Jagen op het Noorderlicht

Mensen die het noorderlicht willen zien, zien vaak de beelden voor zich op Instagram of Facebook met heftig bewegende beelden van het Noorderlicht. Dit is natuurlijk supergaaf om te zien, maar niet vanzelfsprekend!

Al helemaal niet als je niet echt op jacht gaat naar het noorderlicht. Het noorderlicht wacht niet op je tot je je warm hebt aangekleed en buitenstaat. Wil je echt het noorderlicht zien, dan doe je er goed aan om er op te jagen!

Mölkky spelen bij het vuur

Wietse en ik hebben na het sneeuwscooteren van vandaag bij de supermarkt Mölkky gehaald. Mölkky is een Fins spel dat afgeleid is van het Zweedse Kubb.

De bedoeling is dat je met een kegel punten omgooit om als eerste tot de vijftig punten te komen.

Bij de accommodatie van Arctic Polar is een kleine vuurhut aanwezig. Al voor het eten heb ik samen met Wietse het vuur hier aangemaakt. Na het eten brand deze nog steeds een beetje. Uit de houtschuur haal ik stapels met hout om ervoor te zorgen dat het vuur niet uitgaat.

Voor de vuurhut zet ik het Mölkky spel neer. Ik heb het nog nooit gespeeld en moet even goed de spelregels lezen. Een van de Belgische stellen komt erbij kijken en gaan de uitdaging aan. Om de beurt gooien we met de kegel en tellen we de punten bij elkaar op.

Je krijgt de punten van het blok dat je omgooit, bijvoorbeeld zeven. Gooi je in je worp dit blok om, maar gooi je ook nog een ander blok om krijg je niet de zeven punten, plus de andere punten, maar krijg je de aantal omgegooide blokken als punten. (misschien moet ik maar geen copywriter worden om spellen uit te leggen…)

Mijn cameraspullen staan bij het vuur zodat de batterij niet te snel afkoelt. De hemel is op sommige plekken open en zijn er tientallen sterren te zien. De maan die steeds voller wordt zorgt ervoor dat je geen zaklamp of straatverlichting nodig hebt om elkaar goed te kunnen zien.

Geen groen licht aan de hemel, ook geen bijzondere kleine wolken te zien. We blijven proberen de meeste aantal punten te krijgen.

Ik heb mij nog niet erg warm aangekleed en besluit wat warmers op te halen. Op de terug weg loopt Edi met mij mee. We kijken naar de hemel, “nothing to see yet…”. Ik pak voor de zekerheid mijn camera en schiet vanuit mijn hand op verschillende plekken een foto om te zien of er een kleur verschil te zien is. Helaas niks!

Ik sta op het punt om mijn camera weer bij het vuur te leggen, maar wil nog een foto schieten tussen de bomen door. Ik kijk op mijn camera en…

Noorderlicht jagen

Noorderlicht langs de Saana

Dat is duidelijk noorderlicht wat door de wolken probeert te komen! Ik pak mijn telefoon, waar we op Whatsapp een groepsapp hebben voor de gehele groep. Ik sta hier alleen met het Belgische stel en Edi.

Het is 19.19 uur, “NL Alarm, vaag door de bewolking”.

Ik pak mijn statief met camera op en loop/ren naar de open plek op de toendra. Halverwege stop ik om te kijken of het nog te zien is. Yes!

Noorderlicht jagen

Het noorderlicht is vaag met het oog te zien, je ziet duidelijk dat er een lichtere vlek in de wolken zit. Maar het echte groen is nog niet direct zichtbaar. Alleen op de camera. Aangekomen op het veld richt ik mijn camera op de Saana. Links van de Saana zie ik de lichtere vlak dansen.

Een paar minuten later verdwijnt het.

Noorderlicht jagen

Jagen op het noorderlicht

Op het moment dat de vlek weg is komt de groep aan. Er zit nog een heel zwakke vlek in de lucht. Net het “grootste” gemist. Maar nu begint het jagen echt!

