Hoe ik files vermijd

Sommige mensen vinden het slim, andere vinden het gek, maar ik vermijd files. Alleen vermijd ik de files niet omdat ik een bloedhekel heb om achteraan aan te sluiten. Ik vermijd files omdat ik “bang” ben om fysiek niet lekker te worden.

Terwijl ik dit type, besef ik hoe stom dat eigenlijk klinkt, waarom zou je niet lekker worden? Het is lastig uit te leggen voor mensen die nog nooit een paniekaanval hebben gehad. Het gevoel dat je op elk moment weg moet kunnen en dat je de controle over de situatie moet behouden. In de file lukt mij dit niet altijd, mijn lichaam wordt dan slap en trillerig, alsof alles om je heen op je af komt en je elk moment kan flauwvallen.

Het is echt niet zo dat ik altijd een paniekaanval krijg als ik in de file sta, het gebeurd zelfs hélemaal niet vaak. Het ligt er maar net aan hoe ik mij op dat moment voel, ben ik goed uitgerust, genoeg gegeten en hoef ik niet naar het toilet, dan is er vaak niks aan de hand. Er is ook nog verschil wanneer ik een verplichting heb, mijn angst voor de paniek is dan groter dan wanneer ik een gewoon een stuk ga rijden.

Vanwege mijn vervelende file-ervaring heb ik mijn routine veranderd om files te vermijden.

De wekker gaat

Het begint eigenlijk al in de ochtend, het is al vroeg erg druk op de weg. Reden voor mij om vroeg op te staan om voor de files naar het werk te rijden. Mijn wekker gaat om 10 voor 5, omdat ik niet van haasten hou geef ik mijzelf een uur om te ontbijten en te douchen. Als ik bij het opstaan al niet helemaal fit ben merk ik dat ik al gespannen de auto instap.

Wat zijn de huidige files

Vlak voordat ik de auto instap kijk ik of er files bekend zijn op nu.nl en ga ik nog even snel naar het toilet. Waarom ik persé wil weten of er files bekend zijn weet ik niet zo goed, als er op mijn traject een file voorkomt ben ik namelijk direct gespannen.

TomTom aan én gaan

Zodra ik in de auto zit doe ik mijn TomTom op mijn telefoon aan, ik heb een abonnement op de verkeersdienst en zie alle opstoppingen die er op mijn traject voorkomen. Er zijn verschillende routes om op mijn werk te komen. Zodra er een opstopping wordt aangegeven op de TomTom laat ik hem een alternatieve route berekenen.

Voor de files weer weg

Omdat ik ook vroeg begin is het voor mij ook mogelijk om weer vroeg naar huis te gaan, ik probeer dan ook om rond half 4 weer in de auto te stappen. Ook dan volg ik mijn dagelijkse routine weer uit. Kan ik niet om half 4 weg maar bijvoorbeeld om kwart over 4 krijg ik direct weer spanning.

Toch de file in!

Nu klinkt bovenstaande wellicht allemaal erg dramatisch maar ik heb het er vaak ook echt wel moeilijk mee. Mocht ik zo in de auto stappen en ik kom een file tegen, dan zeg ik als eerste tegen mijzelf dat mijn gedachtes niet realistisch zijn. Hoe mijn lichaam reageert lijkt erger dan dat het is. Rij ik vervolgens weer lekker verder heb ik mijzelf weer overwonnen en dat voelt goed!

Ik ben benieuwd of jij meer tips hebt om te stoppen met het vermijden van files!

2 reacties

  1. Wat een mooi openhartig blog. Dat files zoveel impact kunnen hebben op je leven is nieuw voor mij. Je vroeg om tips. Er schieten er mij 2 te binnen: 1) richt je aandacht op wat je wel wilt (ontspanning) in plaats van op wat je niet wenst (files en paniek). 2) Als je ergens controle over wilt hebben, dan wordt je daardoor gecontroleerd. Jij geeft daar een prachtig voorbeeld van. De files controleren jou. Controle willen en controle hebben gaan niet samen. Laat de behoefte aan controle los. Dan ontstaat de mogelijkheid om controle te hebben, als je controle hebt, wil je het niet meer.

    1. Bedankt voor je tips Jeroen, deze neem ik mee!
      Leuk dat je de moeite hebt genomen om mijn blog te bekijken.

Reacties zijn gesloten.