Noorderlicht Nederland 11 mei 2024

Het is 11 mei 2024, gisteravond hebben we een historische avond meegemaakt met spectaculair noorderlicht in Nederland, wat zeg ik het was eigenlijk overal wel te zien, tot aan Spanje!

De zonnewindparameters zien er gedurende nog steeds goed uit, volgens de modellen zou er nog een impact van een CME aan kunnen komen. Ik houdt de Noorderlicht App goed in de gaten.

Aan het einde van de dag zien we helaas de parameters teruglopen, dat ziet er minder positief uit. Toch besluit ik om weer naar de dijk bij Nijkerk te rijden. We hebben stoeltjes mee dit keer!

Het is een drukte van belang op de locatie, als ik kijk naar de data hoeveel mensen gebruik maken van onze Noorderlicht App heb ik het gevoel dat half Nederland aan het jagen is.

Met de liveview aan van mijn Sony A7III hou ik in de gaten of er wat gebeurd, gericht op het Noord-Oosten. Plots zie ik tegen het donker blauwe een schim ontstaan en maak een foto.

Ik roep “hebbes” en direct grijpen mensen naar hun camera en beginnen foto’s te maken. Het is heel zwak noorderlicht, maar het is iets. Je ziet het steeds wat “feller” worden.

Tot op het punt dat er een pilaar ontstaat en je die even zwak met het blote oog kan zien, dit duurt ongeveer 30 seconde en dan is het voor het blote oog weg. De vlek op de camera blijft, maar er zit geen beweging in. De CME impact komt niet en de parameters zien er niet best uit. Rond 1 uur rijden we terug naar huis.

Laat een reactie achter

Je e-mail wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.