Rendiersafari Kopara Reindeer Park en een kleine poro?

Na een goede nachtrust wil de douche helaas niet meewerken. Er is afgelopen nacht een leiding geknapt waar ze al uren mee bezig zijn. Gelukkig komt er nog wel iets van water uit de kraan.

Het is vandaag een stuk kouder met een gevoelstemperatuur van -26℃, goed aankleden voor de rendiersafari!

Met een bus worden we naar Kopara Reindeer Park gebracht, de rendieren aan het begin van het park zien ons al aankomen en kijken nieuwsgierig of we misschien hun kant op komen. Mikaela, de dochter van de eigenaar, staat al op ons te wachten. Ze heet ons welkom en gaat met ons mee naar de rendieren, per twee man gaat iedereen in een slee. Zelf krijg ik mijn eigen slee. We vertrekken in twee groepen, waarbij de rendieren en sleeën allemaal aan elkaar vast gebonden zijn. De zon schijnt af en toe door de besneeuwde bomen heen, we wanen ons letterlijk en figuurlijk in een winterwonderland!

Halverwege de tocht verschijnen andere rendieren in de bossen. Sommigen liggen in hun leger bij een boom, anderen zoeken tussen het sneeuw naar hun geliefde mossen. Als we langskomen kijken sommigen nieuwsgierig op. Deze dieren hebben een groot gebied waar ze gedurende de winter vrij rond kunnen lopen. De rendieren die de sleeën voorttrekken zijn werkdieren, zij zijn getraind om te werken.

Bij terugkomst krijgt iedereen nog even de kans om foto’s te maken van de dieren. Mikaela begeleid ons naar het hoofdgebouw, waar we allemaal warme drank en een koek krijgen. Hier vertelt ze over het leven van een rendier, maar ook het rendier houden. Ze vertelt dit op een mooie manier, waarbij het dier volledig gerespecteerd wordt.

Weer terug in Luosto gaan we met een groep langs Luoston Hovi waar we een heerlijke rendierburger eten. Verder hebben we weer een vrije middag waarbij iedereen tijd voor zichzelf heeft.

Kleine poro

Annemarie heeft de ochtend gewerkt, maar heeft nog wel behoefte aan wat beweging. We huren sneeuwschoenen bij Lapland Safaris en volgen de “Showshoe Trail” omhoog de heuvel op, we lopen deels langs het pad waar ik gister de sneeuwschoenwandeling heb gemaakt. We doen rustig aan, de zon begint langzaam onder te gaan en de lucht kleurt prachtig roze en oranje.

Hoe hoger we komen, des te meer sneeuw er op de bomen ligt. Bomen buigen door en lijken net druipkaarsen. Helemaal boven aangekomen hebben we prachtig uitzicht over de volledige omgeving, zo boven op de heuvel bevindt je je in een totaal andere winterwonderland als in de ochtend. Van links naar rechts zie je de lucht van kleur veranderen, van oranje naar prachtig roze. Dit is een walhalla voor fotografen!

Annemarie is gaan zitten, ze wil dat ik bij haar kom zitten. Ik ben nog druk met foto’s maken, maar uiteindelijk ga ik ook maar even zitten. Annemarie pakt plots een kaart uit haar tas, ik maak hem open en lees…

We krijgen een kleintje! Een kleine poro! Nouja, geen echte poro natuurlijk… Ik heb een brok in mijn keel, dit had ik totaal niet verwacht! Ik ben hier in Lapland, begeleid een groep van 25 man, op zoek naar het noorderlicht, nu word ik ineens vader! Wow!

Met een grijns op onze gezichten genieten we nog meer van dit prachtige uitzicht. Opeens is het leven helemaal anders!

Het is tijd om weer naar beneden te lopen, we gaan uit eten met de groep bij restaurant Kelo, het begint ook al lichtjes te schemeren.

Noorderlichtbriefing in restaurant Kelo

We eten deze avond in restaurant Kelo, dit ligt iets van het hotel vandaan boven op een heuvel. Het restaurant is een grote houten lodge, wat een leuke sfeer geeft. Het maakt het plaatje helemaal af om daar te eten, midden in het winterwonderland van Lapland. Ook hier is weer een buffet en de groep is verspreid over twee grote tafels. Ondertussen begint de groep al steeds hechter te worden en mensen wisselen van plek om met andere reisgenoten te kletsen.

Voor het restaurant staat Mikaela met rendier Sven, vernoemd naar het rendier uit de populaire kinderfilm Frozen.

De zonnewind is gunstig deze avond, tijdens mijn briefing ben ik dan ook erg enthousiast en kan niet wachten om naar het veld te gaan. Het is wel bewolkt, dus we zullen het vanavond moeten hebben van een opklaring. Ik ga de groep voor en ga snel mijn spullen halen om op tijd op locatie veldje te zijn.

