Noorderlicht Noorwegen

Heb jij het Noorderlicht al gezien? Zo niet, zet dit dan zeker op je bucketlist! Maar waar is het beste noorderlicht te zien?, Is het Noorderlicht altijd groen?, In welke periode is het Noorderlicht te zien?, Hoe groot is de kans om het Noorderlicht te zien? Wij hebben de 11 meest gestelde vragen over Noorderlicht voor je opgesteld!

 1. Waar is het beste Noorderlicht te zien?
 2. Is het Noorderlicht altijd groen?
 3. In welke periode is het Noorderlicht te zien?
 4. Hoelaat is het Noorderlicht te zien?
 5. Heb ik een Noorderlicht excursie nodig om het Noorderlicht te zien?
 6. Hoe groot is de kans om het Noorderlicht te zien?
 7. Kan ik het Noorderlicht zien met volle maan?
 8. Kan ik het Noorderlicht ook in Nederland zien?
 9. Waarom zie ik het Noorderlicht beter met een camera?
 10. Kan ik het Noorderlicht ook met het blote oog zien?
 11. Er zijn geen zonnevlekken, dus ook geen Noorderlicht?

1. Waar is het beste Noorderlicht te zien?

Het Noorderlicht is niet zomaar een waarneming die je kan zien als je naar hoge noorden vliegt. Het Noorderlicht is te zien vanaf verschillende plekken en elk van deze plekken zijn verschillend van elkaar.

Waar je het beste het Noorderlicht kan zien is dan ook niet te zeggen. Mocht je de meest ideale plek gevonden hebben kan het maar zo zijn dat daar geen Noorderlicht te zien is omdat het bewolkt is.

Om toch je kansen te vergroten om het “beste” Noorderlicht te zien kan je wel rekening houden met een paar zaken.

Zowel in Fins- en Zweeds Lapland als in Noord-Noorwegen is het Noorderlicht te zien. Hoe noordelijker je verblijft, hoe groter de kans dat het Noorderlicht recht boven je te zien is.

Midden in Lapland is het Noorderlicht ten noorden van je te zien en vanaf Spitsbergen is het juist weer ten zuiden van je te zien. Veel mensen denken dat hoe noordelijker je verblijft hoe groter de kans, maar dat is dus niet zo.

Noorwegen heeft een meer zeeklimaat dan Zweden en Finland, dit zorgt ervoor dat Zweden en Finland vaker helder en droog zijn. Echter kan in Noorwegen het weer vrij direct omslaan, waardoor het op en bewolkte avond toch plots op kan klaren.

Uiteindelijk kan je het Noorderlicht bijna overal zien, zolang de waardes goed genoeg zijn en het helder weer (of licht bewolkt) is op de plek waar je je bevindt. Het Noorderlicht is zelfs in Nederland te zien.

2. Is het Noorderlicht altijd groen?

Het Noorderlicht is niet altijd groen, het is te zien in verschillende kleuren. Maar de meest voorkomende kleur is toch wel groen. Al is het ook goed mogelijk dat je denkt dat je naar een wolk zit te kijken, terwijl het eigenlijk Noorderlicht is.

Het ziet er dan uit als een witte waas, maar als je je camera gebruikt dan kan zo ineens toch blijken dat het Noorderlicht is! Soms wordt dit naarmate de tijd verstrijkt ook helderder.

De groene kleur van het Noorderlicht ontstaat door de chemische reactie die plaatsvindt als de gas deeltjes die door de zon worden uitgestoten in contact komen met zuurstof hoog in de atmosfeer.

Op ongeveer 200km hoogte zullen de deeltjes rood kleuren, dit is het minst goed te zien met het oog en zul je voornamelijk alleen zien met de camera.

Noorderlicht Noorwegen

Tussen de 100 en 200km hoogte zullen de deeltjes geel-groen kleuren door de combinatie van stikstofatomen en zuurstofatomen.

Noorderlicht dat zichtbaar is onder de 100km zal roze kleuren.

Het kan voorkomen dat alle kleuren tegelijk te zien zijn. Vaak danst dan het Noorderlicht om je heen en zijn de kleuren ook maar even te zien. Wie geluk heeft kan voor een langere periode getuige zijn van rood, groen en roze Noorderlicht.

3. In welke periode is het Noorderlicht te zien?

De meeste mensen denken dat je alleen het Noorderlicht kan zien als het helemaal donker is. De periode december tot en met februari zijn dan ook de meest vanzelf sprekende maanden om op het Noorderlicht te jagen.

Toch is de periode dat je het Noorderlicht kan zien langer dan dit. Want zelfs in september als het langzaam aan korter licht blijft in Lapland loop je de kans om het Noorderlicht al te zien dansen aan de hemel.

Maart en september zijn statistisch gezien zelfs de maanden met de grootste kans, vanwege de equinox: overal op aarde zijn dag en nacht dan even lang. In maart is ook de grootste kans op uitbarstingen van de zon.

4. Hoelaat is het Noorderlicht te zien?

Een veelgestelde vraag is hoelaat het Noorderlicht te zien is. Helaas is dit niet op een specifiek tijdstip en zelfs hoe lang je het kan zien staat niet vast. Er is één ding dat wel vast staat: het moet donker zijn (al is het noorderlicht soms ook te zien als het nog niet helemaal donker is).

Overdag kan het ook zijn dat de zonneactiviteit sterk genoeg is, maar de kleuren zijn niet vel genoeg te zien als het licht is buiten. Vanaf het moment dat het donker wordt is de kans dus aanwezig.

Soms is het Noorderlicht voor maar een paar minuten zichtbaar, terwijl je een andere keer uren buiten kunt genieten van dit natuurfenomeen!

