Noorderlicht Nederland 10 mei 2024

Als noorderlichtgids en ontwikkelaar van de “Arcticans Aurora Forecast” app, ben ik altijd op de uitkijk voor momenten waarop de natuur haar magische krachten onthult. Gisterenavond ben ik samen met Pascal op jacht gegaan om het noorderlicht te fotograferen. En wat een avond was het!

Zonnevlekken met CMEs

De aanleiding voor deze onvergetelijke ervaring waren drie krachtige coronaire massa-ejecties (CME’s) die onderweg waren naar de aarde. Het was sinds 2005 niet voorgekomen dat zo’n sterke CME werd geregistreerd, waardoor de verwachtingen hooggespannen waren. Deze reusachtige zonnevlek AR3664, die verantwoordelijk was voor de CME’s, zorgde ervoor dat het noorderlicht zelfs in Spanje te zien was.

Foto's van het noorderlicht in Nederland

Gisterenavond bleek inderdaad een zeldzame gelegenheid te zijn. De zonneactiviteit, met een reeks indrukwekkende zonnevlammen die in de dagen ervoor waren waargenomen, had de hemel voorbereid op een spektakel van epische proporties. Zonnevlammen en de daaruit voortvloeiende zonnewind zijn cruciaal voor het creëren van het noorderlicht, dat ontstaat wanneer deze zonnewinddeeltjes botsen met zuurstofatomen in onze atmosfeer.

Dit kleurrijke schouwspel is normaal gesproken alleen in het hoge noorden met het blote oog te zien, maar de intensiteit van de recente zonneactiviteit maakte het mogelijk om dit fenomeen ook veel zuidelijker waar te nemen. Het wachten op het noorderlicht is een test van geduld en doorzettingsvermogen; het komt in golven en de intensiteit kan sterk variëren afhankelijk van de aankomende zonnewind en het magneetveld dat deze met zich meedraagt.

Wie gisterenavond op de dijk stond, had de kans om het noorderlicht in zijn volle glorie te zien, met golven van groen, paars en rood die de hemel kleurden. De activiteit was het sterkst rond middernacht, maar zelfs vóór en na dit tijdstip was de hemel een canvas van kleur. Het was een nacht die zelfs doorgewinterde noorderlichtjagers als ik niet snel zullen vergeten. Met als bonus dat ik zelfs een corona heb mogen waarnemen recht boven mijn hoofd.

Verwachting komende dagen

Volgens de verwachting zou er zaterdagavond 11 mei nog steeds kans zijn op noorderlicht. Terwijl ik nu aan het schrijven ben zijn de waardes van de zonnewind nog steeds optimaal, laten we hopen dat de zonnewind zo aanhoudt dan hebben we vanavond weer kans!

Download de Noorderlicht App om de kansen voor jouw locatie in de gaten te houden.

Eén reactie

Laat een reactie achter

Je e-mail wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.