Noorderlicht Finale 2023 dag 2

Het is prachtig weer, het is gestopt met sneeuwen. Geen telefoontje dit keer van Joost dat hij corona heeft. Wat een verschil al met vorig jaar! 

Vandaag staat de sneeuwscooter safari op het programma, we hebben er erg veel zin in. Ik ga proberen wat extra content te maken voor de website.

Luosto Special snowmobile

Bij Lapland Safaris krijgen we onze helmen, de reizigers trekken hun thermopak aan. Ready to go! Terwijl we de instructies krijgen giert de adrenaline al door mijn lichaam, ik heb er zo’n zin in. Het is heerlijk weer, verse sneeuw, dit kan niet beter!

Ik stap achterop bij Joost en wissel af met de scooter van Ruben. De bomen zijn prachtig besneeuwd en het lijkt alsof er allemaal kleine diamandjes op de grond liggen, van de sneeuw die gister gevallen is.

Op verschillende plekken stoppen we even om foto’s te maken, dan ren ik weer een stuk naar voren om content te schieten. Op sommige plekken zak ik nog best ver weg, maar niet zo ver als naast het pad, daar zak je zo tot je middel in de sneeuw.

De groep heeft de snelheid er lekker in zitten, ook al is de scooter begrenst tot 40 kilometer per uur, we hoeven eigenlijk nooit in te houden. 

Terwijl ik achterop zit geniet ik van de omgeving om mij heen, de frisse wind in je gezicht en de verse sneeuw doet wat met je.

Halverwege stoppen we bij een Laavu, waar we een vuur maken voor koffie thee en Kampanisu. Uiteraard maak ik ook even gebruik van het arctisch toilet.

Op de terugweg begin ik wat gewaagder en maak ik foto’s met mijn Sony A7III. Dit levert toffe foto’s op van het sneeuwscooteren (al zeg ik het zelf).

Zelf heb ik ook nog een stukje gereden, in het begin toch altijd weer even wennen. Al is dit al de tigste keer dat ik op een sneeuwscooter heb gezeten. 

Bekijk hier een korte compilatie die ik heb gemaakt van deze heerlijke sneeuwscootertocht:

Lunch bij de skipiste

Als we terug zijn in Luosto lopen Joost, Ruben en ik langs de skipiste. We bestellen hier een biertje en wat te eten en genieten van het zonnetje. 

Joost heeft zelfs een troon gevonden waar hij zijn bier in cool kan houden… 

Ondertussen wordt het helaas wel steeds bewolkter.

Als we teruglopen naar het hotel lopen we via de lodges, tot we wat zien bewegen tussen de bosjes. Wat is dat? Een rendier! Het dier staat rustig te eten tussen de bomen en trekt zich niks van ons aan.

Noorderlichtpresentatie

Om 4 uur geef ik samen met Joost de noorderlichtpresentatie die we hebben voorbereid, het is eigenlijk een herhaling van wat Ruben gister al in de bus heeft verteld.

Maar we gaan er maar even vanuit dat dat niet is blijven hangen. 

We hebben de temperatuur wat lager gezet in de ruimte zodat niet iedereen halverwege in slaap zal vallen. We gaan namelijk wat dieper in op het noorderlicht, zonnewind, Bz, iets met een coronaal gat etc…

Joost en ik vullen elkaar goed aan en voor we het weten zijn we door de presentatie heen en kunnen we helpen met het instellen van de camera’s.

Noorderlicht jagen

Na de presentatie hebben we nog even vrije tijd voor het buffet open gaat. Ik leg mijn camera spullen alvast klaar, de zonnewind ziet er gematigd positief uit.

Bij het diner is een zalmsoep als voorgerecht en bot als hoofdgerecht. Heerlijk weer!

Na het eten gaan we direct naar noorderlicht locatie “veldje”, want de Bz is erg negatief, dus dat is positief. (snap je hem nog?) 

We hebben wel wat last van bewolking, maar wie goed op heeft gelet tijdens de presentatie weet ook dat er opklaringen kunnen komen. Doorzettingsvermogen dus!

Af en toe zagen we een ster, totdat we plots een klein strookje noorderlicht zagen!

Er komen een paar lichte pilaren en gordijnen in de lucht, tot deze vol stroomde en tot bijna een corona boven ons hoofd vormde. Mensen gillen van geluk! 

Het noorderlicht beweegt zich tussen de bewolking door en laat zich zien op plekken waar de bewolking is open gebroken. Helaas trok het daarna al weer snel dicht.

We hebben bij de bar nog een biertje gedronken, 1 op de 2 avonden noorderlicht (los van Daniel, die heeft 2 op 2). We zijn erg tevreden met dit resultaat. Voor de rest van de week worden er meer opklaringen verwacht. 

Proost op deze epische avond, waarbij doorzettingsvermogen is beloond met prachtig noorderlicht. 

Ondertussen is het alweer gaan sneeuwen, we gaan naar bed…