Noorderlicht

Heb jij het noorderlicht (ook wel poollicht) al eens gezien? Lucky you! Zo niet, zodra je het poollicht eenmaal gezien hebt wil je er meer van hebben! Maar wat is noorderlicht nou precies en hoe ontstaat het noorderlicht?

Wat is noorderlicht?

Noorderlicht, een fantastisch natuurfenomeen die bij menig mensen op hun bucketlist staat. Noorderlicht is eigenlijk niks anders dan een chemische reactie van zonnedeeltjes die in contact komen met andere deeltjes boven de aarde. 

Zodra de deeltjes in contact komen met andere deeltjes boven de aarde ontstaat het groene, maar soms ook paars/roze licht. Soms dansend voor onze ogen en soms als een wolk die langzaam voorbij drijft.

Overigens is het noorderlicht (aurora borealis) het lichtverschijnsel wat we zien als de elektrische deeltjes in de buurt van de Noordpool te zien zijn. Zie je poollicht in de buurt van de Zuidpool, dan hebben we het over zuiderlicht (aurora australis).

Deze elektrisch geladen zonnedeeltjes zijn er continue, maar alleen als alles meezit ontstaat daadwerkelijk het natuurfenomeen: noorderlicht. Hier lees je meer wanneer je het noorderlicht kan zien.

Noorderlicht Lapland

Zelf het noorderlicht ervaren?

Via Voigt Travel begeleid ik een paar keer per jaar een noorderlichtreis. Dit zijn 8-daagse reizen waarbij ik ervoor zorg dat de kans dat jij het noorderlicht te zien krijgt worden gemaximaliseerd. Overdag geniet van je geweldige excursies in het betoverende winterwonderland van Lapland.

Meer informatie

Hoe ontstaat het noorderlicht?

Om te begrijpen hoe noorderlicht ontstaat, moeten we kijken naar de Zon. Vanaf daar zijn er verschillende stappen voordat er daadwerkelijk noorderlicht te zien is.

Noorderlicht wordt veroorzaakt door zonnewind

Noorderlicht door zonnewind, zonnewind is een stroom van plasma deeltjes die continu vanaf de Zon ontsnapt en met een snelheid van gemiddeld 400 km/sec (maar kan variëren tussen 250 en 2.500km/sec) richting de Aarde schieten. (Afbeelding 1.)

Hoe ontstaat noorderlicht?
Afbeelding 1. Noorderlicht wordt veroorzaakt door zonnewind

Magnetosfeer beschermt de aarde tegen zonnewind

Na een reis van ±150 miljoen kilometer botst de zonnewind op de Magnetosfeer van de aarde. (Afbeelding 2.) De magnetosfeer beschermt de aarde tegen de meeste zonnewind deeltjes, als er geen Magnetosfeer was zouden wij op aarde niet kunnen leven vanwege de zonnewind. (Afbeelding 3.)

Magnetosfeer beschermt de aarde tegen zonnewind
Afbeelding 2. De zonnewind botst tegen de Magnetosfeer van de aarde.
Magnetosfeer
Afbeelding 3. De Magnetosfeer houdt beschermt de aarde tegen de zonnewind.

Magnetische veldlijnen geleiden

Een klein deel van de zonnewind deeltjes dringen door de Magnetosfeer. Het poollicht ontstaat als deze elektrisch geladen zonnedeeltjes in het magnetisch veld van de aarde terecht komen.

De magnetische veldlijnen van de aarde vangen de deeltjes op en leiden ze naar de poolstreken  (Afbeelding 4.), vandaar dat het noorderlicht ook bekend is als poollicht. De meer zonnewind deeltjes er door de Magnetosfeer komen, de meer kans er is op zichtbaar Noorderlicht (met het blote oog).

Hoeveel zonnewind deeltjes er door de Magnetosfeer heenkomen hangt af van de zonnewind parameters.

Magnetische veldlijnen
Afbeelding 4. Magnetische veldlijnen begeleiden zonnewind deeltjes naar de poolstreken.

Zonnewind in botsing met andere deeltjes

Zodra de zonnewind deeltjes de poolstreken bereiken, botsen ze in onze atmosfeer met zuurstofatomen en stikstofmoleculen. Door deze botsing ontstaat er een reactie waarbij lichtdeeltjes worden gegenereerd. Deze lichtdeeltjes is wat wij het noorderlicht noemen.

Noorderlicht ontstaat dus door zonnewind deeltjes die door de Magnetosfeer zijn gekomen en in botsing komen met zuurstofatomen en stikstofmoleculen in onze atmosfeer.

Hieronder zie je in een video geanimeerd hoe het noorderlicht ontstaat.

Noorderlicht Lapland

Zelf het noorderlicht ervaren?

Via Voigt Travel begeleid ik een paar keer per jaar een noorderlichtreis. Dit zijn 8-daagse reizen waarbij ik ervoor zorg dat de kans dat jij het noorderlicht te zien krijgt worden gemaximaliseerd. Overdag geniet van je geweldige excursies in het betoverende winterwonderland van Lapland.

Meer informatie

Laat een reactie achter

Je e-mail wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.