Winterwonderland aankomst in Luosto

Sinds 2019 mag ik mij officieel een Arctic Outdoor Guide noemen. Mr. Poro wat ik oorspronkelijk ben begonnen om puur te bloggen, wordt nu ook ingezet als noorderlicht expert in het hoge noorden.

Ik vertrek op 2 februari samen met Annemarie, die mee gaat op werk(vakantie) en alle andere reizigers. Een week lang zullen we vanuit het Fins Lapse dorp Luosto gaan jagen op het noorderlicht en genieten van het winterwonderland van Fins Lapland.

Van Rovaniemi naar Luosto

Aankomst Luosto

Na een ietwat turbulente vlucht vanwege harde wind landen we op tijd in Rovaniemi. Helaas vanwege de maatregelen die al getroffen zijn om het Coronavirus tegen te gaan, moeten we het eerste op ons programma al overslaan: het bezoek aan Santa Claus Village. Daar staat tegenover dat we een lunchbuffet aangeboden hebben gekregen in Luosto.

Vanuit Rovaniemi rijden we met de bus direct door naar Luosto. Een rit van ongeveer anderhalf uur. Waar we bij aankomst direct al aan tafel kunnen!

Tijdens het buffet heeft de groep de tijd elkaar alvast een beetje te leren kennen. We zitten in hotel Luostotunturi. Hotel Luostotunturi is gebouwd in de vorm van een rendieroor. Vanuit de lucht is goed te zien dat er ook in het hotel een kenmerk uit het oor is gehaald. Rendieren worden in Lapland gekenmerkt door een stuk uit het oor te snijden als de dieren net zijn geboren.

Sommige mensen van de groep verblijven in het hotel, de anderen, waaronder ik en Annemarie, verblijven in houten lodges achter het hotel.

De prachtige houten lodges hebben een ruimte badkamer met aansluitend uiteraard een sauna. Daarnaast een woonkamer met keuken, eettafel en aan de lange zijde op een uniek gebouwde manier een soort van stapelbed. De lodge waar Annemarie en ik in slapen kunnen 6 mensen in. Vier beneden met de voeten tegen elkaar aan en twee daarboven.

Nadat iedereen geïnstalleerd is maken we met de groep een rondje door Luosto. Luosto is niet groot, voornamelijk gebouwd voor toeristen. Toch voelt het voor mij niet zo. Alles ligt nog met een redelijke afstand bij elkaar vandaan.

Er zijn in Luosto verschillende eetcafés, een paar souvenirshops en een supermarkt. Daarnaast heeft het een skipiste, maar misschien wel het allerbelangrijkste, een paar goede locaties om het noorderlicht te zien. Locatie veldje en locatie meertje.

Locatie veldje ligt aan een weg en heeft in de rug helaas wat last van lichtvervuiling, maar de horizon is daarentegen erg laag doordat het veld zich ver uitstrekt. Perfect om noorderlicht te zien dat nog wat lager aan de horizon zit.

Locatie meertje is vooral een mooie locatie voor fotografen, je wordt hier omringd door bomen. Om hier noorderlicht te zien moet het noorderlicht al wel hoger aan de horizon zitten, anders blokkeren de bomen het zicht. Bij locatie meertje staat een Kota, hier kan een vuur gemaakt worden om warm te blijven tijdens het jagen op het noorderlicht.

Locatie meertje Luosto

Noorderlichtbriefing

Tijdens het diner update ik de groep elke avond met een noorderlichtbriefing. Ik hou de gehele dag de zonnewind waardes in de gaten om te zien wat voor activiteit we kunnen verwachten.

De activiteit voor onze eerste dag in Lapland is erg goed, maar helaas is het volledig bewolkt. Ik blijf wakker tot 23.00 uur om te wachten op opklaringen, maar helaas!