Exped Synmat Hyperlite Review

Een tijdje terug ben ik met mijn vriendin wezen kamperen in Drenthe, dit weekend heb ik een nieuwe Exped Synmat Hyperlite mogen uitproberen. Omdat dit weekend vrij regenachtig was kon ik niet leuke/mooie foto’s maken voor mijn review. Nu heb ik afgelopen weekend eindelijk tijd gehad en het was ook nog eens mooi weer!

Belang van een goed matje

Met name backpackers leveren vaak in op hun slaapmatje, omdat het veel ruimte kost en het gewicht snel toeneemt worden er vaak dunne yogamatjes gebruikt om op te slapen.
Onderzoek wijst uit dat een goede slaaprust ervoor zorgt dat je volledige lichaam beter uitrust, een goede nachtrust zorgt er dus voor dat je zowel fysiek en mentaal er de volgende dag weer goed tegenaan kan. Het is niet altijd mogelijk om tijdens het backpacken een ondergrond te maken van mos, daarom is het verstandig om te investeren in een goede slaapmat.

Als ik naar mijzelf kijk, iemand met twee scolioses in zijn rug (wat niet voor iedereen een probleem is, maar ik heb er wel erg last van), ik kan prima slapen op een harde ondergrond. Maar zodra ik de volgende ochtend wakker word merk ik het wel in mijn rug. Als ik dan vervolgens ook nog eens een zware backpack op moet om verder te gaan kan dit zwaar worden voor mijn rug.

Ik investeer dan ook liever in een goed matje, dat een lichtgewicht is, maar ook compact zodat het zo min mogelijk opbergruimte inneemt (vaak zelfs minder dan een yogamatje). Ik heb mij laten adviseren door de medewerkers van Kampeerwereld Hendriks, zij bevolen mij de Exped Synmat Hyperlite aan een lichtgewicht matje dat ook nog eens goede comfort biedt!

Specificaties van de Exped Synmat Hyperlite

 • Temperatuur: tot -6 °C
 • Dikte: 7 cm
 • Lengte: 183 cm
 • Breedte hoofdeinde: 52 cm
 • Breedte voeteneinde: 35 cm
 • Gewicht: 350 gram
 • Afmeting in verpakking: 19 cm hoog en een diameter van 9 cm
 • Inhoud verpakking: Mat, verpakking, reparatie-kit, instructies en reparatie handleiding
 • Garantie: 2 jaar

 

Exped Synmat Hyperlite Review

 

Voor- en nadelen

Natuurlijk heeft ieder product zijn voor- en nadelen. Iedereen zal dit ook anders ervaren, maar hieronder mijn voor- en nadelen over de Exped Synmata Hyperlite:

Voordelen

 • Lichtgewicht;
 • Compact;
 • Comfort is beter dan de gemiddelde lichtgewichte slaapmatjes;
 • Gemakkelijk weer in te pakken;
 • Door de aflopende vorm bespaar je ruimte in je tent en kan je goed combineren met een tweede matje.

Nadelen

 • Het materiaal is sterk, maar zoals je bij elk matje wel moet moet je bij dit matje goed oppassen waar je het matje neerlegt;
 • Het opblazen van het matje gaat door een vrij groot gat, dit houdt niet erg gemakkelijk vast. Je hebt de mogelijkheid om een watervaste opblaas-zak aan te schaffen, hiermee is de mat binnen no time opgeblazen en zodra je het matje opbergt weet je zeker dat hij droog blijft tijdens bijvoorbeeld een stevige regenbui. Echter is deze zak naar mijn idee vrij prijzig, rond de dertig euro.

Exped Synmat Hyperlite Review

Ik was blij verrast toen ik de Exped Synmat Hyperlite in handen kreeg, het matje wordt zo compact verpakt en dan het gewicht, 350 gram is niks voor een goed slaapmatje. Het matje kan je bijna in je broekzak steken.

 

Exped Synmat Hyperlite Review

 

Zodra je de verpakking openmaakt, zit bovenin direct een vakje met daarin het reparatie-kit en handleidingen. Dit is op deze manier erg handig opgeborgen, bij veel matjes zit dit er los in en raak je het dan ook snel kwijt. Op deze manier wordt het matje ook niet beschadigt bij het opbergen van het matje.

Voor de foto’s heb ik wat vuilniszakken neergelegd om de duurzaamheid van de Exped Synmat Hyperlite te kunnen waarborgen, het is natuurlijk altijd beter om iets van een zeil onder je matje te leggen, ook in verband met vochtigheid dat anders in je matje trekt.

Nadat ik de Exped Synmat Hyperlite heb uitgelegd over de vuilniszakken (zodat deze niet zouden wegwaaien) kon ik het matje gaan opblazen, ik heb geen opblaas-zak erbij, dus ik moest er even voor gaan zitten om niet duizelig te worden tijdens het opblazen. Tijdens het opblazen van een matje via de mond, is het erg belangrijk om goed door te ademen via je buik, op deze manier controleer je de juiste ademhaling in je lichaam en word je niet duizelig of licht in je hoofd.

