Mijn eerste keer naar Lapland

Voorbereiding

Op een avond in november lag er een briefje op de tafel toen ik thuis kwam. Of ik eind januari mee wou naar Lapland… Mijn vriendin kon via haar werk bij gebruik maken van een arrangement in Ruka. Hoewel dit mij enorm gaaf leek, keerde mijn maag zich toch wel om. Dat betekend dat ik over 3 maanden moest gaan vliegen, en wel een heel uur langer dan mijn langste vlucht ooit! De vlucht naar Lapland zou wél 3 uur duren (achteraf een lachertje natuurlijk, maar toen nog niet). We zouden vertrekken vanaf Schiphol en landen in Kuusamo, vanwaar we nog 20 minuten moesten rijden naar Ruka, waar we een appartement hadden.

Ga jij mee Betoverende plek

Ik besloot mijn angst aan de kant te zetten en mijzelf voor te bereiden om een geweldige reis te maken. Dit lukte natuurlijk niet altijd. Maar ik kwam erachter dat de gedachte aan het prachtige landschap, de leuke dingen die we daar zouden gaan doen, de angst liet weggaan. Of tenminste minder worden.

Het was alweer een tijd geleden dat ik naar de sneeuw ben geweest, ik had dan ook helemaal geen ski spullen meer. De jacht naar goede spullen, waarmee ik de extreme kou van -38 °C zou kunnen overleven was begonnen! Na een tijdje had ik genoeg laagjes bij elkaar gesprokkeld en was ik helemaal klaar voor de reis naar Lapland.

De reis naar Lapland

Half 2 ’s nachts hadden we onze wekker gezet. Snel even een douche nemen en de laatste spullen inpakken. Nadat we alles hadden ingepakt deden we nog een rondje door het huis om te kijken of we niks vergaten waren en alles hadden afgesloten.

Annemarie zou rijden zodat ik mij nog even kon ontspannen. Voor ik het wist waren we al bij de grote parkeerplaats op Schiphol en moesten we op zoek naar een plekje, dit viel niet mee! Als we hadden geweten dat het hier zo druk was waren we zeker nog een half uur eerder weggegaan.

Eenmaal op het vliegveld mochten we achteraan sluiten bij de incheck balies. Gelukkig hadden we een goede rij uitgekozen en voor we het wisten konden we onze schoenen uittrekken bij de douane. Nadat we al onze spullen weer hadden teruggekregen gingen we nog snel even langs het toilet en kochten we een flesje water bij de winkel.

Bij onze gate (C6) stond buiten het vliegtuig van Transavia al trouw te wachten. Niet lang nadat de stewardessen en piloten waren langsgelopen ging ook de gate open. Ik had medicatie meegekregen om lekker suf in het vliegtuig te zitten, deze had ik al ingenomen en begon ook al te werken. Heerlijk versuft ben ik in het vliegtuig gaan zitten en voor we het wisten zaten we al in de lucht.

Na een tijd begon de zon boven de horizon te verschijnen, dit leverde mooie plaatjes op. Toen ik naar beneden keek, zag ik nog net tussen de wolken door dat we over een stuk besneeuwd land vlogen en nu de zee over gingen. Dat moest Zweden zijn geweest, dan zouden we er nu bijna moeten zijn!

We begonnen inderdaad langzaam te dalen. De opkomende zon begon langzaam achter het wolkendek, waar we met het vliegtuig in gingen, te verdwijnen. Toen we onder de wolken uitkwamen doemde een prachtig wit landschap op, overal waar je keek zag je hoge sparren die bedekt waren door een enorm laag sneeuw.

Vliegreis Lapland
De vliegreis naar Lapland, tussen Amsterdam en Kuusamo.

Legenda

Wil je het volledige reisverslag lezen? Klik hieronder snel verder naar de volgende dag!

4 reacties

 1. Hoi,
  Ik ben nieuwsgierig en ga je verslagen lezen. Een bijzondere reis!

  Groetjes, Carin

 2. Hoi,
  Wij willen dit jaar ook naar ruka toe. Leuk om dit verslag te lezen!
  Helaas kan ik dag 3 , 4 en 5 niet lezen.
  Misschien zou je ze naar mij kunnen mailen?

  Alvast bedankt!
  Groetjes, Debbie

  1. Hoi Debbie,

   Excuus voor de late reactie, wij zaten in Afrika!
   Leuk om te horen dat je het een leuk verslag vindt, ook leuk dat jullie dit jaar naar Ruka willen gaan!

   Ik ben bang dat ik van dag 3, 4 en 5 nooit een verslag heb gemaakt. Wat zonde is, want de foto’s heb ik nog wel.
   Je kan desnoods de verslagen lezen van mijn andere verblijven in Finland: https://www.mrporo.nl/tag/finland/

   Als je nog andere vragen hebt kan je natuurlijk ook altijd even mailen: info@mrporo.nl

   Groetjes,

   Roderik

Reacties zijn gesloten.