Jagen op het noorderlicht

Aangekomen op het veldje ben ik niet de eerste, blijkbaar heb ik er toch langer over gedaan om alle lagen aan te trekken en de cameraspullen bij elkaar te pakken. Echt stilzitten zit er deze week niet bij!

Helaas is het flink bewolkt en mijn live weergave op de camera pakt ook geen groene waas op. De bewolking is gelukkig vrij hoog, dat betekent dat er minder lichtvervuiling is dan met lage bewolking. Achter ons is de maan zelfs goed zichtbaar met een corona eromheen. Op 4 februari keek men al gek op dat ik riep “Kijk een corona!”.

Het vuur in de Kota bij het meertje is al aan, we kunnen hier goed opwarmen. Om de vijf minuten loop ik naar buiten om te kijken of de bewolking al wat optrekt, maar helaas, ik zie maar geen sterren.

Bij het vuur, waar iedereen wel een verhaal te vertellen heeft, gaat de tijd alsnog heel snel. We zijn niet met de gehele groep en stel daarom op een gegeven moment voor om toch nog even te gaan kijken bij het veldje. Onderweg komen we iemand van de groep tegen, hij komt net van het veldje, maar er zou niks te zien zijn. Toch wil ik zelf ook even kijken en stel voor dat ik anders alleen die kant opga, maar de groep wil ook mee.

Als ik buiten loop in Lapland en het is donker, dan kan ik het niet helpen om continu naar de lucht te kijken. Natuurlijk om te zien of er noorderlicht te zien is, maar ook omdat er zoveel meer sterren te zien zijn dan in Nederland! Je hebt in Lapland veel minder last van de lichtvervuiling, als het goed donker om je heen is en het is ook kraakhelder dan lijkt de hemel wel vol te zitten met lichtgevende sproetjes.

Als we de straat oversteken zie ik plots een lichte vlek in de lucht, het is niet groen, maar wel bijzonder licht wat zichzelf goed aftekent tegen de rest van de bewolking. Ik weet 100% zeker, dit is noorderlicht en pak snel mijn camera. We staan tussen de straatverlichting, maar ik moet zeker weten dat het noorderlicht is voordat ik een alarm eruit gooi. Een groene vlek op mijn scherm! Snel alarm eruit en doorlopen!

Op het veld is iedereen enthousiast, we hebben weer noorderlicht te pakken jongens! Geweldig, ik voel mij zo blij als een kind!

Na ongeveer een kwartier trekt helaas de hemel dicht met bewolking, ik blijf nog bij het meertje in de hoop dat het not opklaart. Maar rond 1 uur hou ik het ook voor gezien, weer met een voldaan gevoel, want we hebben 2 op 3!

11 reacties

 1. Wauw, Gefeliciteerd Roderik en Annemarie!! Wat leuk nieuws!
  en natuurlijk ook weer bedankt voor de super leuke blog

 2. Allebei van harte gefeliciteerd! Wat heeft Annemarie een mooi moment gekozen om het te vertellen. 😊
  Mooi verslag weer en prachtige foto’s. Met name die van jullie wandeling samen! 👍🏼😊

  1. Bedankt Pieter! We zijn natuurlijk enorm blij 🙂 was moeilijk om het tijdens onze reis niet te vertellen. Leuk dat je de blogs leuk vindt om te lezen!

 3. Wat een prachtig nieuws! Allebei van harte gefeliciteerd 🍀!
  En dank voor de mooie verhalen 🙏. Die brengen me zo weer terug naar die prachtige week. Ik kijk er met zoveel plezier op terug.

 4. Wat een geweldig nieuws! Beiden van harte gefeliciteerd en ik hoop voor jullie dat het een voorspoedige zwangerschap zal zijn. 😍
  En natuurlijk ook weer bedankt voor het mooie verslag van onze dag bij de rendieren en ook voor de prachtige foto’s die je gemaakt hebt tijdens jullie sneeuwschoenwandeling.

 5. Hey,
  Dikke proficiat voor allebei. Wat een leuk nieuws. Geniet van deze mooie tijd.
  Dank je wel voor de foto’s en filmpjes.

 6. Hey! Van harte gefeliciteerd! En inderdaad een mooi moment gekozen Annemarie!
  Geniet er samen van 👍🏼😊

 7. Jeetje wat een geweldig nieuws! We wensen jullie een hele mooie zwangerschap! Veel geluk!
  Dank voor het delen van je verhalen! Ben weer helemaal terug en aan het her-genieten!! Verheug me nu al op het volgende!!

 8. Een mooi moment van Annemarie om het je te vertellen. Perfect eigenlijk. Ik wens jullie heel veel mooie momenten tijdens deze zwangerschap, en een geweldig familieleven straks.

 9. wauw Roderik wat een geweldig nieuws. Allebei van harte GEFELICITEERD !! Geniet er van samen !! Luosto zal voor jullie heel speciaal blijven. Mooi verslag en wederom mooie foto.s

Reacties zijn gesloten.