Kamperen is leuk en avontuurlijk. Al kan het behoorlijk duur worden als je in Nederland gaat wildkamperen. De kans dat je wordt gepakt is vrij groot en vervolgens kom je thuis met een print rond de 90 euro. Toch is het mogelijk om in Nederland legaal het wildkamperen te “ervaren”.
Staatsbosbeheer maakt het mogelijk om te “logeren bij de boswachter”. Op verschillende manieren wordt het mogelijk gemaakt om de echte natuur wat meer te beleven. Zo kan je terecht op 23 natuurkampeerterreinen op de mooiste plekken van Nederland. Hiervoor heb je wel een Natuurkampeerkaart nodig. Maar in heel Nederland zijn er ook een aantal Paalkampeerplaatsen te vinden.
Paalkamperen
Op verschillende plekken in Nederland zijn Paalkampeerplaatsen te vinden, dit zijn locaties die door het Staatsbosbeheer zijn uitgekozen. Op deze locatie is een paal aanwezig, in een straal van 10 meter rondom deze paal mag je gratis overnachten. Uiteraard met een paar regels. Zo mogen er maximaal 3 trekkerstenten staan, open vuur is verboden en je mag er niet langer staan dan 72 uur.
Online zijn verschillende plekken te vinden waar je kan Paalkamperen. Je hebt een GPS nodig om op de locatie te komen, want de locatie heeft geen adres maar alleen coördinaten.
Voor mij een goede reden om er een weekend op uit te trekken met een licht gewicht tentje (waar ik hier beneden meer over vertel) en het Paalkamperen te ervaren. De locaties zijn vaak niet ver van de weg, wat de ervaring wat minder maakt naar mijn idee. Ik heb er daarom voor gekozen om een eind van de locatie te parkeren zodat we naar de locatie moesten “hiken”.
Aangezien het voor mij de eerste keer was dat ik zou gaan Paalkamperen heb ik een locatie uitgekozen die dicht bij huis was. De locatie Campanula dichtbij Zeewolde.
Op weg van de parkeerplaats bij de Stille Kern in Zeewolde. (inclusief 3 persoons Coleman tent)
Een foto van de terugtocht de dag later, exclusief de coleman tent. Een genot voor mijn rug!
We komen aan op het veld en daar staan al een paar tenten, we worden verwelkomt door een paar mensen die al met een drankje op bij het vuur zitten.
Er staat een hut waar je eventueel kan overnachten als je geen tent hebt, hier lopen wel veel muizen rond die bevriend zijn geraakt met de mensen die hier hebben gekampeerd.
In de avond zetten we een lekker kop thee om vervolgens ons eten klaar te maken. Als je dan aan het wachten bent kunnen je gedachten even afdwalen…
We hebben heerlijk gegeten en nog een wandeling gemaakt, tijd om het vuur op te stoken. Dit gaat erg snel en voor we het weten staan we met z’n allen rond het vuur. Het is erg gezellig en iedereen is vrolijk. Eigenlijk iedereen heeft wel wat meegenomen, zo hebben wij marshmallows en knakworstjes, andere hebben drank.
Uiteraard moet er ook nieuw hout gehaald worden, een paar honderd meter van het kamp vinden we een berg met mooi “droog” hout. Met twee grote palen maken we een brancard om het hout gemakkelijk te vervoeren.
Dit muisje vind het allemaal prima en is maar al te blij met een koekje.
In de ochtend vroeg op, een goed ontbijt en het bos in voor een paar mooie plaatjes.
Dit was mijn eerste ervaring bij een Paalkampeerplek, het zal zeker niet de laatste zijn. Aangezien deze plek dichtbij is zal ik hier ook vaker te vinden zijn. Maar ga ook zeker andere plekken bekijken.
Lichtgewicht trekkerstent
Een tocht maken van een paar kilometer met een tent van een paar kilo is niet heel aantrekkelijk. Een lichtgewicht trekkerstent is dan een fijne toevoeging aan je uitrusting. Helaas heb ik nog geen trekkerstentje. Kampeerwereld Hendriks heeft mij een lichtgewicht tentje aangeboden om te testen.
Het gaat om de MSR Carbon Reflex 2. Met een gewicht van maar 900 gram een echte must-have voor de grammenjagers.
De tent is erg gemakkelijk op te zetten al is de tent niet zelfdragend. Zoals je op de foto’s ziet staat hij niet mooi strak, di komt onder andere doordat het grasveld waar ik stond erg wild en niet egaal was. (of ik heb het niet goed gedaan, kan natuurlijk ook nog).
Het is echt een trekkerstent die snel in elkaar te zetten is, daarnaast neemt hij weinig ruimte in in je backpack. Ik ben niet een fan om een dergelijke tent voor twee personen te gebruiken, aangezien er niet veel ruimte is voor je backpack om te bewaren. De plek buiten de binnentent is mij net wat te klein voor een wat grotere backpack. Maar dat is uiteraard persoonlijk.
De tent wordt vastgemaakt met klitteband wat de tent extra licht maakt, al kan je je wel voorstellen dat als het water harder regent het ook sneller naar binnen regent. De tent is eigenlijk gemaakt om zonder buitentent te staan. Dat geeft wel een geweldig gevoel, maar voor een plek in Nederland zal je dat niet snel gebruiken.
Het heeft in de avond een beetje geregend, de volgende ochtend kwam de condens al door de tent heen en lekte ook door de binnentent. Maar dit kan je ook wel verwachten, dit zal een andere tent ook hebben, maar doordat het materiaal dunner is gebeurd het toch wel sneller dan normaal.
De tent bestaat uit een lange stok die de tent hoogte geeft, daarna nog een zijwaartse stok die de tent vorm geeft. Er is hier geweldig over nagedacht om de tent zo functioneel en licht mogelijk te houden.
Review MSR Carbon Reflex 2 personen
Het is een erg gemakkelijke trekkerstent, de tent is erg snel op te zetten en af te breken. Verwacht vooral geen luxe, maar dit is bij geen trekkerstentje het geval. Met een extra MSR Carbon reflex 2 footprint bescherm je de duurzaamheid van de tent tegen de ondergrond. De tent voelt vrij teer, iets wat ik zelf nog niet echt gewend ben. Maar door het materiaal zo dun en teer te houden mag je met een gewicht van 900 gram niet klagen.
De tent is niet geschikt voor regenachtige landen, de regen loopt te gemakkelijk naar binnen. Ook zou bij het opzetten in de regen de hele binnentent vol lopen met regen. Maar in landen waar je tot laat doorgaat is het een genot om zo gemakkelijk je tent op te kunnen zetten om vervolgens van de hemel vanuit je bed te genieten. Ik heb de tent te kort uit kunnen proberen om er een brede mening over te hebben. Maar het zou zeker een tent zijn die in je collectie thuis hoort als je er wat vaker opuit gaat en lange tochten wilt maken. De tent is online te vinden tussen de 500 en 600 euro, voor dit geld heb je ook een andere tent maar dan lever je flink in op het gewicht. Bedenk dus goed waarvoor je de tent wilt gebruiken!