Sterrenhemel bij de Ermelose schaapskooi

Het is net volle maan geweest wat normaal niet de meest ideale tijd is om foto’s te maken van de sterrenhemel. Maar omdat het vandaag toch erg helder was, ben ik ’s avonds naar de heide gegaan om wat foto’s te maken van de sterrenhemel.

De juiste plek voor een sterrenhemel

Rond half 8 kwam ik aan bij de Ermelose schaapskooi. Ik kwam er al direct achter dat ik mij beter had moeten voorbereiden. Ik had van te voren bedacht dat ik bovenop een heuveltje wou gaan staan, echter wist ik niet meer goed waar dit heuveltje precies was. Ook was het wel slim geweest om een zaklamp mee te nemen, al was het erg helder, de zaklamp van mijn telefoon is niet sterk genoeg om je goed te oriënteren. Uiteindelijk heb ik op verschillende plekken foto’s gemaakt om maar wat uit te proberen.

Sterrenhemel

EXIF gegevens

Aangezien ik eigenlijk nog geen ervaring heb met foto’s in het donker heb ik ook moeten knutselen met de instellingen. Ik heb mijn camera op een statief gezet en een draadloze zelfontspanner bevestigd. Op zoek naar het juiste perspectief waarbij ik vervolgens de focus op manual heb gezet en op gevoel heb “scherp gesteld”.

In totaal heb ik zo’n 15 foto’s geschoten, waarbij er 2 waren die ik het tonen waard vond. Toevallig hadden deze dezelfde EXIF.

  • ISO 640
  • 24 MM
  • F / 5,0
  • 30,0 sec

Nabewerking in Lightroom

Nadat ik de foto’s thuis op de computer had gezet heb ik ze natuurlijk ook nog even bewerkt in Lightroom, al heb ik er niet veel aan gedaan. Wat met de kleuren gespeeld en op de foto met de schuur  op de achtergrond het licht wat omhoog gegooid. Al met al gaf het een leuk resultaat.

In Lightroom zag ik al direct dat 30 seconden sluitertijd te lang is geweest. Je ziet strepen van een vliegtuig wat op zich nog niet erg is, maar ook de sterren zijn al flink bewogen. Na wat onderzoek kwam ik erachter dat de maximum sluitertijd om sterren te fotograferen zonder dat er beweging inzit, 13 seconden is.  De volgende keer als ik een sterrenhemel ga fotograferen neem ik ook zeker mijn telelens en groothoek lens mee.

Bereken hier een goede sluitertijd om sterren niet te laten bewegen: http://blog.alpine-photography.com/2013/06/stars-right-tool-long-exposure-time-estimation-avoid-star-trailing-effects/

Sterrenhemel

Eén reactie

Reacties zijn gesloten.