Walvissen, Orka’s, Zeeleeuwen en Bruinvissen in Canada

Als je voor zes uur lang het water op gaat, vergeet je dan vooral niet in te smeren.. Zeg ik nu met een flink rood gezicht. We hebben vandaag een walvissen excursie gedaan waarbij ik zo dom ben geweest mij niet in te smeren. Vandaag hebben we veel verschillende dieren gezien, niet de dieren waar ik voornamelijk op had gehoopt, maar dat is de natuur.  In totaal hebben we 6 uur op een boot gezeten en meer dan 185km afgelegd.

Walvissen excursie

We besluiten vroeg te vertrekken, we moeten parkeren bij de haven en weten niet zo goed of daar genoeg parkeerruimte is. We zijn niet de enige die op dit idee zijn gekomen, vroeg in de ochtend is bijna de hele campground al wakker. De grote Rafen laten hun schore keel weer horen en de zon komt langzaam tussen de bomen omhoog.

Onze tassen zijn ingepakt, op naar het centrum van Campbell River. Aangekomen op de parkeerplaats staan er al een paar andere campers, op het moment dat we uitstappen komt er nog een camper aan. Toevallig ook Nederlanders! Ook zij gaan de excursie doen. We lopen met ze mee en halen nog wat te drinken bij Starbucks.

Erg leuk om zoveel Nederlanders tegen te komen en hun verhalen te horen. De vakantie van de meeste is bijna afgelopen, terwijl die van ons nog maar net is begonnen.

We hebben de excursie geboekt bij Eagle Eye Safari en bij aankomst krijgen we hetzelfde pak aan dat we begin dit jaar met onze Zeearenden en Walvissen safari in Noorwegen hadden.

We gaan het water op in een Zodiac boot en zijn in totaal met twaalf Nederlanders en de kapitein, een Canadees.

Het is een heldere dag, het zou zelfs warm worden vandaag. Ondanks de verwachte warmte hebben we allemaal meerdere laagjes aan. We gaan met ongeveer 50 km per uur over het water heen, de wind voel je wel door het pak heenkomen. Het is een heerlijk gevoel hoe de frisse wind langs je heengaat terwijl je om je heen hoge bergen ziet met alleen maar groene bomen.

Canada

Canada

Canada

Canada

Het water is enorm rustig dus kunnen goed vaart maken. Binnen no time gaan we de hoek van een eiland voorbij waar we direct al op de eerste vangst stuiten. Er liggen nog een paar andere bootjes en zien om de zoveel tijd een rugvin boven het water uitkomen, het blaasgat blaast het water de lucht in. Iedereen pakt zijn of haar camera en begint foto’s te maken.

Er zwemt op zo’n 100 meter afstand van ons een Bultrug rustig langs de kust. Het dier zwemt daar rustig rond en is niet aan het jagen, om de zoveel seconden komt hier dier boven en is dan een paar minuten weer onder water. Helaas krijgen we geen staart te zien en na een tijdje varen we weer door.

Bultrug in Canada

Bultrug in Canada

Bultrug in Canada

Orka’s in het wild

We varen langs de mooiste plekken, het doet mij erg denken aan Noorwegen alleen is het veel groter en zonder sneeuw natuurlijk. Na ongeveer 40 minuten begint de boot minder hard te varen, we zien weer een paar andere bootjes. De personen op deze bootjes turen langs de bergen, plots zien we water de lucht in worden gespoten met een zwart dier en een witte vlek. Een Orka!

Orka's in Canada

Orka's in Canada

Orka's in Canada

Orka's in Canada

Orka's in Canada

Orka's in Canada

Orka's in Canada

Weer begint iedereen foto’s te maken. Het is een familie van 4 waarvan een baby Orka die begin februari dit jaar geboren is. De kapitein verteld dat de meeste Orka’s ook gewoon vis eten, maar dat deze familie een dieet heeft van alleen zoogdieren. Voornamelijk dus de zeehonden en zeeleeuwen die we zo af en toe zien langs zwemmen. Wat er overigens heel leuk uitziet, we vliegen met een vaart voorbij en de diertjes kijken verbaasd op om te zien wie ze aan het storen is.

We volgen de Orka’s voor een lange tijd en de kapitein kijkt met een apparaat of hij de Orka’s ook kan horen communiceren, dit horen we helaas niet. Zo nu en dan springt er een Orka uit het water, maar natuurlijk ben je met je camera dan net te laat. (of is de foto onscherp, wazig of zitten er haren op van de persoon naast je. Mooi excuus toch?)

Orka's in Canada

Het is tijd om te lunchen! We varen naar een eiland toe waar we aanmeren bij een pier. Het heet hier Stuart Island, op Stuart Island staan een paar gebouwen waar je als gast gebruik van mag maken. We krijgen van Eagle Eye Adventures een heerlijke lunch en genieten van het uitzicht terwijl er vier zeehondjes naar ons lagen te kijken.