Iedereen zet zijn of haar statief neer en begint met het maken van foto’s. Hier en daar help ik bij het instellen van de camera’s. Toch maar goed dat we de eerste dag hebben geoefend!

De maan schijnt vel op het open veld, het lijkt wel alsof er een lamp aanstaat.

Noorderlicht jagen

Vanuit alle kanten komen er continue wolken opzetten. Wat een pech, als het noorderlicht zwak is, is het lastig door de bewolking heen te zien. Misschien met de camera van Ruben, hij heeft een licht sensitieve camera die het noorderlicht makkelijker te pakken krijgt.

Terwijl we blijven bewegen vanwege de kou kijken we om ons heen. Rechts onder de maan verschijnt een vaag witte veeg. Als we er een foto van maken kleurt deze licht groen.  Heel zwak noorderlicht.

De bewolking beweegt snel waardoor op sommige momenten de hemel een stuk helderder is en de vlek beter zichtbaar is. Het is voor de groep nog lastig te begrijpen dat een witte veeg, wat voor ieder ander mens een gewone wolk zou zijn, het noorderlicht is.

Noorderlicht jagen

Noorderlicht jagen

De Bz waarde van de zonnewind blijft negatief, wat positief is voor ons. Als deze positief is worden de magnetische deeltjes afgestoten door de aarde. De density heeft pieken maar is over het algemeen wat laag. Er blijft continue wat noorderlicht te zien aan de hemel.

Noorderlicht jagen
Beeld: Ruben Weytjens
Noorderlicht jagen
Beeld: Ruben Weytjens
Noorderlicht jagen
Beeld: Ruben Weytjens

De vlek die rechts van de maan zit wordt steeds langer tot deze helemaal over ons heen trekt. Het lijkt wel alsof er een vliegtuig heeft gevlogen, dit laat ook altijd een witte streep na. Alleen is deze een stuk breder.

Op verschillende andere plekken komen steeds kleine felle plekken aan de hemel opzetten. Nog steeds zwak noorderlicht, maar je kan het zien bewegen. We spreken vaak van een gordijn van noorderlicht, je ziet het noorderlicht dan van boven naar beneden heen en weer bewegen.

Plots zien we de kleine vlek die rustig heen en weer beweegt groter en feller worden. Binnen een paar seconden wordt de witte waas groener en schiet deze over de Saana heen.

De lijn van noorderlicht beweegt snel heen en weer. Er zijn alweer wat mensen terug naar hun appartement, dus we sturen een nieuw noorderlicht alarm eruit (NL Alarm).

Ruben neemt geen tijd om te typen en verstuurd “Nuuuuuu”. Het is ondertussen 22.05 uur.

Noorderlicht jagen

Noorderlicht jagen

Noorderlicht jagen

Het Noorderlicht blijft voor een wat langere tijd zichtbaar terwijl het flink heen en weer beweegt. Om ons heen hoor je iedereen genieten van het spektakel. Dit begint er meer op te lijken!

Hyper hyper Noorderlicht

De eerste keer dat ik het noorderlicht zag, stonden we te dansen onder het felle groene licht. Op de een of andere manier doet het noorderlicht wat met mensen.

Het noorderlicht dat we net zagen is afgezwakt, de lijn boven ons is nog steeds zichtbaar, maar geen groene kleur. Rechts van de Saana is ook nog zwak noorderlicht te zien.

We staan ongeveer drie kwartier op de toendra. Ik weet niet waarom, maar op het gegeven moment wordt er “Hyper Hyper” geroepen. Een van de nummers van Scooter.

Iemand pakt zijn telefoon erbij en zet het nummer aan. Het nummer is nog niet afgelopen of we zien het noorderlicht actiever worden.

Er zijn weer mensen al terug gegaan naar hun appartement, we vinden het nog niet de moeite waard om een alarm eruit te sturen.

De waas recht boven ons blijft erg wazig, maar van achter de Saana komt een nieuwe strook opzetten. Die al dansent richting de strook boven ons beweegt.

