Noorderlicht activiteiten niveau

Door de Bz-waarde, de Bt-waarde, de dichtheid van de zonnewind en de snelheid van de zonnewind af te lezen en deze gegevens met elkaar te combineren, kunnen we aangeven hoeveel noorderlichtactiviteit er is. Dit doen we op de noorderlicht activiteiten schaal.

Deze loopt van 1 tot 10, waarbij er bij 1 nauwelijks activiteit is en bij 10 is het bijna niet te missen. Waar in de wereld het poollicht te zien is, dat heeft weer te maken met de KP-waarde.

De noorderlicht activeiten schaal is op dit moment 2/10.

2
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

Noorderlicht updates

De noorderlicht activiteiten meter is nog volop in ontwikkeling. Wil jij op de hoogte blijven van de noorderlicht activiteiten meter? Laat hieronder je e-mailadres achter en ontvang updates over de ontwikkeling!

Wanneer Noorderlicht zien?

Het Noorderlicht is niet alleen op de Noordpool te zien. Ook verder van dit meest noordelijke punt van de wereld kun je het noorderlicht aanschouwen. Wanneer en op welke plek dit te zien is, kunnen we tegenwoordig voorspellen met behulp van een aantal waardes. Door deze waardes te combineren en te interpreteren weten we het noorderlicht activiteitenniveau. Je ziet hieronder de volgende waardes:

 • Bz-waarde: Deze waarde geeft de richting van de zonnewind aan. Als deze sterk zuidelijk is, dan kondigt dit vaak wijdverspreid poollicht aan. Hoe zuidelijker de Bz-waarde, hoe meer kans je hebt om het poollicht in onze streken te zien.
 • Bt-waarde: Deze waarde geeft aan hoe sterk de zonnewind is. Het geeft de sterkte aan het interplanetair magnetisch veld. Hoe sterker deze waarde is, hoe hoger de kans op poollicht is in gebieden verder van de Noord- en Zuidpool.
 • Dichtheid zonnewind: Hier zie je hoeveel elektrisch geladen zonnedeeltjes de aarde na een reis van 150 miljoen kilometer weten te bereiken. Hoe meer deeltjes, hoe beter het poollicht zichtbaar is.
 • Snelheid zonnewind: Hier kun je aflezen hoe snel de zonnewind zich verplaatst. Hoe hoger de snelheid, hoe beter het Noorderlicht zichtbaar is.

Onderstaande gegevens worden elke 5 minuten ingeladen en zijn afkomstig van de Advanced Composition Explorer.

Bz-waarde (richting zonnewind)

3.00 nT

Bt-waarde (sterkte zonnewind)

6.34 nT

Dichtheid zonnewind

5.22 deeltjes per kubieke centimeter

Snelheid zonnewind

363.1 km/s

Wat is Noorderlicht?

De zon stuurt constant elektrisch geladen zonnedeeltjes de ruimte in, de zonnewind. Een klein deel van deze deeltjes bereikt onze aarde. Het noorderlicht ontstaat als deze elektrisch geladen zonnedeeltjes in het magnetische veld van de aarde terecht komen. De magnetische veldlijnen van de aarde vangen deze deeltjes op en leiden ze naar de poolstreken, vandaar dat het noorderlicht ook bekend is als poollicht.

Overigens is het noorderlicht (aurora borealis) het lichtverschijnsel wat we zien als de elektrische deeltjes in de buurt van de Noordpool te zien zijn. Zie je poollicht in de buurt van de Zuidpool, dan hebben we het over zuiderlicht (aurora australis).

Noorderlicht locatie

Het Noorderlicht is in noordelijk gelegen gebieden het meest te zien, vandaar de naam. Maar ook op andere plekken in de wereld is dit prachtige lichtverschijnsel te bewonderen. Om te weten waar je moet zijn, moet je weten welke Kp-waarde je nodig hebt.