Zodra het matje bijna volledig is opgeblazen voel dan aan het matje of er genoeg druk op staat, maar blaas niet te ver door, het is beter voor het matje als er nog wat speling in het matje zit. Zodra je op het matje gaat liggen wordt de lucht in het matje verdeeld, op plekken waar jij ligt komt minder lucht. Deze lucht moet goed verdeeld worden in het matje zonder dat de druk te groot wordt. Gelukkig is het bijna onmogelijk om een slaapmatje met de mond zo hard op te blazen dat de druk te groot wordt, zeker omdat er altijd wel wat lucht ontsnapt zodra je het matje dicht doet.

 

Exped Synmat Hyperlite Review

 

Exped Synmat Hyperlite Review

 

Exped Synmat Hyperlite Review

 

Exped Synmat Hyperlite Review

 

Zodra het matje is opgeblazen heb je een mooi formaat mat in handen, ikzelf ben iets langer dan de Exped Synmat Hyperlite, maar dat maakt voor het slapen niet uit. Het matje is bijna net zo dik geworden als dat de verpakking was, je kan bijna spreken van een luchtbed! Door de aflopende vorm kan je het matje gemakkelijk in een kleine tent leggen gecombineerd met een tweede mat.

 

Exped Synmat Hyperlite M ReviewExped Synmat Hyperlite M Review

 

Ik ben ’s nachts een paar keer wakker geworden omdat ik met mijn slaapzak van het matje was afgegleden, dit was een beetje wennen. Toen ik met mijn hoofd iets lager was gaan liggen had ik dit probleem al niet meer. In tegenstelling tot mijn vorige matje (Therm-a-rest) voel ik de grond helemaal niet, dit gebeurd alleen als ik echt helemaal op mijn zij ga liggen. Maar zo ligt een normaal mens niet te slapen.

Onderstaande foto’s zien er misschien niet heel comfortabel uit, maar het matje ligt heerlijk! Op de onderste foto zie je goed dat de lucht in de Exped Synmat Hyperlite wordt verdeeld zodat ik niet te ver naar beneden zak en daardoor de grond raak. Wat ik hieronder dus eigenlijk “fout” doe wat ik tijdens mijn weekend kamperen heb ervaren is dat ik te hoog ga liggen. Misschien is dit iets waar alleen ik persoonlijk last van heb, maar als ik met mijn hoofd iets zak heb ik minder last dat ik van mijn matje afdraai.

Exped Synmat Hyperlite Review

 

Exped Synmat Hyperlite Review

 

Na drie goede nachten te hebben, zonder dat ik de ochtend wakker werd met last van mijn rug (ook tijdens de wandeltochten die ik die dagen heb gemaakt heb ik geen last gehad van mijn rug), was het weer tijd om in te pakken! Net zoals het inpakken van een tent is het oprollen en inpakken van een matje soms een heel gedoe. Vaak moet je een matje meerdere keren oprollen voordat alle lucht er echt uit is. Dat viel met de Exped Synmat Hyperlite reuze mee!

Ik hield met mijn vinger de opening open terwijl ik de lucht eruit perste, doordat het matje zo dun wordt gaat dit erg gemakkelijk. Nadat de meeste lucht er wel echt uitgeperst was kon ik het matje eerst als een rechthoek opvouwen. Waarna de Exped Synmat Hyperlite gemakkelijk en stevig kon worden opgerold. Op het eind verzameld zich de overgebleven lucht, als je onderaan begint heb je dan ook nog eens de mogelijkheid om de overgebleven lucht te laten weglopen (goh handig). Let bij het opbouwen (en oprollen) goed op dat de breedte niet breder wordt dan de verpakking, doe je dat dan past het matje makkelijk weer in zijn verpakking.

Binnen 5 minuten heb je je Exped Synmat Hyperlite weer opgeborgen en is hij weer zo compact als dat je hem in je backpack tas had gestopt.

 

Exped Synmat Hyperlite Review

 

Exped Synmat Hyperlite Review

 

Conclusie

Ik ben erg te spreken over de Exped Synmat Hyperlite M, het matje voldoet aan de wensen (de mijne dan). Ik kan het matje dan ook zeker aanraden voor de backpacker die er vaker op uit gaat en behoefte heeft aan lichter materiaal. Natuurlijk zijn er comfortabelere matjes te vinden, maar dan lever je zeker in op gewicht en afmetingen. Voor de kampeerder die met de caravan of schoonmoeder op het dak gaat is het een overweging, de Exped Synmat Hyperlite neemt amper plek in, maar je levert altijd wat in op comfort. De matjes van Exped zijn in verschillende outdoor speciaalzaken te koop.