Stuart Island

 

Steller Zeeleeuwen en Dalls Bruinvissen

We proberen de lunch snel op te eten zodat we snel weer op weg kunnen. We varen met de boot naar een klein eilandje en kunnen meteen de motor uitdoen. Aan de kant van het eiland, lekker in het zonnetje liggen tientallen Steller Zeeleeuwen te zonnen. Ze trekken zich niks aan van ons en laten zich van alle kanten fotograferen. Al zwemmend, brullend en stoeiend worden ze op de foto gezet. Ze maken het geluid van een schaap dat de baard in de keel heeft. Het geluid wat ik vroeger elke dag hoorde van de Steller Zeeleeuwen die achter mijn kantoor zaten toen ik nog bij het Dolfinarium werkte.

Steller Zeeleeuwen

Steller Zeeleeuwen

Steller Zeeleeuwen

Steller Zeeleeuwen

Steller Zeeleeuwen

Naast de groep Steller Zeeleeuwen zien we hoog in de bomen een witte vogel te zitten. Er zit hoog in de bomen een Bald Eagle (Kale Adelaar…) naar ons te staren. Je zou denken dat het een Zeearend is, maar die zijn een stuk groter. Alsnog is het een prachtig dier en ook deze vind het niet erg om te worden vastgelegd op de foto.

Bald Eagle

We varen weer verder en varen nog langs een paar andere groepen Steller Zeeleeuwen, zo nu en dan met een paar zeehonden er tussen. De Steller Zeeleeuwen liggen lekker op te warmen in de zon en spelen in de stroming van het water. We gaan op zoek naar beren!

Steller Zeeleeuwen

Steller Zeeleeuwen

Steller Zeeleeuwen

We krijgen helaas geen beren te zien. Wel zien we plots een rugvin boven water komen, het is een wat wittige rugvin. We dachten eerst dat het een dolfijn was, maar de rugvin was hier te klein voor. Het gaat om Dalls Bruinvissen. Helaas vinden zij het minder leuk en laten zich al snel niet meer zien.

Dalls Bruinvissen

Dalls Bruinvissen

De uren vliegen ondertussen voorbij en het is weer tijd om terug te gaan. We hopen nog een bultrug tegen te komen, maar helaas krijgen we er geen meer te zien. We stoppen nog wel voor een tweede Bald Eagle die hoog in de bomen zit.

Bald Eagle

Een stukje verderop komen we nog een groep Orka’s tegen. De kapitein verteld over de Orka die helemaal achteraan zwemt, dit is Tibo. Een orka met een handicap die daardoor niet hard zwemt, voorop zwemt de grote Orka Rocky. De groep wacht af en toe op Tibo en als Tibo dan weer bij de groep is zwemmen ze weer verder. We zien de groep inderdaad even terugzwemmen tot Tibo bij de rest is gekomen.

Orka's in Canada

Orka's in Canada

Orka's in Canada

Orka's in Canada

Californische Zeeleeuw

Bijna terug in de haven stoppen we plots met de boot, naast ons zit op een grote “boei” (of hoe je dit ook noemt) een zeeleeuw te genieten van de zon. Het is duidelijk geen Steller Zeeleeuw. De kapitein denkt dat het een Californische Zeeleeuw is, eentje die hij sinds het voorjaar al niet meer in de regio heeft gezien. Na deze zeeleeuw varen we terug naar de haven en is de excursie afgelopen.

Californische Zeeleeuw

Elk Falls

Na de excursie lopen we nog even de winkel in voor een paar kleine boodschappen en gaan dan terug naar de campground. Op weg naar de campground slaan we nog even bij Elk Falls. Een national park dat nog niet lang bestaat. We maken hier een kleine wandeling waarbij we een wiebelende brug. Vanaf deze brug kijken we recht naar beneden bovenop een grote waterval, onderaan de waterval zien we een aantal zalmen zwemmen.

Elk Falls

Elk Falls

Elk Falls

Elk Falls

Elk Falls

We hebben een mooie dag gehad, maar gaan vroeg weer slapen. Morgen gaan we met de boot weer naar het vaste land en moeten we ver rijden.

3 reacties

  1. Wat een fantastisch avontuur! En om dan die dieren van dichtbij te kunnen zien…
    Het westen van Canada lijkt me geweldig, alleen die natuur al. Het rondreizen is al een avontuur op zich en jullie zijn al veel mooie dingen tegengekomen.
    Nog een hele fijne tijd daar. Geniet ervan! Maar dat zal vast en zeker wel lukken 🙂

  2. Wat ontzettend leuk om zo met jullie mee te genieten. Geweldige foto’s!
    Ik kijk al uit naar de volgende sessie!

Reacties zijn gesloten.