Over Mr. Poro

Mr. Poro (Meneer Rendier)

Uit te spreken als (mis-ter por-o). Poro is de Finse vertaling voor Rendier.
Noem ik mijzelf dan Mr. Poro? Ja en nee…

In 2009 kreeg ik een vakantiebaan bij het Dolfinarium, hier leerde ik ook mijn vrouw kennen. Eind 2010 vertrok ze voor een stage naar Fins Lapland.
Tijdens haar stage hadden we veel contact, ze vertelde mij over haar avonturen in Lapland en stuurde elke avond foto’s van die dag.

Waaronder ook deze foto. Annemarie had een wandeling buiten gemaakt door de kou, haar bontkraag was helemaal bevroren. Ik vond haar erg op een Eskimo lijken en vond dat dan ook gelijk een leuke koosnaam voor haar. Ik had het nog niet gezegd en ze noemde mij al een Rendier…

Sindsdien is een rendier buiten Kerst ook heel bijzonder voor mij.

Eskimo Annemarie

De eerste week van februari 2016 zijn we samen voor 5 dagen naar Lapland geweest. We waren toen 5 jaar samen. Lapland is voor ons het begin geweest, daarom vond ik het een goed idee om haar daar ook ten huwelijk te vragen!

Met deze reis naar Lapland heb ik een grote angst overwonnen, al zal die angst er altijd blijven zitten. Nadat ik terug kwam heb ik de knoop doorgehakt om een blog te beginnen. Een toepasselijkere naam dan Poro was er niet.

Angststoornis

Ik loop al een lange tijd rond met een angststoornis. Dit betekend concreet dat ik soms bang ben om angst te krijgen. Dit zul je niet direct aan mij zien, maar ik zal er altijd wel heel open over zijn. Ik ben niet bang wat mensen over mij denken, door open te zijn over mijn stoornis ben ik sterker geworden.

Ik heb veel blogs getypt en uiteindelijk niet gepubliceerd, maar het van mij afschrijven heeft enorm geholpen. Soms publiceer ik wel wat en dat helpt mij dan ook om het een plekje te geven.

Vervolgens ben ik de lat voor mijzelf hoger gaan leggen om meer en meer te overwinnen:

  • Reis naar Lapland
  • Reis naar Noorwegen
  • Reis naar Canada
  • Reis naar Lapland
  • Reis naar Tanzania
  • Beklimmen van de Kilimanjaro

Nu reis ik elk jaar af naar het noorden om te jagen op het noorderlicht, dit doe ik als reisgids.

Arctic Outdoor Guide

Ik mag mijzelf Arctic Outdoor Guide noemen, of Noorderlicht Expert, Noorderlicht Reisgids.
Als gids ga ik op pad met een groep mensen die graag het noorderlicht willen zien. Daarnaast beleeft deze groep overdag ook typisch arctische excursies, zoals sneeuwschoenwandelen, huskiesafari’s, sneeuwscooteren, ijsvissen en rendiersafari’s.

Ik ben dan continu bezig om de zonnewind in de gaten te houden, om zo de kansen om het noorderlicht te zien zo groot mogelijk te maken. Bij het avondeten geef ik vervolgens een update aan de groep. De avond gaan we op jacht naar het noorderlicht.

Ik ben een paar jaar geleden gevraagd om gids te worden door Wietse en Ruben, die deze reizen ontwikkelen voor Voigt Travel (waar Annemarie werkt). Ik ben ze tegengekomen op de dijk in Moddergat, om het noorderlicht ook in Nederland te spotten. We zijn aan de praat geraakt en hebben verschillende vroege Skype sessies gehad om over het noorderlicht te praten.

Ze vonden mijn stoornis geen belemmering om een gids te zijn, uiteindelijk bleek het een perfecte aanvulling te zijn. Ik vertel graag over het arctische gebied, maar ook wat dit gebied voor mij heeft betekend en wat het betekend om dankbaar voor bepaalde dingen te zijn.

Noorderlicht jagen