Noorderlicht jagen in Lapland

De afgelopen drie jaar ben ik elke winter richting het hoge noorden afgereisd o.a. met de hoop om het Noorderlicht te mogen zien. In februari is het weer zo ver, ik ga weer jagen op het noorderlicht in Lapland.

Reisbegeleiding

Ik ben al een aardig tijdje erg geïnteresseerd in het Noorderlicht. Zo ben ik ook in contact gekomen met mensen die reizen organiseren naar het hoge noorden. We hebben meerdere sessies vroeg in de ochtend gehad via Skype om te praten over een model om het Noorderlicht nog beter te voorspellen. Wanneer het noorderlicht te zien is, is namelijk nog steeds lastig te zeggen.

Een van deze personen begeleid persoonlijk een aantal reizen van Voigt Travel, hij wordt ook wel de Noorderlichtman genoemd (Ruben Weytjens). De Noorderlichtreizen zijn erg populair en elk jaar reizen er meer mensen naar het noorden om het natuurwonder te aanschouwen.

Begin dit jaar werd ik gebeld door Wietse, de collega van Ruben met de vraag of ik ook een paar keer per jaar een reis zou willen begeleiden. Ze vinden het gaaf dat ik mijn enthousiasme voor het Noorderlicht een plekje geef op mijn website. Daarnaast de manier hoe ik met mijn angst omga spreekt veel mensen aan, ook mensen die op reis gaan hebben angsten.

Doordat ik zo open ben over mijn angsten weet ik een drempel bij mensen weg te halen, dit zorgt ervoor dat mensen vaak beter op hun gemak zijn en meer ontspannen een bepaald moment beleven. Dit is natuurlijk niet bij elk persoon het geval, er zijn ook genoeg mensen die zich geen houding weten te geven voor het feit dat ik zo open ben. Maar dat is ook totaal niet erg!

Maar wat als…?

Ik was direct erg enthousiast over het aanbod, al kreeg ik uiteraard direct de “wat als” gedachtes. Dit zijn gedachtes die de mens in het leven belemmert in zijn doen en laten. En de meeste mensen kiezen er liever voor om mee te gaan met de stroming, hierdoor bevestigen ze dat ze naar hun gedachtes moeten luisteren. Doen ze dat niet, dan zullen er dingen gebeuren waar ze geen grip meer op hebben en dan… Ja wat dan? Zodra je er rationeel over na gaat denken ben je al bezig om tegen de stroming in te zwemmen.

Zo geldt dat nu ook voor mij, het is makkelijk om te zeggen “nee, dit doe ik niet”. Dan is er niks aan de hand, ik blijf in Nederland, ik zie foto’s van de reis en zal mijn keuze onderbouwen door te zeggen dat er altijd een kans bestaat dat je het Noorderlicht niet te zien krijgt. Maar wat ik de afgelopen jaren vooral heb geleerd, is dat als je tegen de stroming ingaat je verder komt.

Ik heb ja gezegd… Wat betekende dat ik:

  • voor het eerst alleen naar door Scandinavië reis (nou niet helemaal alleen, maar zonder familie);
  • voor het eerst alleen zal vliegen (±3 uur);
  • een totaal nieuwe drempel ga overwinnen;
  • Noorwegen, Zweden en Finland ook in 2019 nog ga zien;
  • weer mee mag met de rendieren safari;
  • weer mee mag met de husky safari;
  • weer mee mag met een sneeuwscooter safari;
  • tussen 9 en 16 februari elke avond op het Noorderlicht ga jagen;
  • misschien volgend jaar ook reisbegeleider ben!

Snuffelstage

Uiteraard kan ik niet direct een reis begeleiden. Ik heb totaal geen ervaring hiermee. Laat staan dat ik direct een groep kan begeleiden in een land waar ik zelf de weg nog aan het verkennen ben. Daarom zal ik in eerste instantie een snuffelstage hebben. Ik zal meelopen met Ruben en hij zal mij leren wat er allemaal gedaan moet worden. Als alles goed gaat en bevalt zal ik in de winter van 2019 – 2020 een eerste reis kunnen begeleiden.

In deze snuffelstage zal ik zoveel mogelijk meewerken om de reis te begeleiden maar ook zelf genieten van de reis. ‘S avonds zullen we jagen op het Noorderlicht en in de ochtend zullen we met de groep op excursies gaan en naar ons nieuwe verblijf reizen.

Noorderlichtreis Poolweek Lapland

Hieronder is een kort overzicht van de dag tot dag reis, alle informatie en foto’s zijn afkomstig van de website van Voigt Travel.

Dag 1

Rechtstreekse vlucht naar Tromsø, Noorwegen.

Tromso Lapland

Dag 2

Ijsvissen op het Saanajärvi meer.

Ijsvissen Lapland

Dag 3

Sneeuwscooteren over de toendra!

Sneeuwscooter Lapland

Dag 4

Sneeuwschoenwandeling op zoek naar het noorderlicht.

Noorderlicht sneeuwschoenwandelen

Dag 5

Op weg naar Luosto!

Luosto Lapland

Dag 6

Huskytocht door de heuvels van Luosto

Huskytocht Luosto

Dag 7

Een vrije dag te besteden in Nationaal park Pyhä-Luosto

Nationaal park Pyhä-Luosto

Dag 8

Voor de laatste keer wakker worden boven de poolcirkel

Rendier Lapland

Bekijk hier alle informatie over de Noorderlichtreis Poolweek Lapland van Voigt Travel.

Eén reactie

  1. Wat een fantastische kans en zo goed en moedig dat je ja hebt gezegd. Het voelt misschien als een sprong in het diepe maar het zal je vast en zeker onvergetelijke ervaringen opleveren. Geniet er vooral van. Heel veel succes!

Reacties zijn gesloten.