Noorderlicht in Nederland

Update: Noorderlicht 27 februari 2023

Op 26 februari was het al duidelijk, er zou een CME de aarde gaan raken op 27 februari. Ik heb meteen met mijn vrouw afgestemd dat ik die avond naar het noorden zou gaan reizen.

Moddergat, daar zou en moest ik op 27 februari in de avond gaan staan.

Overdag goed naar de waardes gekeken, de impact was duidelijk nog niet aanwezig. Hoe staat het met de wolken?

De bewolking kon nog wel eens roet in het eten gaan gooien.

Uiteindelijk om half 5 kwam de doorslaggevende update van de bewolkingverwachting, het zal al snel bewolkt worden in Moddergat. Ik ga naar de dijk tussen Lelystad en Enkhuizen.

Vanuit de auto

Nadat ik de kleine op bed heb gelegd pak ik mijn spullen bij elkaar en rijdt ik richting het noorden. Lekker muziekje aan en uiteraard ogen in de lucht. Je weet dat je nu niks gaat zien, maar je doet dit vanuit een soort automatisme.

Op de dijk rijden redelijk wat auto’s maar ik zie nog niemand op de dijk zelf stil staan.

Als ik bij de parking aankom parkeer ik naast een andere auto, die rijdt snel weg. Geen idee of hij/zij bang was.

Ik zet mijn statief op de dijk (waar het enorm hard waait) en maak een foto.

Niks, alleen bewolking!

Enfin, wachten maar, de impact is er duidelijk nog niet. 

Terwijl ik sta te wachten en af en toe een foto maak komen er steeds meer auto’s de parkeerplaats op, al gauw staan er zeker 30 mensen om ons heen.

Dan verschijnt er een lichte groene gloed aan de horizon, met zelfs een beetje paars erbij.

Snel nog een foto en nog een foto.

Voor ik het weet kijk ik in de lucht en zie ik met het blote oog een rode gloed langzaam heen en weer bewegen.

Mijn avond kan niet meer stuk, dit is de tweede keer dat ik het noorderlicht heb mogen zien in Nederland. 

Mensen om mij heen vragen of ze foto’s van mijn camerabeeld mogen maken. Het wordt zelfs nog drukker, mensen hadden foto’s op social media gezien en wouden het nu zelf ook zien.

Maar helaas, dit was de impact en de bewolking trok dicht.

Noorderlicht 17 juli 2017

Afgelopen week vond er een explosie plaats op de zon, dit werd veroorzaakt door een onstabiel krachtig magneetveld op de Zon. Hierdoor werd een enorme hoeveelheid aan plasma de ruimte ingeschoten. Een deel van de plasma zou de Aarde bereiken, zodra de plasma in de atmosfeer terechtkomt verschijnt het Noorderlicht. Dit keer zou het Noorderlicht in Nederland zichtbaar kunnen zijn. Afgelopen maart heb ik natuurlijk in Noorwegen vier avonden het Noorderlicht mogen zien. Maar hier in Nederland is het wel erg zeldzaam om te zien, ik heb mijzelf voorgenomen om de avond dat het zichtbaar zou kunnen zijn ernaar op zoek te gaan.

Noorderlicht Nederland in Moddergat (Friesland)

Het is zondag en het weer ziet er niet best uit, het is zwaar bewolkt en voorlopig trekt de bewolking niet weg. Afwachten wat er gaat gebeuren, voor de zekerheid alvast de camera aan de oplader gelegd. In de middag wordt bekend dat er in de avond opklaringen komen in het Noorden van het land, als het zichtbaar zou zijn dan heb je in Friesland dus de beste kans. Op dit moment is de Bz waarde nog -20, wat positief is. Onder de -10 zou het zichtbaar kunnen zijn in Noorderlicht Nederland. Het begint ondertussen later en later te worden, er is twijfel. Ik moet de dag erna gewoon vroeg werken en voordat ik terug ben zal het laat zijn. Uiteindelijk besluit ik te gaan en een collega van mij gaat mee. Ik heb de locatie doorgekregen van een collega van mijn vriendin, hij zou ook die kant op gaan. Samen rijden we richting Moddergat in Friesland, 173km verderop. Je moet er wat voor over hebben… Aangekomen hebben we geluk, de lucht begint open te breken. We parkeren bij de dijk waar al een groepje mensen staat te wachten. De zon is nog niet helemaal onder, wat een prachtig gezicht is om naar te kijken. Iedereen op de dijk praat over hun ervaringen met het Noorderlicht. Nog niet iedereen heeft het Noorderlicht al eens gezien. Nu maar duimen… De Bz waarde is helaas opgelopen naar -4 wat niet positief voor ons is. Bij de dijk naar beneden staat een tentje, de zus van de collega van mijn vriendin heeft deze meegenomen. Ze is fotograaf en had bedacht om een paar leuke foto’s te maken. Ik heb mijn driepoot naast de tent neergezet en maak een praatje, het is erg gezellig!

Chasing the Northern Lights ⛺️✨

Een bericht gedeeld door Afke (@afkekunja) op

De tijd schiet voorbij en voor we het weten is het 1 uur. Ik heb met mijn collega afgesproken dat we rond die tijd toch maar naar huis zouden gaan, als we tenminste niks te zien zouden krijgen. Net op dit moment komt de Noorderlichtman naar beneden gelopen en roept dat er wat zichtbaar is op de camera. Gespannen kijk ik naar mijn camera, snel een foto schieten! Hij komt bij ons staan en laat het zien op zijn camera. Het is inderdaad zichtbaar, erg wazig maar het is zichtbaar! Iedereen begint foto’s te maken. Ja hoor, het is ook bij mij zichtbaar! Met het blote oog is het verschijnsel helaas niet zichtbaar, maar op de camera is ook gaaf. Het is ondertussen 2 uur, we hebben veel foto’s geschoten maar zijn allemaal wel hetzelfde. Tijd om naar huis te gaan! Het is 4 uur als ik thuis aankom, snel naar bed. Twee uur later gaat de wekker om weer aan het werk te gaan. Een geweldige avond/nacht, een volgende keer ga ik zeker weer! Hieronder de mooiste foto die ik deze avond gemaakt heb. Noorderlicht Nederland

2 reacties

  1. Ro, kun je de settings van de foto in moddergat nog eens vermelden? Groet, Bjinse

Reacties zijn gesloten.