Thinking Fast and Slow

Ik ben sinds een tijdje bezig met een opleiding, Master of Online Persuasion. In deze opleiding leer ik hoe het brein werkt en hoe je online het brein kan verleiden. Een erg interessante en leuke opleiding! Zeker omdat ik dit in mijn directe vakgebied kan toepassen.

Het boek Thinking, Fast and Slow

Thinking Fast and Slow

Voor mijn opleiding moest ik een paar hoofdstukken uit het boek Thinking, Fast and Slow lezen van Daniel Kahneman. In dit boek wordt het brein opgedeeld door twee systemen (Systeem 1 en Systeem 2). Er wordt uitgebreid aandacht aan besteed hoe mensen denken te denken en hoe we daadwerkelijk denken.

Het is erg gaaf om te zien dat het brein zo gecompliceerd (slim) is, dat het soms moeite heeft om een juist antwoord te bedenken op simpele vragen. Een simpel voorbeeld:

Hoeveel is 1 + 1?

Het geven van het antwoord hierop kost je geen moeite, je weet gewoon dat het antwoord hierop 2 is (Thinking Fast).

Een andere vraag:

Een honkbalknuppel en een bal kosten samen € 1,10. De honkbalknuppel is € 1,- duurder dan de bal. Hoe duur is de bal?

Waarschijnlijk geef je hierop ook snel een antwoord, tenzij je het gevoel hebt dat het een strikvraag is. Je gaat er dan direct al langer over nadenken. Je spieren spannen zich aan en het kost je daadwerkelijk moeite om tot een antwoord te komen. Toch heb je de neiging om een snel antwoord te geven. Wat jouw antwoord tien cent? Dan heb je het helaas fout.

Je brein heeft het gevoel dat deze som te vergelijken is met de vraag hoeveel 1 + 1 is. En activeert daardoor niet het andere systeem (Systeem 2, Slow Thinking) om de som beter te berekenen. Je hebt een direct antwoord, maar als ik vertel dat dit antwoord niet correct is moet je toch het andere systeem activeren.

Veel mensen kost het zoveel moeite dat ze de gekste antwoorden gaan geven, maar er vaak alsnog niet uitkomen. Totdat je het uitlegt en voor ze uitschrijft, dan snappen ze het ineens en wordt het een logische rekensom.

Het boek Thinking, Fast and Slow staat vol met allemaal Psychologische onderzoeken die ik persoonlijk erg interessant vind. Maar daarnaast probeer ik ook te kijken hoe ik ” nadenk ” en de acties die ik hieruit haal.

Wat heeft dit mijn hoofd te maken?

De opleiding zelf heeft niks met mijn privéleven te maken, los van het feit dat ik mijzelf erdoor ontwikkel op zakelijk gebied.

Iedereen ervaart wel eens angst. Doordat een angst vaak een totale ” mindfuck ” is moet je ook instaat zijn om hierop in te spelen, nu kan je dat doen door cognitieve gedachtes te sturen zoals ” er is allemaal niks aan de hand “, ” je lichaam ervaart iets wat er niet is ” etc…

Maar als ik een voorbeeld pak van mijzelf pak, de files die ik probeer te ontwijken, dan is het eigenlijk super interessant om dan te bedenken wat er nou precies gebeurd. Wat doet mijn Systeem 1 en wat doet mijn Systeem 2? Dit zal waarschijnlijk supervaag klinken voor de mensen die dit lezen, maar ik merk dat ik er op deze manier soms grip op kan krijgen.

De som die ik hierboven heb neergelegd ( en niet het antwoord heb gegeven ), is erg toepasbaar in de werkelijkheid. Mijn emotie denkt gelijk te hebben omdat die een reactie krijgt van mijn lichaam. Echter als ik veel moeite zou doen om na te denken over wat ik nou precies ervaar, kom ik erachter dat er in principe niks aan de hand is!

Wat is nou het antwoord op de som?

Ik ben wel benieuwd wat jullie eerste antwoord was! (dus niet stiekem uitrekenen) Natuurlijk kan je ook gewoon het boek kopen, deze is in vrijwel elke boekwinkel te vinden, maar ook op te koop op bol.com.

Eén reactie

Laat een reactie achter

Je e-mail wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.