Noorderlicht jagen
Beeld: Ruben Weytjens
Noorderlicht jagen
Beeld: Ruben Weytjens

Steeds denk je dat hij hem gaat raken, maar buigt dan weer af. We zien het noorderlicht feller worden en besluiten toch een alarm eruit te gooien. Het is 23.04 uur en Ruben stuurt weer “Nuuuuu”. Ook de waas boven ons begint groen te kleuren.

Noorderlicht jagen

Noorderlicht jagen

Noorderlicht jagen

Noorderlicht jagen

Noorderlicht jagen

Beide lijnen hebben ondertussen dezelfde kleur en bewegen continue naar elkaar toe. Of je nou boven je of opzij kijkt, de lijn van Noorderlicht trekt volledig over ons heen.

Net op het moment dat de meeste mensen aankomen raken de twee banen elkaar, het lijkt wel alsof er een ontploffing was. De net nog twee lijnen zijn samen gekomen tot een enkele grote lijn.

Het noorderlicht beweegt hevig over ons heen, roze kleuren, gordijnen, corona’s, alles is te zien!

Noorderlicht jagen
Beeld: Ruben Weytjens
Noorderlicht jagen
Beeld: Ruben Weytjens

Iedereen is door het dolle heen, naar alle kanten worden foto’s gemaakt. Sommige laten de camera voor wat het is en gaan op de grond liggen om gewoon naar dat prachtige natuurfenomeen te kijken.

Noorderlicht maakt geen geluid, maar overal om je heen hoor je “Ohhhh” “Aaaaa”.

Noorderlicht jagen

Noorderlicht jagen

Noorderlicht jagen

Noorderlicht jagen

Noorderlicht jagen

Noorderlicht jagen

Noorderlicht jagen

Noorderlicht jagen

Noorderlicht jagen

Noorderlicht jagen

Noorderlicht jagen

Noorderlicht jagen

Noorderlicht jagen

Iedereen gaat met elkaar op de foto. Dit gaat makkelijk met de felle maan die alles verlicht. Wietse loopt rond met warme koffie. Doordat de eerste foto’s zijn gemaakt van het noorderlicht, gaat iedereen op andere manieren het noorderlicht te fotograferen.

Noorderlicht jagen
Beeld: Ruben Weytjens
Noorderlicht jagen
Beeld: Ruben Weytjens
Noorderlicht jagen
Beeld: Ruben Weytjens
Noorderlicht jagen
Beeld: Ruben Weytjens

Daarnaast blijft iedereen naar de lucht kijken. Besef wat voor geweldig natuurverschijnsel dit is. Een bloedmaan is gaaf, zeker omdat dit niet vaak voorkomt. Maar deze ervaring is intens!

Je staat in the middle of nowhere, alles is stil. Je hoort geen auto’s, geen vliegtuigen. Je zit boven de poolcirkel, staat buiten in de kou en opeens kleurt de hemel groen. Ik blijf het herhalen, maar ik voel mij op zo’n moment ergens heel klein, maar zo intens gelukkig!

Dit is waar het noorderlicht jagen omgaat, niet opgeven!

Het felle noorderlicht duurt ongeveer twintig minuten. Er blijft zwak noorderlicht zichtbaar, maar de grote “show” is voorbij. Langzaam gaan mensen weer terug om te gaan slapen.

Toch hebben we elke keer het gevoel dat als er iemand weggaat er weer wat actiever noorderlicht tevoorschijn komt. Mensen vinden het moeilijk om hun spullen te pakken en te gaan.

Blijven jagen op het noorderlicht

De groep mensen die op het open veld staat wordt steeds kleiner. Ondertussen is zelfs Ruben al terug gelopen (niet gek na al die weken reizen). Ik blijf de lucht afspeuren en de zonnewind in de gaten houden. Er is een flinke piek geweest, wat positief voor ons is.

De vraag is alleen of we deze piek te zien gaan krijgen, of hebben we hem al gezien?

