Fjällräven Keb Eco-Shell

In de herfst en winter in Nederland is het vaak lastig te zeggen wat voor weer het wordt, warm of koud, om dan een keuze te maken voor een goede wandeljas kan erg lastig zijn. Een jas moet je in de herfst en winter goed beschermen tegen de kou en wind, maar moet natuurlijk ook goed en comfortabel zitten.

Fjällräven jassen

De jassen van Fjällräven zijn sterke en slijtvaste jassen die gemaakt zijn van functionele materialen. Fjällräven heeft voor elke gelegenheid wel een jas. Fjällräven maakt in hun jassen gebruik van verschillende stoffen: G-1000, Eco-Shell, SpinDye®, Hydratic, Micro Travel, Dons, Wol en G-Loft® Supreme.

Al deze stoffen hebben hun specifieke eigenschappen en worden verwerkt binnen de producten van Fjällräven. Voornamelijk de G-1000 stof van Fjällräven is erg populair.

Waterdichte jas

De Fjällräven Keb Eco-Shell jas is oorspronkelijk alleen een waterdichte jas. Maar persoonlijk vind ik dat hij ook goed de wind tegen houdt. Zoals de naam het al zegt, het is een shell jacket en kan goed worden gebruikt in combinatie met verschillende lagen. Dit maakt de jas daarom ook multifunctioneel. Hieronder mijn ervaring met de Fjällräven Keb Eco-Shell jas.

Fjällräven Keb Ec-Shell Jacket

Fjällräven Keb Ec-Shell Jacket ervaring

Een paar dagen na het maken van deze foto’s ben ik ziek op bed geland, dat is wellicht al goed te zien op de foto’s… Excuses daarvoor.

Toen ik de jas uitpakte had ik het gevoel dat ik een poncho uitpakte, de jas valt groot (dit is een M), ik twijfelde nog even of ik voor een S moest gaan. Dit heb ik niet gedaan omdat de arm lengte dan waarschijnlijk te kort zou worden, met daarbij kan ik nu altijd nog wat aankomen! En de mogelijkheid om de jas te combineren met andere lagen natuurlijk.

Fjällräven Keb Ec-Shell Jacket

Eco-Shell materiaal

Zoals al aangegeven is de jas gemaakt van stretch Eco-Shell, de stof is gemaakt voor verschillende weersomstandigheden en ademt goed, daarnaast trekt de regen niet in de jas maar glijdt het er direct vanaf. In het begin is het materiaal nog erg stug en neemt het nog zijn eigen vorm aan, ik heb de jas nu een aantal maanden en merk toch wel dat de jas meer de vorm van mijn lichaam volgt.

Fjällräven Keb Ec-Shell Jacket

Fjällräven Keb Ec-Shell Jacket

Waterdichte ritsen

De volledige jas is waterdicht, gek genoeg geeft de hoofdrits je het idee dat deze niet waterdicht is. Maar na een halfuur in de stromende regen te hebben gestaan is hier ook nog geen water doorheen gekomen. De ritsen van de verschillende vakjes en zakken zien er wel robuust uit met een waterdichte afvlakking. Mooi detail aan de hoofdrits, vind ik persoonlijk dan, het leren stripje met het Fjällräven logo erop. Bij de kleinere ritsen wordt hier gebruik gemaakt van gevlochten touw, wat functioneel is, maar wel minder mooi naar mijn idee.

Fjällräven Keb Ec-Shell Jacket

Fjällräven Keb Ec-Shell Jacket

Muts

Vaak een probleem bij outdoor-jas, een goede muts. Tegenwoordig hebben al wel veel jassen een strip aan de voorkant dat de muts niet van je hoofd kan afwaaien. Maar het blijft lastig om een one-size fits all muts te vinden. Met mijn (meloenen) hoofd heb ik wel een ruimte muts nodig, te ruim is ook weer niet goed, dan kan hij teveel wind vangen en is het effect weg.

De muts van de Fjällräven Keb Eco-Shell is zo gemaakt dat hij op verschillende plekken afgesteld kan worden. Zo sluit hij mooi aan de onderkant van je gezicht aan, maar zit hij ook stevig om je hoofd heen met genoeg bewegingsvrijheid.

Fjällräven Keb Ec-Shell Jacket

Fjällräven Keb Ec-Shell Jacket

Ventilatie

Een goede outdoor-jas is bestemd tegen warmte, kou, regen en wind. de Fjällräven Keb Ec-Shell Jacket is voornamelijk bestemd tegen de wind en regen. Door de pasvorm kan er gemakkelijk een warme trui onder de jas worden gedragen met meerdere laagjes. De jas is daarom uitstekend ook in de koude periode van het jaar te gebruiken. Maar ook als zomerjack zou de jas uit kunnen. Door de verschillende ventilatie openingen aan beide kanten en een rits die ook van onder naar boven open kan, is er genoeg lucht doorstroom voor een goede ventilatie. Ik heb de jas nog niet in de warmte uitgeprobeerd, ik denk ook niet dat ik hem snel aantrek op een warme dag. Maar ga je de bergen in en is er kans op regen dan is het een goede jas. Hij weegt weinig en is erg klein te maken.

Fjällräven Keb Ec-Shell Jacket

Conclusie

Een jas die ik veel aan heb, nu het buiten steeds ver onder nul is hangt hij wat vaker aan de kapstok en draag ik mijn winterjas. Maar op dagen dat het al iets boven nul komt draag ik deze jas gecombineerd met mijn Fjällräven Fleece, een perfecte en comfortabele manier om warm te blijven en toch flexibel te zijn. De jas is wellicht even wennen, dit is een maat M en ik ben 1.84, je zou wellicht denken dat een S ook had gekund. De pasvorm zou dan wellicht mooier zijn, maar de armlengte zou dan niet meer uit kunnen, daarnaast zou ik hem niet meer kunnen gebruiken in combinatie met meerdere laagjes.