Wanneer kun je het noorderlicht zien?

In welke periode is het noorderlicht te zien?

De meeste mensen denken dat je alleen het Noorderlicht kan zien als het helemaal donker is. De periode december tot en met februari zijn dan ook de meest vanzelfsprekende maanden om op het Noorderlicht te jagen.

Toch is de periode dat je het Noorderlicht kan zien langer dan dit. Want zelfs in september als het langzaamaan korter licht blijft in Lapland loop je de kans om het Noorderlicht al te zien dansen aan de hemel.

Maart en september zijn statistisch gezien zelfs de maanden met de grootste kans, vanwege de equinox: overal op aarde zijn dag en nacht dan even lang. Daarnaast is er in maart ook de grootste kans op geomagnetische stormen.

Een geomagnetische storm is een tijdelijk storing in de magnetosfeer rondom de Aarde, die veroorzaakt wordt door onder andere de zonnedeeltjes die van de zon af komen.

Geomagnetische storm

 

Hoe laat is het noorderlicht te zien?

Een veelgestelde vraag is hoe laat het Noorderlicht te zien is. Helaas is dit niet op een specifiek tijdstip en zelfs hoe lang je het kan zien staat niet vast. Er is één ding dat wel vast staat: het moet donker zijn (al is het noorderlicht soms ook te zien als het nog niet helemaal donker is).

Overdag kan het ook zijn dat de zonneactiviteit sterk genoeg is, maar de kleuren zijn niet fel genoeg te zien als het licht is buiten. Vanaf het moment dat het donker wordt is de kans dus aanwezig. In Noord Lapland is het tijdens de wintermaanden om 14.00 uur al donker, dus vanaf dan is er al kans op het noorderlicht.

Soms is het Noorderlicht voor maar een paar minuten zichtbaar, terwijl je een andere keer uren buiten kunt genieten van dit natuurfenomeen!

Ondanks dat we niet weten hoe laat het noorderlicht te zien is kunnen we door middel van het bestuderen van de zonnedeeltjes wel een verwachting afgeven.[/vc_column_text][vc_column_text]

Noorderlicht korte termijn verwachting

Op korte termijn kunnen we tegenwoordig redelijk goed de verwachting van het noorderlicht voorspellen. Tussen de aarde en de zon staat een satelliet die continue de zonnedeeltjes die van de zon af komen meet. Een te groot aantal deeltjes kan namelijk schade toebrengen voor andere satellieten.

Door de gegevens van deze satelliet uit te lezen kunnen we redelijk goed voorspellen of het noorderlicht op korte termijn te zien kan zijn. Hiervoor zijn verschillende waardes belangrijk, namelijk: Bz-waarde, Bt-waarde, de dichtheid van de zonnewind en de snelheid van de zonnewind. Daarnaast heb je ook nog de KP-index, met de KP-index kan er wat gezegd worden waar op Aarde het noorderlicht eventueel gezien kan worden. Waar je het noorderlicht kan zien, lees je hier.

De gegevens die we inlezen is van de zonnewind die nog hoog in de lucht zit, dat is dus niet direct bij de aarde aangekomen. Hoe lang het dan nog duurt voordat de zonnewind zichtbaar bij de aarde is, is afhankelijk van de snelheid. Maar dit is vaak minimaal een uur. In onze noorderlicht app, kan je zelf live deze waardes bekijken.

Noorderlicht voorspelling

Het Noorderlicht altijd al eens met eigen ogen willen zien, maar nog niet de kans gehad om naar de meest noordelijke plekken van deze aardbol te gaan? Houd dan onze voorspellingen goed in de gaten. Want ook dichtbij huis kun je het Noorderlicht bewonderen. Door de verschillende waarden af te lezen en deze te interpreteren kunnen we een aardige voorspelling doen van waar en wanneer dit lichtverschijnsel zich laat zien. Maar het Noorderlicht blijft een natuurverschijnsel en dat laat zich niet met 100% zekerheid voorspellen. Houd de voorspelling op de website dus goed in de gaten om altijd op de hoogte te zijn van wanneer het Noorderlicht te zien is.

Wil je op de hoogte gehouden worden van de kansen om het noorderlicht te zien? Schrijf je hieronder in en ontvang een mail wanneer de kansen groot zijn.

Dus wanneer kan je het noorderlicht zien?

Als alle waardes positief op elkaar zijn ingesteld. Bij een sterk negatieve bz-waarde en een sterke bt-waarde, is de kans groter dat je noorderlicht te zien gaat krijgen. Gecombineerd met een hoge dichtheid en een hoge snelheid van de zonnewind zorgt voor een nog grotere kans om het noorderlicht te zien krijgen.

De belangrijkste waarde blijft wel de bz-waarde, als alle andere waardes goed zijn, maar de bz-waarde is boven nul. Dan is de kans dat je noorderlicht te zien krijgt minimaal.

8 reacties

  1. Wat een werk maar het is een interessante site geworden. Met kerst gaan we naar Zweden, bij Jonköping, wie weet is er dan ook wel noorderlicht te zien. Veel succes met je site!!

  2. Erg nuttige informatie. Een paar weken terug zag ik het voor het eerst in het echt. Ik zat er al jaren over te vakantaseren maar nu ben ik ook verkocht. Ik wil weer meteen terug!

    1. Over een tijdje zal ik een app lanceren waarmee je kan zien wanneer het noorderlicht verwacht kan woorden, hiermee kan je ook je locatie instellen op Terschelling. Er zijn al redelijk wat apps op de markt, maar deze zijn naar mijn idee ondergeschikt aan de app die binnenkort gelanceerd zal worden.

Laat een reactie achter

Je e-mail wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.