Terwijl de wolken het open veld naderen en het noorderlicht steeds zwakker wordt, besluiten we om ook maar terug te gaan.

Om de zoveel meter stop ik om toch nog even achterom te kijken. Je weet maar nooit! Helaas blijft het noorderlicht zwak.

Ik ben nog met maar een paar mensen over, vlak voor de vuurhut maak ik nog een foto van de Saana. Het is nog zichtbaar. Ik keer mij om en zie boven het veld waar we vandaag nog reden met de sneeuwscooter, een enorme strook met noorderlicht bewegen.

Ruben heeft het ook doorgehad en stuurt een NL Alarm. Ik loop samen met de andere verder het pad naar beneden. Terwijl we lopen schiet het noorderlicht over ons heen. Wild dansend met roze en groene kleuren. De eerste foto’s die ik maak zijn zelfs overbelicht, zo fel is het groene noorderlicht.

Terwijl je naar boven kijkt zie je de gordijnen van licht intens bewegen, een de zijkant beweegt het roze licht, als een trein op rails voort. Na een bocht mengt het zich met het groene licht en verschijnt vervolgens weer op een andere plek.

Ik laat mijn camera even staan en kijk boven mij, er verschijnen continue corona’s. Er is zoveel noorderlicht te zien dat ik even niet weet waar ik foto’s van moet maken!

Noorderlicht jagen

Noorderlicht jagen

Noorderlicht jagen

Noorderlicht jagen

Een van de mensen is tegen een boom gaan zitten om te genieten van al het dansende licht. Ik probeer zelf de beweging van het noorderlicht te pakken te krijgen op de foto, wat enorm moeilijk is als het zo snel beweegt!

Het spektakel duurt zeker een halfuur tot het zwakker begint te worden. Toch blijft het noorderlicht over de gehele hemel dansen. We maken nog snel een paar foto’s van elkaar, voordat het noorderlicht afzwakt.

Noorderlicht jagen

Het is ondertussen bijna twee uur. Morgenochtend heb ik een sneeuwschoen hike naar de Saana. Ik zal moe zijn, maar dat maakt niet uit. Wat een geweldige avond was dit!!

Wie had ooit gedacht dat het potje Mölkky onderbroken zou worden door zo’n lange avond, jagen op het noorderlicht!

Als ik in mijn appartement kom zet ik direct alle foto’s op de laptop. Terwijl ik op bed zit stroomt de adrenaline nog door mijn lichaam. Ik blijf nog een tijdje foto’s kijken en nabewerken voordat ik het licht uitdoe.

Wat vond jij het meest bijzondere van deze avond?

Ik ben erg benieuwd wat jij het meest bijzondere van deze avond vond. Wat ging er door je heen toen je voor het eerst die dansende kleuren over je heen zag gaan? Ik kan er natuurlijk heel enthousiast over vertellen, maar ik ben benieuwd hoe anderen dit hebben ervaren. Laat het hieronder weten in de reacties!

3 reacties

  1. Bijzonder hoe je de details van deze reis zo treffend weet te vangen! Voor mij was het de eerste keer Noorderlicht en ik zal het euforisch gevoel nooit meer vergeten! Liggend op je rug in de sneeuw kijkend naar het fantastische schouwspel van licht en vorm.
    Bedankt voor de mooie plaatjes die bij dat gevoel horen :-)

  2. Prachtige beschrijving van een NL-jacht 😍. Zo herkenbaar als je ’t eens zelf live hebt meegemaakt. Ik voel de adrenaline bijna tot hier 😉.

  3. Dit was voor mij ook de eerste keer dat ik dit wonder mocht aanschouwen. Liggend in de sneeuw niet weten waar te kijken, want het was werkelijk overal. Bij zondere ervaring en eigenlijk moeilijk te verwoorden wat je op dat moment voelt. Je blijft kijken om maar niets te willen missen en je ik kreeg er extra energie van

Reacties zijn gesloten.