseudokraters en meer Mývatn. Een geweldige noorderlichtlocatie. Binnen 5 minuten lopen sta je op locatie en zelfs vanaf de ingang van het hotel heb je een vrij lage horizon.

We krijgen de sleutels van onze kamers en krijgen even de tijd om ons om te kleden. Ik heb als noorderlichtgids een kamer een de voorkant zodat ik het noorden in de gaten kan houden. Vanaf hier heb ik geweldig uitzicht over de pseudokraters.

Bij de receptie staat Júlíus van GeoTravel ons op te wachten. Hij is onze lokale gids en hij neemt ons mee naar drie “Hidden Gems” van deze omgeving.

Pseudokraters

We maken eerst nog een stop waar we goed uitzicht hebben over de pseudokraters en de Hverfjell krater. Het landschap is erg ruig, je ziet geen bomen of struiken groeien. In IJsland noemen ze drie bomen bij elkaar dan ook een bos.

Pseudokraters lijken op echte kraters, maar zijn dit niet. Een echte krater is verbonden met een magmakamer of lavatunnel. Een pseudokrater ontstaat wanneer vulkanisch as een meertje bedekt. Het water eronder verdampt door de hitte, maar deze hitte kan door de laag as niet ontsnappen. Onder grote druk vindt er vervolgens een ontploffing plaats, waardoor de krater ontstaat. Alleen op Mars en op IJsland zijn deze pseudokraters te vinden.

Pseudokraters

Schapen van Anton

We reden door naar een lokale schapen boerderij, deze is van Anton, de eigenaar van GeoTravel met wie we de komende dagen nog vaker excursies zullen beleven. Júlíus laat hier de stal zien waar tientallen schapen ons nieuwsgierig staan aan te kijken. De schapen zijn erg belangrijk op IJsland, voor hun wol en vlees.

Schapen IJsland
Schapen IJsland

Dimmuborgir

Dimmuborgir is een natuurreservaat op Noord-IJsland bij het Mývatn. Het gebied kenmerkt zich door zeer grillige en grote rotsformaties die bestaan uit vulkanisch gesteente dat ontstond bij vulkanische uitbarstingen van ongeveer 3000 jaar geleden.

Er zijn verschillende routes aangelegd waarlangs je kan lopen. Júlíus neemt ons mee langs verschillende bijzondere plekken. 

Yule Lads

Zo komen we uiteindelijk uit bij een soort van grot waar een vel en een petroleumlamp staan. Als we wat verder lopen komen we bij een cirkel omgeven door de hoge lava rotsen. 

Júlíus verteld ons hier over de Yule Lads.

Hier in Dimmuborgir wonen de IJslandse Yule Lad (lijken erg op de Kerstman). Het zijn de 13 zonen van Gryla en Leppaludi, gemene trollen die in een grote grot in Ludentarborgir leven. De broers hebben allemaal grappige namen die vaak verwijzen naar hun voorkeur voor eten of interesse. Om er maar een paar te noemen zijn er Spoon Licker, Sausage Swiper, Skyr Gobbler en de luidruchtige mede Door Slammer die graag mensen wakker maakt door heel hard met de deuren te slaan.

In de zomer zijn de Yule Lads zelden te zien, omdat ze dit seizoen gebruiken om uit te rusten en in hun grotten te slapen, maar als de winter komt, worden ze wakker en beginnen ze zich voor te bereiden op Kerstmis. De beste tijd om ze hier in Dimmuborgir te ontmoeten is in de maand december, wanneer ze druk bezig zijn zich voor te bereiden op Kerstmis. De beste manier om ze te vinden is door het pad naar Hallarflot te lopen en luid “Jolasveinn” te roepen.

Er liggen een paar voorwerpen, maar we zien helaas geen Yule Lads.

Yule Lads

Game of Thrones view at Höfði

Na Dimmuborgir rijden we door tot een parkeerplaats waar we uitkijken over het water. Het uitzicht lijkt net een scene van een film, wat ook zo blijkt te zijn. 

Deze locatie werd gebruikt in seizoen 3, aflevering 5, als een van de filmlocaties voor het wildlingkamp van Mance Rayder. Deze locatie werd gefilmd voordat Jon Snow een confrontatie aanging met Orell over de defensieve capaciteiten van de Night’s Watch.

Hofdi Game of Thrones
Hofdi Game of Thrones

Noorderlicht presentatie

Nadat we ’s avonds hebben gegeten van een heerlijk diner is er tijd voor mijn noorderlicht presentatie. Het is buiten helaas bewolkt dus de kans dat we kunnen gaan jagen lijkt klein.

Voor de meeste reizigers is noorderlicht niet nieuw en is ook deze presentatie ook niet iets nieuws. Na de presentatie discussiëren we nog even door over zaken als Kp, Bz en hoe mooi noorderlicht sommige al wel niet gezien hebben.

Doordat het toch bewolkt is gaat iedereen wat voor zichzelf doen.

Opklaringen met noorderlicht

Uiteindelijk ga ik ook naar mijn kamer, mijn tas uitpakken en wat logischer indelen. Camera opladen voor de volgende dag en alvast wat foto’s op de harde schijf zetten.

Ons hotel heeft een noorderlicht wacht zitten, wat eigenlijk gewoon de bewaker is van het hotel die om de zoveel tijd naar buiten gaat.

Ik heb het geluid van mijn telefoon aangezet en ga op bed liggen. Voor mijn gevoel voor 10 minuten.

Ik wordt gebeld door de receptie en op mijn telefoon komen whatsapp berichtjes binnen. Er is noorderlicht te zien door een kleine opklaring!

Ik schiet overeind en trek snel mijn kleren aan, pak mijn statief en camera en ren naar buiten. In de haast vergeet ik haast mijn hoofdlampje.

Ik steek de weg over en loop richting de heuvel waar we uitkijken over de pseudokraters.

Noorderlicht Myvatn Pseudokraters
Noorderlicht Myvatn Pseudokraters
Noorderlicht Myvatn Pseudokraters
Noorderlicht Myvatn Pseudokraters

Voor een paar minuten hebben we noorderlicht dat met het oog zichtbaar is. We staan na een lange dag al op 1/1!

Eén reactie

Reacties zijn gesloten.