De meest populaire locaties waar je het noorderlicht kan zien in Europa zijn Noorwegen, Zweden en Finland. Uiteraard zijn er veel plekken waar je het noorderlicht kan zien. Zo ook in Ijsland, Spitsbergen, maar ook zelfs in Engeland en Nederland!

De afbeelding hiernaast is afkomstig van het Space Weather Prediction Center en wordt om de zoveel minuten opnieuw gegenereerd. Op de afbeelding is met een vlek aangegeven wat de kans is om op een specifieke plek noorderlicht te zien. Donkergroen is weinig kans en rood is een grote kans. Je zult zien dat hoe hoger de Kp-waarde is, hoe groter de groene of misschien wel rode vlek wordt.

Kp-waarde (waar zichtbaar)

Kp 1.67

Waar wanneer noorderlicht zien

Een betere vraag: Welke Kp-waarde heb ik nodig?

Op de gehele hoge breedtegraad is er poollicht te zien bij een Kp-waarde van 4. Om het bij een gemiddelde breedtegraad te zien (bijvoorbeeld noorderlicht in Nederland of België) heb je een Kp-waarde van 7 nodig. Lagere breedtegraden hebben zelfs een waarde van 8 of 9 nodig. Bij welke waarde jij het noorderlicht kunt zien, hangt af van je locatie. Waar op onze aardbol ben je? Op de onderstaande afbeelding kun je kijken welke Kp-waarde je nodig hebt om op een bepaalde plek het poollicht te kunnen zien.

Kp index Europa

Belangrijk: het noorderlicht is alleen te zien bij perfecte omstandigheden. Hiervoor heb je niet gelimiteerd (het liefst helemaal vrij) zicht nodig richting de noordelijke of zuidelijke horizon, een heldere hemel, geen lichtvervuiling en moet het helemaal donker zijn. Check dus altijd even het weerbericht als je denkt dat de Kp-waarde voldoende is.

Noorderlicht in Nederland

Gelukkig is noorderlicht niet alleen te zien in het hoge noorden. Als de storing van het magnetische veld toeneemt, dan breidt de zone waarin het poollicht te zien is zich verder uit. Om het noorderlicht met het blote oog in Nederland te kunnen zien, moet er een erg sterke geometrische storing zijn. Maar af en toe kun je het wel met behulp van je fototoestel in beeld krijgen.

In juli 2017 was er lichtelijk noorderlicht te zien in Nederland.

Noorderlicht voorspellingen

Het Noorderlicht altijd al eens met eigen ogen willen zien, maar nog niet de kans gehad om naar de meest noordelijke plekken van deze aardbol te gaan? Houd dan onze voorspellingen goed in de gaten. Want ook dichtbij huis kun je het Noorderlicht bewonderen. Door de verschillende waarden af te lezen en deze te interpreteren kunnen we een aardige voorspelling doen van waar en wanneer dit lichtverschijnsel zich laat zien. Maar het Noorderlicht blijft een natuurverschijnsel en dat laat zich niet met 100% zekerheid voorspellen. Houd de voorspelling op de website dus goed in de gaten om altijd op de hoogte te zijn van wanneer Noorderlicht te zien is.

Vandaag

7 Actief
Noorderlicht

Morgen

6 Matig
Noorderlicht

Overmorgen

5 Matig
Noorderlicht

3 Reactie(s):

 • M.Suurmeijer november 02, 2017 reageer

  Wat een werk maar het is een interessante site geworden. Met kerst gaan we naar Zweden, bij Jonköping, wie weet is er dan ook wel noorderlicht te zien. Veel succes met je site!!

  • Mr. Poro november 03, 2017 reageer

   Leuk om te horen dat je enthousiast bent! Wellicht heb je wat aan de site als je in Zweden zit?

 • Mario maart 18, 2018 reageer

  Erg nuttige informatie. Een paar weken terug zag ik het voor het eerst in het echt. Ik zat er al jaren over te vakantaseren maar nu ben ik ook verkocht. Ik wil weer meteen terug!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.