Waar kun je het noorderlicht het beste zien?

Het Noorderlicht is niet zomaar een waarneming die je kan zien als je naar hoge noorden vliegt. Het Noorderlicht is te zien vanaf verschillende plekken en elk van deze plekken zijn verschillend van elkaar.

Waar je het beste het Noorderlicht kan zien is dan ook niet te zeggen. Mocht je de meest ideale plek gevonden hebben kan het maar zo zijn dat daar geen Noorderlicht te zien is omdat het bewolkt is.

Om toch je kansen te vergroten om het “beste” Noorderlicht te zien kan je wel rekening houden met een paar zaken.

Zowel in Fins- en Zweeds Lapland als in Noord-Noorwegen is het Noorderlicht te zien. Hoe noordelijker je verblijft, hoe groter de kans dat het Noorderlicht recht boven je te zien is.

Midden in Lapland is het Noorderlicht ten noorden van je te zien en vanaf Spitsbergen is het juist weer ten zuiden van je te zien. Veel mensen denken dat hoe noordelijker je verblijft hoe groter de kans, maar dat is dus niet zo.

Noorwegen heeft een meer zeeklimaat dan Zweden en Finland, dit zorgt ervoor dat Zweden en Finland vaker helder en droog zijn. Echter kan in Noorwegen het weer vrij direct omslaan, waardoor het op en bewolkte avond toch plots op kan klaren.

Uiteindelijk kan je het Noorderlicht bijna overal zien, zolang de waardes goed genoeg zijn en het helder weer (of licht bewolkt) is op de plek waar je je bevindt. Het Noorderlicht is zelfs in Nederland te zien.

Het noorderlicht is niet altijd te zien, naast de plaats moet je ook weten naar welke waardes je moet kijken. Bekijk hier meer informatie wanneer je het noorderlicht kan zien.