Noorderlicht in Nederland 1 december 2023

Op 28 november 2023 vinden er meerdere CME’s (Coronal Mass Ejection) plaats op de zon. Deze zijn gericht naar de aarde, voor ons dus tijd om de zonnewind weer in de gaten te gaan houden!

1 december vroeg in de ochtend was het dan zover, de impact van de CME werd gemeten. De Bz dook naar -24 en hield zeker een uur op deze manier stand.

Arcticans.app

We houden onze adem in, maar dan schiet de Bz boven de 0. De rest van de dag blijft dit zo. De kansen om goed noorderlicht te zien in Nederland nemen af. Ik besluit niet naar de dijk tussen Lelystad en Enkhuizen te rijden, er komt bewolking aan en dat is me net wat te lang rijden.

Op 15min van mijn huis is ook een locatie met een relatief lage horizon, maar vooral een mooi perspectief.

Die avond wil ik rond 18:30 uur vertrekken als ik al een berichtje ontvang van mijn collega noorderlichtjager Nathalie Daalder met een foto van rood noorderlicht boven de Noordzee.

Ik stap in de auto en rij naar mijn locatie toe, maar het is bewolkt, en het blijft bewolkt. Er komen wel wat opklaringen maar niet genoeg om iets van het noorderlicht te zien. Helaas dit keer geen geluk, op andere plekken in Nederland wel.

Foto: Nathalie Daalder