Wat is Glamping?

Op zoek naar mooie plekken om te kamperen deze zomer kom ik constant het woord “Glamping” tegen. Ik heb het gevoel dat ik een taalinstelling verkeerd heb staan, geen idee wat Glamping is. Het maakt mij toch wel nieuwsgierig en Google naar “Wat is Glamping?”. Slim als dat Google is geeft de zoekmachine mij direct een suggestie. Glamorous camping lees ik, een camping voor diva’s? Ja dus!

 

Glamping Safaritent
Foto: Glamping.nl

Glamping is luxe

Glamping is blijkbaar een trend dat is gevormd door de woorden “camping” en “glamour” samen te voegen. Mensen die niet willen “kramperen” maar simpelweg willen kamperen met de comfort van luxe, zoals een douche, koelkast of zelfs een tweepersoons boxspring.

Reisorganisaties adverteren volop met Glamping vakanties, de luxe van thuis maar de vrijheid van het kamperen. Zelf vind ik de vrijheid van kamperen dat je zelf kan kiezen waar je staat, maar ook op welke camping (als je al op een camping staat). Met Glamping heb je een vaste plek, je moet maar hopen dat de vorige gebruikers alles goed schoon hebben achtergelaten. En wil je verkassen naar de andere kant van de camping, omdat daar de zon in de ochtend eerder opkomt, mag je een hele volksverhuizing houden.

 

Glamping prijzen

Campings zijn de laatste jaren een stuk duurder geworden doordat kamperen sowieso al populairder is geworden, maar ga eens kijken naar de prijzen van Glamping. Je betaald al snel 550 euro voor een weekje Glamping in een “normale” Glamping-tent. Hoe luxer je je Glamping wilt hebben hoe duurder het wordt.

 

Kamperen of Glamping

Kamperen, uitspraak [kɑmˈperə(n)]. Betekenis volgens het van Dale: “in tent, camper of caravan overnachten”. Ok, ik geef mij gewonnen. Bij Glamping overnacht je ook in een tent, camper of caravan. Toch voelt het voor mij niet hetzelfde.

De hele romantische setting is weg. Heb je wel genoeg haringen bij je? Heb je een plaksetje voor je matras? Is je tent nog waterdicht? In de ochtend wakker worden en met je voeten in het natte gras stappen om naar het toilet te gaan.

 

Wanneer wel Glamping?

Je hebt Glamping in alle soorten en maten, mij zul je niet zien op een camping in een safaritent of te luxe bungalow. Toch zijn er wel Glamping reizen die het de moeite waard zijn, dit zijn dan ook geen gewone reizen. Niet standaard op een camping staan, maar iets unieks!

 

Op pad met een VW-Camper

Een eigen Volks Wagen camper, daarmee de wereld rondreizen. Daar zegt iedereen wel ja tegen. Jammer dat de campers redelijk aan de prijs zijn. Maar er zijn ook Glamping reizen in een VW-Camper. Natuurlijk heeft dit niet veel met kamperen te maken, dit zou meer iets zijn wat op een to-do lijstje moet staan. Maar het is wel tof!

 

Glamping Aurora Dome
Foto: Voigt-Travel.nl

Overnachten onder het Noorderlicht

In mijn tentje met -38℃ zie ik niet zo zitten. Maar overnachten in een glazen bol 300km boven de Poolgrens is wel even wat anders. In Fins Lapland kan je overnachten in een Aurora Dome, dit is een soort iglo maar dan van glas. Deze unieke manier van “kamperen” is zelfs de eerste officiële glampinglocatie in Finland en Noord-Scandinavië. Terwijl je op bed ligt, in een omgeving die zo wit is dat je tanden er geel van worden, kijkend naar de sterrenhemel zie je ineens een groene dansende waas. Noorderlicht! Dat je Noorderlicht ziet is niet vanzelfsprekend, dus als je in een Aurora Dome ligt en er is Noorderlicht te zien zal dat een nacht zijn om nooit te vergeten! Deze staat zeker op mijn bucketlist.

 

Glamping is de toekomst

Glamping is een trend, maar zal waarschijnlijk de toekomst zijn voor veel mensen die kamperen teveel moeite vinden en ook niet van een all-in vakantie houden. Voorlopig trek ik mijn neus ervoor op, al hou ik mij zeker aangeraden voor unieke Glamping vakanties zoals het overnachten onder het Noorderlicht of een VW-Camper tocht!

 

En jij, kies jij Glamping boven kamperen? Of weet jij nog andere gave Glamping vakanties? Laat het mij weten!

 

Eén reactie

  1. Dag! Mooi en genuanceerd artikel over een mooi product! Ik denk zeker dat een van wat we kamperen noemden wordt opgeschaald naar luxe kamperen. De tegen reactie die je nu ook al ziet is dat mensen ook weer heel erg terug willen naar basic camping.

    Wij – van glamping.nl hanteren inmiddels 4 categorieën: glamping nature (kleinschalig en midden in de natuur) glamping Village (specifiek hiervoor ontwikkelde parken) glamping camping (glamping, maar dan op een bestaande camping met dus alle bijbehorende faciliteiten) en glamping experience (unieke en bijzondere plekken). Op onze website vind je nog maar informatie. Groet Richard

Reacties zijn gesloten.