Sneeuwschoenwandeling door National Park Pyhä-Luosto

Na een heerlijke nacht ontbijten we in het hotel waar elke dag een groot buffet op ons staat te wachten. Brood, fruit, zuivel, engels ontbijt, vis en zelfs verse jus dat je uit een tapkraan krijgt door een iPad te bedienen. We maken ons klaar voor een sneeuwschoenwandeling door het National Park Pyhä-Luosto.

De sneeuwschoenwandeling wordt begeleid door drie gidsen van Lapland Safaris. Een van de gidsen neemt een slee achter zich aan waar eten en drinken voor halverwege de tocht in zit. We lopen via het meertje en trekken de bossen in. De sneeuw is erg diep, maar het loopt heerlijk!

We lopen de heuvel van Luosto waar we uiteindelijk uitkomen bij een Kota. Bij de Kota splitsen we de groep en klimmen verder omhoog, we lopen nu niet alleen over het geprepareerde pad maar gaan ook “off-road”. Waarbij je de functie van de sneeuwschoenen pas echt voelt! Als je zonder sneeuwschoenen de sneeuw in zou gaan, raak je snel uitgeput omdat je te ver wegzakt met elke stap die je maakt.

Doordat we steeds hoger komen wordt het uitzicht ook mooier, we kijken uit over de gehele omgeving. Overal waar je kijkt ligt sneeuw! Bovenop een heuvel zonder pad, moeten we ook weer naar beneden… dat wordt glijden!

Terug aangekomen bij de Kota krijgen we allemaal warme bessensap, dat heeft terwijl wij hoger zijn geklommen goed warm kunnen worden. Daarnaast krijgt iedereen een Makkara voor boven het vuur.

Voor mij is sneeuwschoenwandelen op en top genieten, ik ben gek op wandelen en met de sneeuwschoenen ben je niet beperkt tot de paden die er liggen. Makkara mee in je rugtas en lopen maar, overal in Lapland zijn Kotas te vinden waar je een vuur mag maken.

Noorderlichtpresentatie

Bij terugkomst heeft iedereen even vrije tijd. Ik ga mij voorbereiden op de noorderlichtpresentatie. Elke avond zal ik een noorderlichtbriefing geven om de verwachting van de activiteit door te spreken. Tijdens deze reis jagen we op het noorderlicht, dat is wat anders dan een melding krijgen dat er noorderlicht is en iedereen naar buiten rent. Nouja… ook dat kan gebeuren natuurlijk!

Om goed op het noorderlicht te kunnen jagen moet je begrijpen hoe het ontstaat en waar je op moet letten.

Noorderlicht haalt zijn oorsprong uit de zon, magnetische geladen deeltjes (zonnewind) ontsnappen continu van de zon en een deel daarvan bereikt ook de aarde. Om de aarde zit de magnetosfeer, een magnetische schild dat de aarde beschermt tegen onder andere deze zonnewind deeltjes. Als deze magnetosfeer er niet zou zijn, zouden wij niet kunnen bestaan.

Afhankelijk van de eigenschap van de zonnewind, dringen er toch nog deeltjes door de magnetosfeer heen. Deze deeltjes worden dan opgevangen door magnetische veldlijnen, die vervolgens de deeltjes richting de niet beschermde plekken in de atmosfeer leiden.

Als de deeltjes botsen met zuurstof- en stikstofatomen, ontstaat er licht. Dit is het noorderlicht! Afhankelijk van welke deeltjes en op welke hoogte zijn er verschillende kleuren te zien.

Tijdens mijn presentatie leg ik uit waarom bepaalde mythes niet kloppen, maar ook hoe intent het noorderlicht te zien kan zijn. Uiteindelijk met het doel om iedereen zo goed mogelijk voor te bereiden op het jagen.

Noorderlichtbriefing

Tijdens het diner zien we dat de waardes van de zonnewind erg tegenvallen, de Bz waarde is al een lange tijd positief, waardoor de kansen om wat te zien klein zijn. Ik besluit om wel naar de Kota bij het meertje te gaan, een groot deel van de groep gaat mee.

Jagen op het noorderlicht

Bij het vuur raken we in gesprek terwijl sommige buiten foto’s staan te maken. Het vuur zorgt dat het iets aangenamer is, al is het nog steeds erg koud. Het is kraakhelder buiten en ik denk bij mijzelf dat ik over een tijdje naar het veldje wil gaan om daar een kijkje te nemen. Annemarie staat buiten foto’s te maken waardoor ik het bijna vergeet, totdat er een wat oudere Nederlandse man bij ons bij het vuur komt zitten.

Plots vertelt hij dat er een man was bij het veld die iets groens op zijn camera had. Ik kon mijn oren niet geloven, zou het echt? De waardes zijn er niet naar, maar dat betekent niks, dat hebben we al wel vaker gezien dat er alsnog noorderlicht is.

Ik besluit om alleen naar het veldje te lopen, gewoon even snel om te kijken. Ik pak de camera en het statief en loop langs het huisje richting de weg. Ik zie hier sporen van sneeuwschoenen, in de hoop dat ik via deze sporen de weg wel kan halen… Een paar meter verder zak ik weg, met statief en al. Elke stap die ik maak zak ik weg en als ik uiteindelijk bij de weg ben aangekomen moet ik kruipend het wegdek op omdat ik mijzelf niet omhoog kan duwen, doordat ik elke keer weer wegzak. Shit, weer 10 minuten verder…

Aangekomen bij het veldje zijn er meer mensen aanwezig, niet van mijn groep. Deze mensen staan bijna allemaal op de stoep en staan dus direct onder de lichtvervuiling van de lantaarnpalen. Ik excuseer mij en loop het veld in, ook hier zak ik bij elke stap weer weg. Als je ongeveer 100 meter het veld inloopt heb je een stuk minder last van de lichtvervuiling. Ik zet mijn statief neer, stel mijn camera in en schiet…

Noorderlicht Alarm!!

Ik stuur snel het bericht via WhatsApp, om vervolgens mij camera weer op te pakken en een stuk verder te lopen. Hier maak ik een opstelling zodat meer mensen naast mij kunnen staan.

Het noorderlicht is een paar minuten lang wazig zichtbaar voor het oog, dan trekt het weer weg. Alleen op de camera is nu nog de groene strook te zien… We hebben 1 op 2!

De meeste mensen van de groep zijn ondertussen ook aangekomen op het veld, helaas heeft niet iedereen het groene licht al kunnen zien… Maar de week is nog jong!

8 reacties

  1. Zo leuk om weer terug te lezen! Zeker nu we zoveel binnen zitten is het heerlijk om weer even daar te zijn … dank daarvoor

  2. Wat heerlijk om te lezen! Ik ben weer helemaal terug! Wa t ben ik dankbaar voor de prachtige ervaringen! En haha ik verheug me op het vervolg van je blog want ik weet wat voor moois er nog komt! Hahah
    Je was een geweldige gids Roderick!

    1. Bedankt Angela! Lief van je, deze reacties wordt ik erg blij van. Ik hoop snel het volgende blog online te zetten!

  3. Het was een zeer leuke reis. Ik heb van elk moment genoten en zou direct teruggaan met dezelfde groep en gids.
    Ik ben ook benieuwd naar de volgende blog. Het is een beetje spannend, terwijl ik toch weet wat er komt 🙂

  4. Wat leuk om jouw eigen ervaringen te lezen. Het brengt ons weer even op een fijne manier terug in betere tijden want wat hebben we genoten! Net als Veerle ben ik benieuwd naar je volgende blog. 🤫😉

Reacties zijn gesloten.