Van Machame Gate naar Machame Camp

We worden wakker in ons huisje in de Ilboru Lodge om 06:00 uur en er gaat een enorme vlaag van spanning door me heen. Vandaag is de dag dat we aan onze 7-daagse hike beginnen op de Kilimanjaro!
 
In het restaurant proberen we wat te ontbijten, maar vanwege de zenuwen krijg ik echt geen hap door mijn keel. We pakken onze spullen en worden opgehaald door John en Rafael. Voor bij de receptie staat het busje waarmee we naar de Machame Gate zullen worden gebracht. In het busje zitten de 9 porters al op ons te wachten. De meesten spreken geen woord Engels, maar wat een gezellige drukte is het er.
 
We rijden de hekken van de Ilboru Lodge uit en worden gelijk met onze neuzen op de feiten gedrukt. Zo mooi en goed verzorgd de lodge en zijn tuin eruit zien, zo armoedig en treurig is het buiten de hekken… Dezelfde ‘African massage’ weg die we op de heenweg hier naartoe reden zien we nu voor het eerst met daglicht. De straat bestaat uit niks anders dan zand met enorme kuilen en hobbels. Langs de weg zitten en lopen veel Tanzanianen, doelloos voor zich uit starend. Kleine kinderen die zware spullen sjouwen, vrouwen met enorme manden op hun hoofd, mannen in pak die achterop gammele scooters naar hun werk worden gebracht. Wat een ander beeld. De realiteit komt hard bij ons binnen. Het feit dat wij hier zijn om een fantastische reis te beleven, terwijl de bevolking hier grotendeels geen echte toekomst heeft dat doet me pijn. 
 

Op weg naar Machame Gate

Binnen in de bus is het een feestje! De porters zijn erg luidruchtig al op dit tijdstip en lachen met elkaar. De chauffeur toetert en zwaait naar iedereen op straat, alsof hij iedereen kent! 
 
We maken een stop bij een supermarkt waar we nog wat schoon water voor onze Camelbaks halen en waar de porters op hun gemak ontbijten. Het is er een komen en gaan van mensen. Meerdere busjes staan hier, allemaal met porters en mensen die ook de tocht op de Kilimanjaro aangaan. 
 
Na de stop rijden we verder en komen we meer in de natuur. Veel bananenplantages zijn hier te vinden aan de voet van de berg wat het een mooi groen gebied maakt.
 

Machame Gate

Rond 11:00 uur komen we aan bij de Machame Gate. Dit is het dan, we gaan het echt doen! We stappen uit de bus en de porters gaan gelijk er vandoor met onze bagage om die alvast te wegen en te verdelen. Wij schrijven ons ondertussen in op een lijst, krijgen ons lunchpakketje van John en vullen onze Camelbaks. Terwijl we wachten spotten we gelijk een ‘Blue monkey’ die aast op onze lunch. Helaas voor hem is hij net te laat, na een waarschuwing van John over deze brutale apen hebben wij onze lunchpakketjes al goed opgeborgen… 
 
Machame Gate
Blue Monkey
Machame Gate

Pole Pole

De klim is begonnen! Het eerste stuk is nog een redelijk brede en goed begaanbare weg. De klim zit er al gelijk goed in. Daarna gaat het echt over in regenwoud en lopen we over de meest idyllische paadjes met glibberige trappen van boomstammen en overal groenen lianen om ons heen. Er hangen enorme plukken rendiermos in de bomen. Wat een prachtige tocht!
 
De porters lopen harder dan wij en dragen circa 20 kg per persoon. Niet alleen op hun rug, maar ook op hun hoofd… We zien hoe verder we komen, hoe lastiger het voor ze wordt. Wat een respect en wat een gekke wereld, om anderen met jouw bagage te zien zwoegen…
We leren al gauw wat Swahili. ‘Pole pole’, het woord voor ‘langzaam’, wordt op de eerste dag al regelmatig tegen ons gezegd door Rafael. Het tempo is dan ook echt heel langzaam in verband met het acclimatiseren. Onderweg zijn er nauwelijks toiletten. En als ze er al zijn dan bedanken we er vaak liever voor. Dus onze behoeften doen we tijdens het wandelen gewoon in de natuur! Alleen bij de kampen is dat niet de bedoeling, dat zou ook een vieze bende worden. 
Na een tijdje nemen we een pauze om wat te eten. We openen onze lunchbox en staan echt versteld van wat er allemaal inzit: een broodje hamburger, een banaan, een muffin, een kippenvleugel, mangosap, een soort loempia en een pannenkoek. Heerlijk en het geeft ons weer veel energie om door te gaan! Na afloop eet een hele grote zwart/witte raaf onze restjes op. 
 

Toch paniek op de Kilimanjaro

Na een tijdje lopen we op een prachtig stuk, maar tegelijkertijd ook heel spannend. Het is een smal en slingerend paadje met veel boomwortels. Aan beide kanten loopt het steil naar beneden en we kunnen daardoor geen kant op voor mijn gevoel.
 
Ik raak in paniek. Mijn gedachte denken aan de komende dagen, dat ik alleen maar hoger zal gaan en dat ik vanaf daar ook niet zomaar weg kan. Mijn lichaam voelt gevangen door de warmte en ik moet even gaan zitten. Voor de beklimming hebben we veel snoep mee genomen voor de suikers, we nemen beiden een snicker om op kracht te komen.
 
Nadat ik mijn ademhaling weer rustig heb gekregen door positieve gedachtes te laten passeren stappen we weer op en lopen verder.
 
We spotten nog een paar Blue monkeys in de bomen! 
 

Machame Camp

Rond 17:00 uur komen we aan bij ons eerste campMachame Camp. Yes! We schrijven ons in op de lijst bij de Ranger Hut. Ondertussen gaan de gidsen op zoek naar onze tenten die de porters al hebben opgezet. Samen met John lopen we ernaar toe en komen we bij een mooie plek waar onze drie tenten staan. Een mooie en ruimte Vango tent voor ons, een tent voor de twee gidsen en de ober en een derde tent voor alle andere porters. We verbazen ons erover, ze liggen allemaal strak naast elkaar. Als we vragen of ze dat niet heel vervelend vinden krijgen we als antwoord dat ze het juist fijn vinden. Zo houden ze elkaar ’s nachts warm. Daar liggen wij dan in onze eigen tent met goede kwaliteit slaapzakken… 
Machame Camp
We krijgen twee bakken warm gekookt water om ons op te frissen met een stukje zeep erbij. Daarna staat er popcorn en thee voor ons klaar in het zijgedeelte van de porterstent. Het diner krijgen we hier daarna ook gelijk opgediend en Rafael komt bij ons zitten. We eten komkommersoep met aardappel, gebakken vis en groenten. En heel veel thee!
 

Even naar het toilet…

Al gauw komen we erachter dat het toilet hier ook niet veel voorstelt. Het is niet meer dan een gat in de grond. Plas en andere uitwerpselen van anderen liggen overal en de geur is verschrikkelijk. Dus, knop om en gaan…

Eén reactie

Reacties zijn gesloten.