Mr. Poro stelt voor: Tulikettu

Het is 17 juli 2017, er is net zoals een paar dagen geleden een CME vanaf de zon onderweg naar de aarde en staat op het punt de aarde te bereiken.

Ik heb het noorderlicht al in Noorwegen mogen aanschouwen en ben er werkelijk verslaafd aan geraakt. Ik houd Facebook in de gaten en zie dat Ruben Weytjens, de noorderlichtman, die avond naar Moddergat gaat om op het noorderlicht te jagen.

Ik heb het erover met mijn toenmalige collega en goede vriend Joost. We besluiten samen die kant op te gaan en een nachtje door te halen.

We bereiden onze camera spullen voor en rijden richting Moddergat. We kennen daar niemand, behalve dan dat Ruben daar is. Ik heb Ruben zijn presentatie over het noorderlicht al wel eens gezien, maar hij kent mij verder nog niet.

Aangekomen in Moddergat kom ik een collega van Annemarie tegen, Wietse, hij is samen met Ruben aan het jagen. De zus van Wietse is er ook om foto’s te maken.

Het is erg gezellig op de dijk en veel mensen hebben hun camera meegenomen om het noorderlicht te fotograferen.

We fotograferen die avond het noorderlicht, maar ik raak ook aan de praat met Wietse en Ruben.

 

Skype sessies om 6 uur in de ochtend

Een paar weken later heb ik samen met Joost een Skype sessie met Wietse om 6 uur in de ochtend. Joost en ik zitten al op kantoor en bellen in om met Wietse te praten over een eventuele noorderlichtapp.

We hebben het over de grootste wensen en voor we het door hebben is het 8 uur en gaan we verder met de orde van de dag.

Na deze sessie volgen nog vele andere sessies. Tot Wietse mij op een dag opbelt en vraagt of ik noorderlichtgids wilde worden. Zoals jullie weten heb ik daar ja op gezegd, waar ik Ruben en Wietse nog steeds enorm dankbaar voor ben.

 

Noorderlicht App 2020

Na al deze sessies ben ik bezig gegaan om een soort van prototype te maken van een noorderlicht app, ik heb dit in een webversie gebouwd en tijdens de noorderlichtreizen die ik in 2020 heb begeleid deze app kunnen testen.

En met succes! De reizigers vonden de “app” erg handig. Nu moeten we dus gaan doorzetten.

 

Zelf een app ontwikkelen?

Ik ben op zoek gegaan naar een partij die de app voor ons kon ontwikkelen, maar welke partij ik ook sprak, alles ging ver buiten het budget.

Tot ik met iemand uit India sprak, die gaf aan dat ze een framework konden gebruiken om voor zowel Android als iOS een app te publiceren. Dit triggerde mij. Diezelfde week ben ik YouTube tutorials gaan volgen en kreeg ik het voor elkaar om een app aan de praat te krijgen.

Voorzichtig breide ik de app met steeds meer functionaliteiten uit. Totdat daar de Noorderlicht App van Voigt Travel stond! Enorm trots op wat ik met Wietse, Ruben en Joost heb kunnen neerzetten.

Arcticans App

Daar bleef het niet bij, we hebben ook een premium app ontwikkeld, de Arcticans Aurora Forecast App. Die, mogen we wel zeggen, erg succesvol is en veel downloads heeft ondertussen.

Ondernemen

Ik ben van nature al erg ondernemend, ik voel mij als een pionier en ben continu op zoek naar nieuwe ideeën. Zo kwam ik op het idee om meer werk te maken van de mobiele app ontwikkelingen.

Maar doe ik dat onder de naam van Mr. Poro? Mr. Poro is ooit ontstaan om te schrijven over de zaken waar ik tegenaan loop in mijn leven, mijn stoornis en mijn autisme. Nee, het moest wat anders zijn dan Mr. Poro. Maar de link met Finland moest er zeker zijn.

 

Tulikettu

De Finse mythe van Tulikettu vertelt het verhaal van een vos wiens staart de lucht raakt en zo het noorderlicht creëert. Volgens de legende is Tulikettu een magische vos die in het Noordpoolgebied leeft. Hij staat bekend om zijn ongelooflijke snelheid en behendigheid, hij is sneller dan de snelste dieren.

Op een dag besloot Tulikettu een heuvel op te rennen en te kijken hoe hoog hij kon komen. Toen hij de top bereikte, keek hij omhoog en zag de lucht. Hij was zo gefascineerd door de schoonheid van de lucht dat hij nog sneller begon te rennen. Zijn staart begon tegen de lucht te strijken, waardoor er een spoor van vonken ontstond terwijl hij rende.

Deze vonken veranderden uiteindelijk in het noorderlicht, een prachtige weergave van kleurrijke lichten die door de poolhemel dansen. Vanaf die dag, elke keer dat Tulikettu de heuvel op rent, raakt zijn staart de lucht en creëert hij het noorderlicht.

Het noorderlicht is een constante herinnering aan Tulikettu’s schoonheid, snelheid en de kracht van zijn staart. De mensen in Finland geloven dat de geest van Tulikettu voortleeft in het noorderlicht en dat ze een symbool zijn van de schoonheid en majesteit van de Noordpool.

Deze mythe staat centraal in mijn passie voor het hoge noorden en het noorderlicht. Tulikettu ontwikkeld mobiele applicaties met een arctisch randje.

Mr. Poro Tulikettu

Mr. Poro

Uiteraard blijft Mr. Poro gewoon Mr. Poro, ik zal blijven bloggen over mijn reiservaringen en als noorderlicht expert zal ik ook als Mr. Poro naar buiten komen. Tulikettu is daar alleen bij gekomen.

Tot slot

Ik heb dit verhaal niet geschreven om Tulikettu op de kaart te zetten of om mijn diensten aan te bieden, natuurlijk sta ik open voor gave opdrachten. Maar ik ben vooral erg trots op wat ik heb kunnen bereiken met de hulp van Wietse, Ruben en Joost. Zo trots dat ik dat graag met jullie deel.

Zijn jullie nieuwsgierig geworden? Kijk dan vooral even op de website: www.tulikettu.com