Fotografie

Iedereen die een camera heeft, of het nou een smartphone, wegwerpcamera, systeemcamera of een spiegelreflex is doet aan fotografie. Er zijn dus duizenden fotografen op de wereld, op Facebook zie je de Fotografie pagina’s als paddestoelen uit de grond komen. Om heel eerlijk te zijn, dit deed ik ook toen ik net begon met fotografie. Het is een geweldige hobby, je laat graag je foto’s zien!

Maar eerlijk is eerlijk, ik ben maar een hobby-fotograaf. Ik heb geen cursus of opleiding gedaan en zal dus nooit een echte fotograaf zijn. Toch lees ik veel fotografie artikelen en kan ik toch wel van mijzelf zeggen dat ik meer kennis over fotografie heb dan de gemiddelde persoon.

 

Mijn fotografie geschiedenis

Toen ik begon met fotografie schoot ik met een kleine Nikon coolpix. Een leuk cameraatje die ik voor mijn verjaardag kreeg, alle objecten in huis werden gefotografeerd. Een goede vriend van mij maakte ook foto’s met deze camera en een paar jaar later liep hij met een Canon EOS 5D Mark I. Ik was extreem jaloers, maar zoveel geld had ik niet om een full-frame camera te kopen.

De opvolger van mijn Nikon coolpix is een Canon EOS 550D, een mooie camera om te leren fotograferen met een spiegelreflex. Mijn vader heeft vroeger veel met fotografie gedaan en heeft de nodige lenzen thuis liggen, ik mocht deze lenen en zo ging ik steeds meer met fotografie doen.

Na een paar jaar kwam er een nieuwe lens bij, de Canon EF 24-105mm f/4.0L IS II USM objectief, weer een paar jaar later kwam de Tokina AT-X 11-16mm f/2.8 Pro DX II Canon objectief. Van mijn vader gebruik ik veel de Canon EF 70-200mm f/2.8L USM IS Type II objectief.

 

Fotografie stijlen

Iemand die aan fotografie doet schiet vaak zijn of haar foto’s in een bepaalde stijl. Ik ben lang zoekende geweest welke stijl bij mij past. Ik heb een tijd gehad dat ik alleen maar HDR foto’s wou schieten, dit begon te vervelen en zo ben ik overgegaan op foto’s met veel ruis. De onderwerpen van de foto’s waren vooral bijzonder te noemen. Patronen in voorwerpen, billen van dieren of de deur van oude huisjes.

Op dit moment heb ik niet meer echt een bepaalde stijl, ik merk dat ik het niet makkelijk vind om de juiste foto te maken. Ik probeer de foto daarom maar zo goed mogelijk te maken en voornamelijk op de techniek te letten. Uiteindelijk zijn de foto’s die ik schiet natuurlijk de stijl die mij aanstaat, al zie ik genoeg foto’s waarvan je zou willen dat je ze zelf op die manier had geschoten.

 

Foto’s bewerken

Vroeger bewerkte ik al mijn foto’s in photoshop, ik ging er dan flink op los. Nu bewerk ik mijn foto’s eigenlijk alleen nog maar in Lightroom. Ook hierin ben ik nog erg zoekende, ik wil het verhaal uit een foto op de juiste manier naar voren halen. Hiervoor heb ik veel tutorals gevolgd op YouTube, maar voor elke scene kan je wel een aparte tutorial bekijken. Het is zo lastig! Ik heb mijzelf aangeleerd dat ik niet teveel naar de mooiste plaatjes op het internet moet kijken. Inspiratie is natuurlijk niet verkeerd, maar als ikzelf tevreden ben met een bewerking dan laat ik het zo!

De bewerkingen die ik doe in Lightroom zijn naar mijn idee minimaal te noemen, ik speel wat met het licht en zorg voornamelijk dat te lichte onderdelen verdwijnen en te donkere plekken wat lichter worden. Kleuren die na het maken van een foto minder goed naar voren zijn gekomen geef je wat meer levendigheid en zo bekijk je elke foto apart.

 

Een paar van mijn foto’s

Ik ga mijn website niet gebruiken als portfolio, gewoon weg omdat ik dit niet nodig vind. Sinds het maken van mijn website beleef ik “avonturen” en van deze avonturen maak ik verslagen, hier zitten dan ook foto’s bij! Soms ga ik er speciaal op uit om foto’s te maken, deze zul je dan terugvinden onder de categorie Fotografie. Daarnaast beleef ik mooie avonturen op reizen die ik maak, deze ervaringen kan je vinden onder het kopje Reizen.

Hieronder een paar van mijn foto’s, ik hoop dat je ze mooi vindt! Mocht je tips hebben na het zien van mijn foto’s, over het maken van de foto of het bewerken! Stuur gerust een mailtje.

 

Hoek van Holland fotografie

Londen fotografie

Zebra strepen fotografie

Sneeuwscootersafari Lapland

Noorderlicht Noorwegen

Bovenstaande foto is gemaakt in Ringstad, Noorwegen. Benieuwd wanneer je het noorderlicht kan zien?

Zonsondergang Noorwegen Ringstad

Noorderlicht Nederland

Wildkamperen Nederland

Wildkamperen Nederland

Orka's in Canada

Callaghan Lake

Moraine Lake

Castle Mountain Bow Valley Parkway

Goudmantelgrondeekhoorn

Peyto Lake

Medicine Lake

Spirit Island

Eekhoorn

West Lake Loop Trail