Noorderlicht in Nederland

Het noorderlicht, ook bekend als de aurora borealis, is een natuurlijk fenomeen dat vaak wordt geassocieerd met de poolgebieden. Echter, wist je dat je het noorderlicht ook in Nederland kunt bewonderen? En nog opwindender is het feit dat 2023 en 2024 bijzondere jaren zullen zijn om dit prachtige spektakel te zien, allemaal dankzij de zonnecyclus en de toename van zonnevlekken op onze dierbare zon.

Noorderlicht Nederland

Bekijk ons archief van vorige waarnemingen

We begrijpen dat het noorderlicht een ongrijpbaar natuurverschijnsel is en dat je misschien wilt weten wanneer het in het verleden in Nederland zichtbaar was. Daarom hebben we een uitgebreid archief samengesteld van vorige waarnemingen. Hier kun je de data en locaties van eerdere noorderlichtverschijningen in Nederland bekijken en analyseren. Dit kan je helpen bij het plannen van je eigen noorderlichtavontuur.

2023 en 2024 beloven fantastische jaren te kunnen worden om het noorderlicht ook in Nederland te aanschouwen. Dankzij de zonnecyclus en de overvloed aan zonnevlekken op de zon, zal de kans op dit magische natuurverschijnsel toenemen. Vergeet niet om op de hoogte te blijven met onze nieuwsbrief en Noorderlicht app, en bekijk ons archief voor waardevolle informatie over eerdere waarnemingen.

Waarom zal het Noorderlicht vaker zichtbaar zijn in Nederland en 2024?

De zon ondergaat een zonnecyclus die ongeveer 11 jaar duurt. Deze cyclus heeft invloed op de activiteit van de zon, waaronder de vorming van zonnevlekken. In 2024 bereiken we het hoogtepunt van de huidige zonnecyclus, wat betekent dat er meer zonnevlekken op de zon zullen verschijnen. Deze zonnevlekken zijn direct gekoppeld aan de kans op het waarnemen van het noorderlicht in Nederland.

Wanneer zonnevlekken actief zijn, kunnen ze krachtige zonnestormen veroorzaken. Deze stormen zenden geladen deeltjes de ruimte in en sommige van deze deeltjes raken de aarde. Deze deeltjesinteractie met onze atmosfeer resulteert in het prachtige lichtspektakel dat we het noorderlicht noemen. Met meer zonnevlekken in 2023 en 2024, zal de kans op het zien van het noorderlicht in Nederland aanzienlijk toenemen.

 

Noorderlicht Nederland

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief en Noorderlicht app

Wil je geen kans missen om het noorderlicht in Nederland te zien? Blijf op de hoogte met onze speciale nieuwsbrief en Noorderlicht app. We sturen regelmatig updates over de voorspellingen voor het noorderlicht en geven je tips over de beste tijden en locaties om het te bewonderen. Onze app is handig om altijd bij de hand te hebben, zodat je geen enkele kans op het noorderlicht mist.