Slootwater drinken met een waterfilter

Als je een stuk gaat hiken in de bergen of het bos is het altijd slim om water mee te nemen. Maar zeker als het warm is kan je niet genoeg water meenemen, maar 5 liter water in je backpack is niet het meest aangename wat je kan meenemen… Als je weet dat je tijdens je tocht ook natuurlijk water tegenkomt is het zeker een idee om een waterfilter mee te nemen! Dit bespaard je een hoop pak gewicht op je rug en kan je in plaats van twee extra flesjes water is een keer je camera meenemen!

Het leek mij leuk om een waterfilter uit te proberen met water waar je van te voren nooit aan zou denken om dit te drinken. Als je op YouTube kijkt naar filmpjes van mensen die een waterfilter uitproberen zie je dit vaak gebeuren bij beekjes in de bergen die er überhaupt al erg schoon uitzien. Natuurlijk doet de waterfilter ook dan zijn werk, maar het is natuurlijk veel toffer om gewoon extreem vies en stinkend water te drinken!

Katadyn Combi FilterKatadyn Combi Filter

Op internet zijn veel waterfilters te vinden, goedkope en erg dure. Natuurlijk zit er veel verschil in de specificaties van de waterfilters. Ik heb gekozen voor de Katadyn Combi Filter die veel lijkt op wat duurdere versie Katadyn Pocket Pro Filter. Katadyn is een Zwitserse fabrikant en marktleider in draagbare en persoonlijke waterzuivering systemen.

Specificaties

 • Lengte: 27cm
 • Diameter: 6cm
 • Capaciteit: 1 liter per minuut
 • Technologie: Keramische filter van 0,2 micron, Actieve koolstofgranulaat
 • Gewicht: 580 gram
 • Garantie: 20 jaar

Eigenschappen

 • Effectief tegen micro-organismen
 • Effectief tegen chemicaliën
 • Geeft het water een neutrale smaak
 • Geschikt voor extreem vuil water
 • Geschikt voor dagelijks gebruik
 • Lichtgewicht

Onderdelen

 • Voorfilter
 • Flesadaptor
 • Draagtas
 • Reinigingsset
 • Smeermiddel voor de O-ring
 • Twee zakjes actieve koolstofgranulaat

Bovenstaande informatie komt uit de officiële productinformatie van Katadyn. De Katadyn Pocket Pro Filter vind ik er persoonlijk mooier uitzien, hij oogt ook een stuk steviger met de metalen handgreep. Maar een groot nadeel van de Katadyn Pocket Filter is dat het filter niet kan worden vervangen en dus bij extreem vervuild water snel verstopt zal raken.

Van slootwater naar helder drinkwater

De Waterfilter past prima in mijn backpack en zo ben ik op zoek gegaan naar vies water om de waterfilter uit te proberen. Dit bleek nog best lastig te zijn, zelfs het water van plassen waar waarschuwingsborden staan voor Blauw Alg is enorm helder. Terwijl ik aan het zoeken was naar een goede plek om de filter te testen vroeg ik mij af waarom ik altijd denk dat het water in Nederland zo vies en vuil is., eigenlijk valt het best mee!

Na een paar plekken te hebben geprobeerd besluit ik om richting Staverden te rijden. Nog voor Staverden trap ik op de rem,  ik zie een groot landhuis met daarvoor middenin het bos een enorme sloot vol met kroos. Dit leek mij de ideale plek!

Slootwater met kroos

 

Het is mooi weer en een graad of 25, ik heb ondertussen best dorst gekregen. De zenuwen beginnen toch wel een beetje te komen, dit water stinkt enorm, wil ik dat echt drinken? Ik was al een paar uur aan het zoeken naar echt vies water en ik wou de filter toch echt uitproberen! Ik zocht een plekje aan de kant van de sloot waar ik de slang in het water kon leggen, het was erg glad en ik had geen zin om een groen kroos-monster te worden dus deed erg voorzichtig.

Stank

Nadat ik klungelig naar beneden was gekomen heb met een stok een opening kunnen maken in het kroos waarna ik de filter in het water legde, diep was het water niet dus de filter moest goed zijn best doen om niet veel viezigheid naar binnen te krijgen. De geur die al niet te best was kwam nog extra naar boven nadat ik wat blaadjes aan de kant had gelegd zodat de filter iets meer water kon happen. Vroeger hadden wij na de winter wel eens een kikker in het ijs zitten, die was dan natuurlijk al weken dood en dat gaf een enorme stank, dit kwam dicht in de buurt van die stank.

