Ree in leger (slaapplaats)

De ree verblijft overdag vaak in zijn “leger”, dit is de naam van de slaapplaats. Deze is vaak te herkennen aan een ovale plek onder de boom, alsof iemand hier de grond heeft staan harken. Soms heeft de ree zijn “leger” in een kuil of onder een omgevallen boom.

 

Ree zoekt verkoeling in zijn leger

Het was gister een tropische temperatuur met boven de 30 graden. Ik ben samen met een vriend op de Hoge Veluwe, vanwege de hitte zijn we een rondje gaan fietsen (bezoekerscentrum – Hoenderloo – Schaarsbergen – bezoekerscentrum).

Mijn camera zit in mijn rugtas, ik verwacht niet dat we wild zullen zien met deze hitte. Daarnaast was het nog veels te vroeg om veel activiteit te zien.

Op een plek waar we vorig jaar nog een ree vlak langs ons heen zagen gaan letten we extra op, maar helaas geen activiteit.

We fietsen verder, maar nog geen 100 meter verder loopt een reebokje rustig het fietspad over. Hij ziet ons wel maar maakt geen haast. Rustig remmen we af en blijven op afstand.

We zien de reebok het bos inlopen maar blijft bij een omgevallen boom staan. Op de plek waar de kluit van de boom zat is een kuil ontstaan, het diertje kruipt erin en gaat liggen.

Ik pak mijn camera en probeer voorzichtig het dier op de foto te zetten, op een afstand van zo’n 10 meter kunnen we het bokje bekijken. Het reebokje houdt ons in de gaten maar lijkt niet erg bang. Het is duidelijk dat hij het warm heeft.

De exacte locatie van de slaapplaats zal ik niet bekendmaken i.v.m. de rust van het dier.

Ree bij slaapplaats

Ree bij slaapplaats

Ree bij slaapplaats

 

Nog meer wild gezien

Het reebokje was niet het enige wild wat we tegenkomen. We zijn de tel kwijtgeraakt, Moeflons, Reeën en Edelherten. Hieronder een paar foto’s, niet allemaal goed scherp vanwege het gebrek aan statief (en afstand).

Moeflons

Edelhert

Edelhert