Noorderlicht Finale 2023 dag 3

Het is maandag, we gaan vandaag ijsvissen! Ik ga mee om wat content te maken, Joost heeft zelf nog nooit deze excursie gedaan dus gaat ook mee.

Voordat we vertrekken maken we een korte wandeling naar de Laavu waar we kijken of we een Kuukkeli kunnen lokken. Het is prachtig onderweg, grote sneeuwhopen en bomen die nog onder de sneeuw liggen.

Bij de Laavu zit een Fins gezin dus we blijven niet lang, de Kuukkeli laat zich niet zien.

Op de terugweg halen we wat eten bij de supermarkt en maken ons klaar voor het ijsvissen.

IJsvissen

Kevin gaat als gids van Lapland Safaris mee, daarnaast nog een paar mensen uit onze groep en een paar Fransen.

Ik stap weer achterop bij Joost op de sneeuwscooter, gedeeltelijk nemen we dezelfde route als gister tijdens de sneeuwscooter safari. Tot we een meer op rijden en we uitkomen bij een Laavu.

We maken hier met een grote handboor gaten in het ijs, dit gaat nog niet zo gemakkelijk als dat het lijkt, aardige inspanning!

Zodra we een gat in het ijs hebben gemaakt gebruiken we een speciaal schepje om het laatste ijs eruit te scheppen, anders zal het aas niet naar de bodem zakken.

Wat aas aan het haakje, haakje in het gat laten zakken en rustig bewegen. 

Ik ben content gaan schieten in de hoop dat een van de reizigers vanzelf een visje vangt.

Dit duurde wel even… Tot er plots een Fin het ijs op komt. Ik ga bij hem kijken en zag dat hij vis voor vis uit het ijs haalt. Ik vroeg of ik wat foto’s van hem mocht maken, aangezien het een geweldig beeld was om te zien. Hij gebruikt de visjes als aas om in de avond op grotere vissen te vissen.

Toen hij eenmaal weg was had ik zoiets van “dit moet ik ook kunnen”, terwijl ik niks heb met vissen. Ik pak een hengel, zoek een gat die nog open is, haal wat ijs eruit en gooi mijn aas erin.

Een minuut later voel ik wat trekken aan mijn hengel, ik haal mijn hengel omhoog en ja hoor… Ik heb een vis beet… En nu dan?!

Ik heb de vis losgekregen, teruggooien had geen nut meer, het dier was al bevroren. De Fin was al weg, anders kon ik de vis aan hem meegeven.

Uiteindelijk ben ik de enige van de gehele groep die een vis heeft gevangen. Top!

Noorderlicht jagen

Terug in het hotel zijn we enthousiast, de Bz is al een tijd negatief. Het is kraakhelder, als dit zo doorzet kunnen we vanavond wat verwachten.

Een uur later zitten we aan het diner. Kijken vol enthousiasme naar de Bz…. positief. #%&%!*&!%*&%#

Na het eten vertrekken we naar locatie veldje, maar de Bz werkt absoluut niet mee. Er is wel noorderlicht, maar het is zwak. Fotografisch was het waarneembaar.

We wisten dat er nog iets zou moeten komen, maar dit kon ook midden in de nacht pas gebeuren. We kiezen ervoor om te gaan slapen. In de ochtend hoorde we van de collega’s in Salla dat zij nog een showtje hebben gehad rond 1:30.