Katadyn Combi Microfilter Waterfilter

Water pompen

Nadat de slang in het water lag heb ik de waterfilter bovenop mijn waterfles gezet, en begon water te pompen. Dit ging in het begin erg snel en had dan ook het gevoel dat ik wat verkeerd deed, ik zag ook geen water omhoog gaan. Nadat ik de slang iets had verlegd ging het wat makkelijker, ik moest aardig wat pompen voordat het water in de filter kwam. Toen het water eenmaal in de filter kwam ging het wat zwaarder en vlak daarna hoorde ik het water al in mijn fles stromen. Als ik achteraf naar de beelden kijk ziet het er toch een beetje gek uit…

D10A4938

Katadyn Combi Microfilter Waterfilter

Ik had twee glazen meegenomen om het water te kunnen vergelijken, er is niks meer te zien van het vieze water en zelfs de geur was geneutraliseerd. (nee het is geen kraanwater)

Katadyn Combi Microfilter Waterfilter

Ongefilterd slootwater

Slootwater drinken

Nu heb ik speciaal voor de foto’s en een filmpje twee keer water gepompt en dus ook gedronken… Voordat ik het water dronk had ik eerst nog even het vieze water geroken, had ik misschien beter niet kunnen doen want toen ik het schone water dronk had ik alsnog het gevoel dat ik vies water aan het drinken was. Het gaat dan ook totaal tegen je gevoel in om water dat net nog bedekt was met oude dorre bladeren en wat vol kleine organismen zit rustig op te drinken…

Gefilterd slootwater ruiken

Terwijl ik een paar slokken water neem stopt er een auto bij ons en stapt er een boswachter uit. Wat wij aan het doen waren, we stonden op verboden terrein. Nadat we hadden uitgelegd dat we een nieuwe waterfilter aan het uitproberen waren liep hij gerustgesteld weer weg.

Gefilterd slootwater drinken

Het drinken van het schone water voelde als een enorme overwinning! Als ik het gevoel heb dat ik iets verkeerds heb gegeten krijg ik altijd buikpijn, ook nu voelde ik wel wat, of waren het de zenuwen? Ik besloot nog een slok te nemen. Het smaakte gewoon echt als kraanwater, niet lekker, maar absoluut niet vies! In nog geen 5 minuten had ik helder water en had ik geen dorst meer, ideaal voor de lange tochten waar je vaak water nodig hebt!

Het filter

Aangezien er behoorlijk goor water door de filter is gegaan was ik toch wel benieuwd hoe deze er nu uitzag, deze was voordat ik ging filteren schoon en had een beetje een gebroken witte kleur. Daar was nu niks meer van te zien! De gehele filter was bedekt met vieze smurrie, het voelde glad als een kikker die in je hand zit. En zo stonk het ook!

Filter na filteren slootwater

 

Conclusie

De Katadyn Combi Microfilter is een redelijk handzaam product waarmee je water kan filteren, er is zelfs een mogelijkheid om hem thuis aan te sluiten op je kraan zodat je je eigen kraanwater kan filteren. De prijs is redelijk aan de hoge kant, maar als je kijkt hoelang je ermee kan doen en hoe gemakkelijk dit eigenlijk gaat is het zeker een aanrader!  Ik heb dit 2 dagen nadat ik het water heb geschreven en voel mij nog steeds erg fit, als ik zoveel water los uit de sloot had gedronken zat ik nu waarschijnlijk al de hele dag op de wc…

Ik had nog een filmpje gemaakt, deze heb ik iets ingekort omdat het er niet bepaald charmant uitziet. Maar het is toch wel het bewijs dat ik het gefilterde water direct uit de drinkfles heb opgedronken!

5 reacties

 1. Het mooie compact filter en past mooie
  In een rug zak en al er water in de buurt
  Is kan je lekker genieten van fris helder
  Water

   1. Hoi Femke, bij het filter wordt een reinigingsset meegeleverd waarmee je het filter kan schoonmaken. Om de zoveel tijd zal het koolstofgranulaat vernieuwd moeten worden.

  1. Hoi Francisca, bij het filter wordt een reinigingsset meegeleverd waarmee je het filter kan schoonmaken. Om de zoveel tijd zal het koolstofgranulaat vernieuwd moeten worden.

Reacties zijn gesloten.