Noorderlicht finale 2024 dag 4

Ik weet niet hoe, maar blijkbaar heb ik erg goed geslapen. Zo goed dat ik door mijn wekker heen slaap. Geen ramp, er staat niks op het programma. 

Joost bonst op de deur waar ik wakker van word. Ik doe snel mijn oefeningen en douche om vervolgens te gaan ontbijten.

Iedereen aan het ontbijt is nog erg euforisch over de avond ervoor.

Vandaag gaan Joost en ik naar Torvisen Maja lopen, we zijn hier zelf nog nooit geweest. En we zijn weer wakker geworden met een zonnetje terwijl ze bewolking hadden voorspeld, enorm veel geluk mee dus! De wind is ook gaan liggen.

Kuukkeli

Joost en ik lopen via het pad langs de langlauf-loipe richting Tikkalaavu. Als we hier even stoppen zien we Kuukkeli vliegen. Ik pak een stukje brood om de vogel te lokken. Ze vliegen eerst weg maar komen dan toch weer terug. 

Joost staat achter een boom om het te filmen, voorzichtig komt de Kuukkeli dichterbij en besluit dan op mijn hand te landen. Zachtjes hapt hij eerst een beetje in mijn vinger, kijkt om zich heen en vliegt vervolgens weg met het brood.

Torvisen Maja

Als we verder lopen komen we in een werkelijk prachtig landschap terecht. Je merkt dat hier minder mensen hebben gelopen. Ondanks dat er al veel sneeuw van de bomen is gevallen geniet ik intens.

Het is stil, we lopen door de sneeuw en genieten van het gekraak. 

We zijn op de hele tocht vier mensen tegengekomen, waarvan twee Nederlanders. Ze geven aan dat het niet te doen is zonder sneeuwschoenen, we maken een praatje en gaan vervolgens toch verder. We willen weten hoe het pad erbij ligt en of je inderdaad sneeuwschoenen nodig hebt. En als het al zo is, dan maar een stukje zwoegen.

Terwijl we verder lopen zakken we af en toe een stukje verder weg. Maar vragen ons al snel af of we “het” stuk al hebben gehad. Niet veel later zakken Joost en ik beiden ver weg, maar dit kwam meer omdat we naast het pad stapte. (krijg je met deze omgeving, dan raak je afgeleid)

Als we beginnen te dalen zien we in de verte langlaufers hun skies uitdoen, vervolgens verschijnt er een rood idyllisch huisje.

 

Binnen ontmoeten we Matti, de eigenaar met zijn vrouw. Met een kop koffie en een carrot cake praten we een tijdje met Matti. Als de koffie op is trappen Joost en ik hem weer aan. 

We lopen dezelfde route weer terug. Bij de laavu aangekomen maken we het vuurtje aan om makkara’s te grillen. De Kuukkeli laat zich niet meer zien.

Noorderlichtjagen

We hebben vanavond een diner in het Kelo restaurant. Het is ondertussen bewolkt geworden, de zonnewind is uiteraard gunstig. Je zou haast zeggen dat er een correlatie is tussen bewolking en gunstige zonnewind… Dat zal een avondje bij het vuurtje worden.

Aangekomen bij Kelo krijgen we de ruimte helemaal achterin toegewezen, we hebben eigenlijk de ruimte voor onze groep alleen. 

Het diner is zoals gewoonlijk weer heerlijk. Maar wat nog mooier is, als we naar buiten kijken zien we dat het “opgeklaard” is. 

Aan het einde van het diner geeft Joost de briefing. 8:15 op het veldje, want de Bz is al een tijd negatief, dus we kunnen vroeg noorderlicht verwachten.

Joost en ik gaan snel terug naar het hotel, ik pak mijn spullen bij elkaar en loop richting het veldje. Ik installeer mij en niet veel later heb ik al fotografisch noorderlicht. Het is nog aan het schemeren en het is al raak. Het wordt zelfs even waarneembaar met het blote oog. Ik gooi er snel een alarm uit!

Als uiteindelijk iedereen er is genieten we met z’n allen van het noorderlicht wat af en aan komt. Soms wat feller en dan neemt het weer wat af, soms zie je het bewegen en dan is het plots ook weer weg.

Een van de reizigers had een drankje geregeld, ze is morgen jarig. Om 11 uur wilt ze naar huis dus we zingen dan voor haar in plaats van 12 uur.

Het noorderlicht begint weer wat feller te worden, maar het zit meer in het westen. We besluiten ons naar het meertje te verplaatsen. Dit blijkt de beste keuze van de avond.

Daar aangekomen krijgen we prachtige vormen in het noorderlicht. Het hele meertje staat vol met mensen.

Halverwege verplaats ik mij samen met een groep om de mensen die voor ons staan niet steeds op de foto te hebben.

Uiteindelijk blijft er een strook van continu noorderlicht zichtbaar aan de hemel. Wat door de maan niet continu met het blote oog zichtbaar is, maar af en toe zie je het er wel weer doorheen komen.

Uiteindelijk blijven we met een groepje van 5 als laatste over op het hele meertje. Inclusief de reiziger die ondertussen jarig is… Gefeliciteerd!!

De Bz blijft negatief en het is nog steeds helder, dus we blijven jagen. Maar de band van noorderlicht blijft steady af en aan helderder worden.

Het is half 2 als we teruglopen naar het hotel. Een moment wat moeilijk voor mij blijft, wat als…?

Eén reactie

Laat een reactie achter

Je e-mail wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.