5. Heb ik een Noorderlicht excursie nodig om het Noorderlicht te zien?

Je hebt niet per sé een excursie nodig om het Noorderlicht te kunnen zien. Het hangt wel af van waar je verblijft. Als je op een locatie verblijft in de natuur, weg van de lichtvervuiling van een plaats of skigebied, kun je het Noorderlicht al zien zodra je naar buiten loopt (mits het aanwezig is natuurlijk).

Verblijf je in een plaats met lichtvervuiling dan kan een excursie wel bijdragen aan de kansvergroting. Met een excursie bijvoorbeeld met sneeuwschoenen of een sneeuwscooter, ga je onder begeleiding van een gids de natuur in naar de donkere plekken in de omgeving.

Natuurlijk biedt dit geen garantie, maar als het Noorderlicht er is dan sta je wel op een hele goede plek!

6. Hoe groot is de kans om het Noorderlicht te zien?

Er is geen percentage te hangen aan de kans op het zien van Noorderlicht. De ene week is het er dagelijks en een andere week weer helemaal niet.

In Lapland kun je ongeveer tweehonderd dagen per jaar het noorderlicht aanschouwen. Het helpt natuurlijk als je langer in het noorden verblijft om je kans zo groot mogelijk te maken. Zo biedt een week je natuurlijk meer kans dan wanneer je er maar 4 of 5 dagen verblijft.

Als alle waardes (bz-waarde, bt-waarde, dichtheid zonnedeeltjes en de snelheid van de zonnewind) gecombineerd met elkaar positief zijn is er kans op het noorderlicht. Dan is het alleen nog afhankelijk van de kp-waarde, of je op jouw plek het noorderlicht te zien krijgt.

De noorderlicht activiteiten meter geeft toch wat inzicht over de te verwachtte activiteit.

7. Kan ik het Noorderlicht zien met volle maan?

Veel mensen zullen direct antwoorden met ‘nee’. Het is immers ook lastiger om het Noorderlicht te zien met lichtvervuiling. Toch is dit niet waar. Je kan prima het noorderlicht zien als het volle maan is.

Noorwegen Noorderlicht

Natuurlijk ligt dit wel aan de verdere weersomstandigheden, als het licht bewolkt is heb je een grotere kans dat de wolken worden verlicht door de maan waardoor de kleur van het Noorderlicht niet door de wolken komt.

Dus de kans mislopen om het Noorderlicht te zien door een volle maan is een fabeltje. Het kan zelfs voor prachtige foto’s zorgen omdat het maanlicht de sneeuw ook verlicht!

8. Kan ik het Noorderlicht ook in Nederland zien?

Het komt niet vaak voor, maar het Noorderlicht is zelfs in Nederland te zien. Vaak wel alleen aan de horizon. Zodra de condities goed genoeg zijn kan het voorkomen dat op de donkere plekken in Nederland het Noorderlicht te zien is. Om het noorderlicht in Nederland te zien is zeker een kp-waarde van 7 of 8 nodig.

Kp index Europa

Bij de noorderlicht activiteiten meter is te zien wat de huidige kp-waarde is.

Plekken als Terschelling of het noorden van Friesland. Zo waren er in 2017 verschillende mensen die een hele avond op de dijk in Moddergat hebben gestaan om een klein strookje Noorderlicht fotografisch te zien.

Noorderlicht Nederland

Ook kan het voorkomen dat het Noorderlicht met het blote oog te zien is, maar dit is helaas een stuk zeldzamer.

9. Waarom zie ik het Noorderlicht beter met een camera?

Dat het Noorderlicht beter te zien is met de camera heeft met een aantal factoren te maken. Onder andere met de instellingen van de camera, de kwaliteit van het beeldscherm waarop de foto bekeken wordt en met de kwaliteit van onze ogen.

Een camera kan door de hoge sluitingstijd veel meer licht opvangen dan onze ogen. Dit betekend dus dat een camera voor een langere tijd licht kan opvangen en dit omzetten tot een plaatje. Een foto van het noorderlicht met een lange sluitingstijd is dus eigenlijk een foto van meerdere fragmenten.

10. Kan ik het Noorderlicht ook met het blote oog zien?

Het noorderlicht is vaak ook prima met het blote oog te zien. Soms denk je naar een wolk te kijken terwijl dit op een camera groen kleurt. Dit is noorderlicht wat voor het oog niet goed zichtbaar is.

Op internet zijn veel foto’s te zien die zijn gemaakt tijdens geomagnetische stormen, dit zijn foto’s waarbij het noorderlicht ook intens met het blote oog te zien is. Maar je hebt zeker niet een geomagnetische storm nodig om het noorderlicht met het blote oog te zien.

11. Er zijn geen zonnevlekken, dus ook geen Noorderlicht?

Dat er geen noorderlicht te zien kan zijn als er recentelijk geen zonnevlekken te zien waren is een mythe.

Zonnevlekken
Foto NASA

Wel is het zo dat erupties uit zonnevlekken, coronale gaten en exploderende magnetische filamenten ervoor kunnen zorgen dat er een verhoogd aantal plasmadeeltjes de ruimte in wordt gestuurd.

Er worden continue plasmadeeltjes van de zon de ruimte in geslingerd. Een gedeelte hiervan bereikt de atmosfeer van de aarde, de deeltjes die weten door te dringen tot in de atmosfeer zorgt voor het zichtbare noorderlicht.

Zonder de aanwezigheid van zonnevlekken is het dus mogelijk om het noorderlicht alsnog te zien.

0 reacties

Laat een reactie achter

Je e-mail wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.