Noorderlicht finale 2023 dag 5

Ik heb maar een korte nacht gehad, moe vertrek ik naar het ontbijt waar ik rustig aan doe. Terug van het ontbijt zet ik rustig wat foto’s op de laptop. Rond het middaguur ga ik samen met Joost en Ruben naar het terras van de skipiste om wat te eten.

Lampivaara programma

We vertrekken rond 3 uur vanaf het hotel met de bus. Na 5 minuten rijden komen we bij de parkeerplaats aan waar de pendolino ons staat op te wachten.

Ik settel mij alvast in het voorste wagentje. De rit naar boven is heerlijk, je droomt weg terwijl je tussen de besneeuwde bomen voortjakkert. 

Boven aangekomen is iedereen enthousiast over het uitzicht. Gillis de “Nederlandstalige” gids is er en verteld ons wat over de Amethistmijn.

Hierna vertrekken we naar de mijn waar we zelf op zoek gaan naar de steen, ikzelf in het bijzonder op zoek naar een mooie amethist voor mijn zus. Helaas niet gevonden, dan maar even het winkeltje in…

Terug uit de mijn krijgen we allemaal een pannenkoek met jam erop, we warmen even op voor we gaan sneeuwschoenwandelen.

Ik ga de groep voor om wat meer foto’s van de groep zelf te kunnen maken, maar kan het uiteraard ook niet laten om die prachtige Tykkylumi ook op de foto te zetten. De ondergaande zon zorgt ervoor dat we een prachtige over ons heen hebben, wat treffen we het weer!

Als we uiteindelijk weer terug zijn bij de mijn gaan we weer met de pendolino een stukje naar beneden, we worden hartelijk ontvangen bij het cafe waar het vuurtje brand. We krijgen een drankje (alcohol) waarna we binnen kunnen genieten van een heerlijk diner.

Als voorgerecht een paddenstoelen soep, daarna gerookte zalm met gepofte aardappel en hollandaise saus en wortels. Als toetje krijgen we een giga calorieënbom. 

Tijdens het eten is er nog even paniek, Joost ziet de magnetometer uitslaan. Hij en Ruben rennen naar buiten, maar het is nog te licht. Ik kijk zelf in de app en zie de magnetometer niks doen, ik begrijp er niks van.

Ik ga vervolgens naar de link waar Joost de magnetometer bekijkt, ik zie dat hij niet uitslaat, gisteravond wel… Ehm Joost? Laat die afbeelding nog eens zien… En refresh nu eens? Ahh…..

Joost zat naar een afbeelding van de avond ervoor te kijken, cache, voor de technische onder ons, het is geweldig, tot het je tegenwerkt.

Na het eten gaan we weer naar boven om te gaan jagen. Er is direct basaal noorderlicht zichtbaar, echter werkt de Bz niet echt mee, daarnaast komt er bewolking.

Ik loop wat rond over de heuvel en schiet wat plaatjes. Uiteindelijk besloten om met de hele groep eerder terug te gaan naar het hotel. In het hotel hebben we nog even een drankje gedaan in de bar.

De hele nacht is de Bz nog slecht geweest, een geluk bij een ongeluk…