Foto en belevingshut Veluwe – Meerveld

Ik fotografeer al een lange tijd met mijn Sony 200-600 lens, ik neem hem vaak mee tijdens een wandeling. Een dagje in een vogelhut zitten heb ik eigenlijk nog nooit gedaan, als ik eens in een vogelhut kom zijn alle vogels zo ver weg dat ik het het niet waard vind om mijn statief daar op te zetten.

Via een paar fotografiegroepen op Facebook kwam ik erachter dat er ook privehutten bestaan. Hutten die opgezet worden voor vakgroepen, beroeps maar ook andere fotografen. Vlakbij Harderwijk heb je de Foto en belevingshut Veluwe – Meerveld, vlakbij Uddel, waar ik een dagje met mijn camera heb gezeten. Een geweldige ervaring, wat zeker aan te raden is mocht je graag dieren fotograferen.

De fotohut van Geurt Besselink

Om 4:15 gaat de wekker. Ik app mijn maat die zijn wekker ook vroeg heeft gezegd, check hij is ook wakker! Snel een bak ontbijt naar binnen en de auto in. Bij het boeken van de fotohut hebben we een routebeschrijving ontvangen. We parkeren onze auto op de aangewezen plek en lopen verder met onze uitrusting.

Na ongeveer een kwartiertje lopen komen we aan bij de hut, waar het al wemelt van de vogels. We hebben nog nooit een privehut gehad dus alles is even uitzoeken. Het is ondertussen 5:25.

Als je de hut binnenkomt staat er voer, wat gebruikt kan worden om vogels te lokken, maar ook wat brokjes voor de vosjes die er leven. We pakken het voer en lopen naar de plek voor de hut. Een vijver van ongeveer 3 meter lang met rondom mos, takken en stronken. Een paar bomen waar voer bij gelegd kan worden, maar ook een boom met een jutte-zak, hieronder ligt aas voor de roofvogels.

Nog een beetje onwennig leggen we alles neer en lopen terug naar binnen. We pakken onze tas uit en zien direct tussen het riet al een vosje lopen. We zijn nog lang niet geïnstalleerd dus genieten vooral even van het feit dat we al een vos gezien hebben.

In de fotohut zelf staan twee aangename stoelen die je aan een soort van bureau kan schuiven, hier staan twee standaards waar je de camera op kan bevestigen. Ook liggen er rijstzakken mocht je dat plezierig vinden. Aan het water is een en al raam, links en rechts kan het raam open. Er ligt een speciaal camouflagenet wat je hiervoor kan zetten zodat de dieren jou niet zien. Aan de rechterkant zitten nog een paar luiken waarmee je eventueel op het veld kan kijken (of om even wat frisse lucht binnen te laten).

Mocht je tijdens je verblijf plots naar het toilet moeten staat er een nood-toilet, niet bedoeld om continu te gebruiken. Er moet een zak in die je zelf ook weer mee moet terugnemen. Er is hier geen stromend water.

Het was een dag waarin veel gebeurde, de dieren zijn in fases erg actief, tot vier keer toe kwam er een vosje kijken. Aan het einde van de dag zaten er meer dan 20 meesjes bij het water, plots was alles weg en schoot er een groot dier langs. We dachten eerst een Havik die een mees te pakken uit, even later kwam hij terug en bleek het een Sperwer te zijn.

Rond 15:00 zijn we weggegaan, er kwam onweer aan. Het was een fantastische dag, ik zal vaker een fotohut boeken. Je ziet de dieren zoveel beter en hun natuurlijke gedrag.

Hieronder een lijst met de dieren die we deze dag gespot hebben:

 • Grote bonte specht
 • Appelvink
 • Koolmees
 • Pimpelmees
 • Kuifmees
 • Zwarte mees
 • Boomklever
 • Groenling
 • Bonte vliegenvanger
 • Tjiftjaf
 • Fluiter
 • Roodborst
 • Merel
 • Vink
 • Goudvink
 • Sijs
 • Huismus
 • Sperwer
 • Vos

Niet alle dieren hebben we op de foto gekregen, hieronder per dier de foto’s. De foto’s zijn geschoten met de Sony A7III + 200-600.

Muis

Vos

Appelvink

Grote bonte specht

Groenling

Koolmees

Pimpelmees

Tjiftjaf

Boomklever

Vink

Sperwer

Ken jij nog leuke fotohutten die ik zeker ook eens moet bezoeken? Laat het mij hieronder weten!

9 reacties

 1. Prachtige serie heb je weer gemaakt!
  Ik ga meestal verschillende hutten langs wanneer ik wandel #oostvaardersplassen. Het is dan maar de vraag wat je ziet op dat moment, maar op die manier ook elke keer weer een nieuwe belevenis 🤗.

  Super tof om het op deze manier eens te doen lijkt me 👍😃

 2. Prachtige reeks Rodi! Jaloers op! Je moet wel helemaal voldaan zijn geweest man! 🙂

 3. Wat een fantastisch mooie foto’s! Leuk verhaal erbij!
  Wij wonen op het platteland en in de winter voeren we de vogels bij. Dan komt af en toe een sperwer langs, alle vogeltjes zijn dan in één keer in een zwerm vertrokken. Er komen diverse soorten vinken en mezen, musjes ook natuurlijk. Erg leuk om ze dan met een verrekijker gade te slaan.

 4. Wat een mooie foto’s, werkelijk schitterend zo ook de specht en andere vogels zijn vast gelegd! Jaloers!

 5. Hoor/lees nu voor het eerst van deze mogelijkheid om dieren te spotten.
  Wat leuk te horen hoe jullie die dag beleefd hebben en de prachtige foto’s erbij.
  Kijk uit naar je volgende verslag.

 6. prachtige foto’s en leuk verslag. Ik heb deze hut ook op mijn lijstje gezet om eens te bezoeken. Hoe is het licht daar, is het op een open plek of echt in het bos. Ik heb geen heel lichtsterke camera en kan ik slechte lichtomstandigheden niet zo goed uit de voeten.
  groetjes Ghita

  1. Hi Ghita, dankjewel! Het is een open plek met het bos daarachter, natuurlijk afhankelijk van het weer moet je genoeg licht hebben. Natuurlijk moest ik zelf in de ochtend ook mijn ISO flink omhoog gooien.

Reacties zijn gesloten.